Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τουλάχιστον είχε σασπένς!!

Ομολογώ ότι θυμάμαι τη δεκαετία του '80 μία Ελλάδα πολύ φτωχότερη και από αυτή την τωρινή του ΔΝΤ και του μνημονίου, όμως δεν θυμάμαι πρωτάθλημα στο οποίο το «ξεφούσκωμα» των ποδοσφαιρικών μας ομάδων -σχεδόν όλων μάλιστα- να υπήρξε τόσο θεαματικό μέσα σε ένα μόλις καλοκαίρι. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Τουλάχιστον είχε σασπένς
Και πέρυσι, θυμίζω, η πρεμιέρα ήταν φτωχή σε γκολ -άλλωστε ήταν κουτσουρεμένη, καθώς είχαν γίνει την πρώτη αγωνιστική μόλις πέντε ματς. Ομως πέρυσι μπορούσες να διακρίνεις ανετοιμότητα, σε μερικές περιπτώσεις κούραση όσων είχαν δώσει ευρωπαϊκά παιγνίδια, ακόμα και λίγη έπαρση που δεν είχε επιτρέψει στους διεκδικητές του τίτλου να δείξουν πόσο καλοί είναι: θυμίζω ότι οι «αιώνιοι» στις πρεμιέρες τους δεν είχαν καταπλήξει -ο ΠΑΟ είχε κερδίσει με τα χίλια ζόρια την Κέρκυρα και ο Ολυμπιακός την Ξάνθη στις καθυστερήσεις. Φέτος το πράγμα είναι αλλιώς: με το καλημέρα, εγώ τουλάχιστον, είδα πολλές ομάδες που προσπάθησαν και έδωσαν τα πάντα, μόνο που πολύ φοβάμαι πως δεν μπορούν πάρα πολλά.


Οι μικροί της ΑΕΚ πάλεψαν όσο μπορούσαν, αλλά αν δεν υπάρξουν ενισχύσεις στην επίθεση, δύσκολα η εικόνα της ομάδας θα βελτιωθεί πολύ. Ομάδες όπως ο ΟΦΗ, η Ξάνθη, ο Πλατανιάς, ο ΠΑΣ, ο Πανθρακικός, η Κέρκυρα έμοιαζαν ανίκανες να φτιάξουν φάσεις στην επίθεση, παρά τη μεγάλη διάθεση. Τουλάχιστον ο ΠΑΟΚ και ο Ατρόμητος (περισσότερο από τον μέτριο Αστέρα Τρίπολης με το καλό υλικό) έδωσαν την εντύπωση ότι όταν λυθούν θα παίξουν καλό ποδόσφαιρο: πέρα από το ότι έχουν παίκτες με γκολ στα πόδια (ο Αθανασιάδης π.χ. μοιάζει Φαν Μπάστεν!), μοιάζουν να έχουν και αγωνιστική ταυτότητα.


Τουλάχιστον υπήρξε σασπένς. Ο ΠΑΟ που πέρασε από τη Λιβαδειά, όπου πέρυσι πέταξε το πρωτάθλημα, έκανε ίσως τη νίκη της ημέρας. Ο Φερέιρα χρησιμοποίησε πολλούς αναπληρωματικούς και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ένα καλό δείγμα εν όψει της συνέχειας: πέρυσι ο Πορτογάλος επιμένοντας διαρκώς στους ίδιους 14-15 παίκτες ελαχιστοποίησε τις πιθανότητες να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟ, ειδικά στην αρχή της περιόδου που θα παίζει και ευρωπαϊκά ματς, έχει ανάγκη τους πάντες! Το να δείξει ο προπονητής του εμπιστοσύνη στον Λαγό, στον Μαυρία, στον Πετρόπουλο (που πέρυσι έθαψε) και το να κερδίσει τον Σεϊταρίδη είναι απαραίτητο. Οπως σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι όταν ο τρισκατάρατος Τεν Κάτε χρησιμοποιούσε τον Βύντρα ως κεντρικό αμυντικό, το έκανε γιατί τον είχε καταλάβει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο προπονητή στην Ελλάδα: ο συμπαθής Λουκάς είναι γενναιόψυχος και δυνατός όσο λίγοι και θα έκανε καλύτερη καριέρα αν αντί να κουβαλάει μπάλα, περιορίζονταν σε πράγματα που ξέρει καλά, όπως στο να βγαίνει πρώτος στη μπάλα, να κόβει, ή ακόμα και να γίνεται απειλητικός σε στημένες φάσεις. Το Σάββατο ήταν ο ΜVP του ΠΑΟ.

Δύσκολο και το πέρασμα του νταμπλούχου Ολυμπιακού από τη Βέροια, στην οποία είχε και κακή παράδοση. Ο Ζαρντίμ εμπιστεύθηκε τους παλιούς, οι γηπεδούχοι ήταν εξ αρχής ενθουσιώδης και γκαζωμένοι, το γκολ του Τσίγκα στο 10' που δεν μέτρησε ξύπνησε τον Ολυμπιακό που χρειάστηκε γκολ από τον Μοντέστο για να κερδίσει. Ο Ζαρντίμ είναι η ευκαιρία για την πρώτη ποδοσφαιρική συζήτηση της χρονιάς. Θα την κάνουμε προσεχώς...
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: