Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αγαπάς τους ομίλους; Απόδειξη!!

«Έπρεπε να είμαστε πιο επιθετικοί», είπε ο Φερέιρα στους παίκτες του για το πρώτο ματς με τη Μάλαγα. Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης.
Αγαπάς τους ομίλους; Απόδειξη!
Σωστό, αλλά εγώ θα συμπλήρωνα «και πιο καλοί στα μετόπισθεν». Διότι αν υπήρχε το δεύτερο, δηλαδή η αμυντική προσήλωση, ίσως το πρώτο να μη στοίχιζε τόσο πολύ: αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε επιτρέψει στους Ισπανούς να κάνουν τόσες πολλές φάσεις, να βάλουν 2 γκολ και να φτάσουν πολύ κοντά σε δυο-τρία ακόμα, η επιθετική ανυπαρξία του Παναθηναϊκού σε ολόκληρο το πρώτο μέρος και στο μεγαλύτερο κομμάτι του δεύτερου θα είχε περάσει στο ντούκου. Αν ήταν, ας πούμε, 0-0 το αποτέλεσμα του πρώτου ματς ή 1-0 για τους Ισπανούς, την επόμενη μέρα θα κάναμε λόγο για έναν Παναθηναϊκό που μπλόκαρε τους Ισπανούς, που δεν τους άφησε να κάνουν ευκαιρίες, που έπαιξε έξυπνα, που έχει την τύχη στα χέρια του στη ρεβάνς και άλλα τέτοια.

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, και σήμερα μιλάμε σχεδόν για ένα θαύμα. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βάλει 2 γκολ και να μη δεχτεί κανένα για να πάει το ματς στην παράταση, ή να βάλει 3 και να μη δεχτεί κανένα για να προκριθεί, πράγμα που μοιάζει σχεδόν απίθανο. Οχι τόσο το να βάλει 2 γκολ, όσο το να μη δεχτεί κανένα. Εδειξαν τόσο καλά δουλεμένοι οι Ισπανοί από τη μέση και μπροστά, είχαν τόσο καλούς συνδυασμούς, κίνηση, έβγαζαν παίκτες από το κέντρο, είχαν ταχύτητα σε σκέψη και πόδια, που εμένα μου φαίνεται όνειρο απατηλό το να μη σκοράρουν στο ΟΑΚΑ. Τουλάχιστον θα λείπει ο Μαρέσκα, που αν το λέγαμε πριν από 10 μέρες θα γελάγαμε με τις ώρες, αλλά μετά τα όσα έκανε στον πρώτο αγώνα το λέμε με ανακούφιση. Διότι πολύ απλά, όπως έγραψε και ο Μιχάλης Τσόχος, ο Παναθηναϊκός τον έκανε να μοιάζει με τον Τσάβι, έτσι που τον άφησε να αλωνίζει στο πρώτο ματς.

Πώς θα γίνει, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός να βάλει τουλάχιστον 2 γκολ και να μη δεχτεί κανένα και μάλιστα χωρίς τον καλύτερο και πιο έμπειρο αμυντικό του στην 11άδα, τον Μπουμσόνγκ; Δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει όλα να πάνε ρολόι, σε ένα ματς που προβλέπεται τελείως διαφορετικό από το πρώτο: αυτή τη φορά δεν θα ξεκινήσουν «γκαζωμένα» οι Ισπανοί, αλλά ο Παναθηναϊκός (αυτό λέει η λογική τουλάχιστον) και οι φιλοξενούμενοι θα κάνουν ένα παιχνίδι όπως αυτό περίπου που έκαναν στο δεύτερο ημίχρονο: θα δώσουν χώρους και θα κοιτάξουν να κλέψουν την μπάλα και να χτυπήσουν στην κόντρα. Στο δεύτερο ημίχρονο του πρώτου ματς ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε, αλλά γκολ δεν έφαγε, το ίδιο πρέπει να κάνει και στον επαναληπτικό. Οχι, όμως, αφήνοντας τα πράγματα στην καλή του τύχη, αλλά παίζοντας πιο συγκεντρωμένα στην άμυνα, τόσο στις αντεπιθέσεις της Μάλαγα όσο και στις στημένες φάσεις.

Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός θα έχει ή θα πρέπει να έχει την μπάλα περισσότερο στα πόδια του, αρκεί να ξέρει τι να την κάνει. Ενα γρήγορο γκολ σίγουρα θα βοηθήσει, αλλά μπορεί να μη λέει και πολλά, αν πίσω είναι όσα πάνε κι όσα έρθουν. Για να γίνει η υπέρβαση, το «θαύμα» που ψάχνει, πρέπει να κοιτάξει να είναι πολύ καλός και στα 90 λεπτά. Και -κυρίως- να δείξει ότι «πεινάει» για την πρόκριση περισσότερο από τους Ισπανούς, που το μάτι τους γυάλιζε στο πρώτο ματς.
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: