Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Σχεδόν 4 δισ ευρώ το ετήσιο κόστος της ανεργίας στη χώρα!

Τουλάχιστον 3,95 δισ ευρώ είναι το ελάχιστο κόστος για την ελληνική οικονομία της υψηλής ανεργίας, σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Σχεδόν 4 δισ ευρώ το ετήσιο κόστος της ανεργίας στη χώρα
Απ' αυτά, τα 3,14 δισ ευρώ είναι η εκτίμηση της ελάχιστης απώλειας των ασφαλιστικών ταμείων που οφείλεται στην οικονομική κρίση και τα 0,809 δισ ευρώ από την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Μάλιστα ο συγκεκριμένος υπολογισμός έχει βασιστεί στο νέο χαμηλότερο κατά 22% κατώτατο μισθό καθώς και στο χαμηλότερο επίδομα ανεργίας ενώ δεν έχει προσμετρηθεί το κοινωνικό και ψυχολογικό κόστος της ανεργίας, αλλά ούτε τα λουκέτα που πολλαπλασιάζονται στην αγορά εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης.
Από την κρίση στο εμπόριο, τα λουκέτα και την ανεργία το συνολικό κόστος στην ελληνική οικονομία είναι λίγο πάνω από 900 εκατ. ευρώ (907.782.000 ευρώ). Στο ποσό υπολογίζονται οι απώλειες εισφορών στον ΟΑΕΕ και το ποσό καταβολής των επιδομάτων ανεργίας σε άνεργους αυταπασχολούμενους και πρώην εργοδότες.
Οι απώλειες των εισφορών από τις 68.000 επιχειρήσεις που έχουν ήδη κλείσει ετησίως ανέρχεται σε 706.782.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό αυξάνεται λόγω του ρυθμού αύξησης των λουκέτων και φυσικά δεν περιλαμβάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των εμπόρων που έχουν κλείσει τα καταστήματα τους.
Εκτιμάται μάλιστα πως 1 στους 2 εμπόρους έχει μετατραπεί σε οφειλέτη του ΟΑΕΕ και είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη εξαιτίας της μη θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας, κάτι που βεβαίως απαιτεί άμεση λύση.
Τα επιδόματα ανεργίας από την απώλεια θέσεων εργασίας από την αρχή του 2012 στον κλάδο του εμπορίου υπολογίζονται σε 46.522. Άρα το κόστος από την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ είναι το ελάχιστο 201.000.000 ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: