Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Της γης το χρυσάφι!!

Ο Φίλιππος Συρίγος γράφει στο προσωπικό του blog για το μερίδιο που αναλογεί και πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Της γης το χρυσάφι
Νομίζω ότι τώρα που καταλάγιασε για τα καλά ο θόρυβος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου μπορούμε να μιλήσουμε λίγο πιο σοβαρά γι’ αυτό το κορυφαίο εμπορικό προϊόν που κάθε τέσσερα χρόνια κυριαρχεί στον πλανήτη αυξάνοντας συνεχώς τζίρους, κέρδη και επιρροή.
Κερδίζουν πάρα πολλοί (αθλητικό σύστημα, χορηγοί, κατασκευαστές, προμηθευτές, πάροχοι υπηρεσιών και φαρμακοτρίφτες...) από αυτή τη μπίζνα, εκτός από έναν` τον μαλάκα της παρέας, δηλαδή την Ελλάδα! Που, ενώ είναι το νόμιμο αφεντικό των Αγώνων, αυτή που τους γέννησε και τους αναβίωσε, αντί να τα ‘κονομάει χοντρά, κάθεται και κοιτάζει ηλίθια και ενίοτε βάζει και το χέρι στην τσέπη για να πληρώνει το λογαριασμό...
Αυτό το τελευταίο έγινε ως γνωστόν το 2004, όταν (με δανεικά χρήματα) αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τους Αγώνες, αναβαπτίζοντας τους στο «αρχαίο πνεύμα το θάνατο». ʼλλο που δεν ήθελαν τα αρπακτικά της ΔΟΕ, τα οποία είδαν αμέσως μετά, στο Πεκίνο και το Λονδίνο τη μπίζνα τους να θεριεύει ακόμη περισσότερο. «Εις υγείαν το κορόιδο»!
Δεν θέλω να πω ότι πρέπει να ζητήσουμε ποσοστά από τα κέρδη ή να απαιτήσουμε την καθιέρωση ενός Ελλαδόσημου υπέρ της χώρας που γέννησε τους Αγώνες και τα ιδεώδη τους, τα οποία αν και ανύπαρκτα σήμερα, λειτουργούν ως εκτυπωτικές μηχανές ποταμών από χρήματα. Όχι. Απλά θέλω να πω πως είναι πια καιρός μιας και οι Αγώνες έγιναν κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας και η έδρα της ΔΟΕ μαζί με το Ολυμπιακό μουσείο, εγκαταστάθηκαν στη Λωζάνη και όχι στην Αρχαία Ολυμπία, να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε ότι μας έχει απομείνει.
Μιλάω για την Αρχαία Ολυμπία, τη μήτρα που γέννησε τους Αγώνες, την κοιτίδα τους και το σημείο αναφοράς τους. Αυτήν, στην οποία κάθε δύο χρόνια, στρέφοντα τα μάτια της οικουμένης για να παρακολουθήσει την αφή της Ολυμπιακής φλόγας και την εκκίνηση της λαμπαδηδρομίας, που καταλήγει στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη, είτε θερινών είτε χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Αμφιβάλει κανείς ότι αν η Ολυμπία ήταν σε αμερικανικό, ιαπωνικό ή κινέζικο έδαφος θα είχε μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Ελντοράντο που με τη λάμψη του θα τύφλωνε την ανθρωπότητα; Κι όμως εμείς πριν από πέντε χρόνια την αφήσαμε να τυλιχτεί στις φλόγες ενώ κάθε λίγο και λιγάκι επιτρέπουμε στα κλεφτρόνια να λεηλατούν το μουσείο της. Και το χειρότερο, την έχουμε απομονωμένη χωρίς λιμάνι και αεροδρόμιο, δίχως κατάλληλες υποδομές, ουσιαστικά χωρίς οδική και σιδηροδρομική σύνδεση...
Ποια παρακαλώ; Μα την Αρχαία Ολυμπία, ίσως το γνωστότερο και γεμάτο συμβολισμούς προορισμό στον κόσμο. Την κυτίδα του χρυσοφόρου Ολυμπισμού σε μια εποχή που η Ελλάδα τρώει τις σάρκες της...
Επιτέλους είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την διστακτική και σεμνότυφη στάση μας. Οι τελετές αφής της φλόγας, πρέπει να πάψουν να αναφέρονται μόνο στην παράδοση. Πρέπει να γίνουν κολοσσιαίες τηλεοπτικές παραγωγές, με τις οποίες θα διεμβολίσουμε την οικουμένη και θα φέρουμε εκατομμύρια τουρίστες στην κοιτίδα του Ολυμπισμού. Έχουμε στα χέρια μας χρυσάφι και όμως απολαμβάνουμε τον ύπνο του δικαίου...
Φυσικά χρειάζεται εθνικό σχέδιο. Οδική σύνδεση που θα οδηγεί στον ιερό τόπο σε χρόνο μηδέν. Σιδηροδρομική γραμμή εφάμιλλη των γαλλικών. Αεροδρόμιο για πτήσεις τσάρτερ, μεγάλο σύγχρονο λιμάνι στο Κατάκολο, ώστε τα κρουαζιερόπλοια να μην περιμένουν τη σειρά τους, μεγάλη μαρίνα για τουριστικά σκάφη και φυσικά ξενοδοχεία πέντε αστέρων και συνεδριακό κέντρο που θα αποτελεί σημείο παγκόσμιας αναφοράς!
Ζητάω πολλά ε; Ίσως ναι γιατί δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η Αρχαία Ολυμπία είναι της γης το χρυσάφι. Που θα αυξάνεται συνεχώς όσο η Ολυμπιακή φρενίτιδα θα κυριαρχεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: