Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Το κυνήγι του χρόνου έχει αρχίσει σε ρυθμούς σάμπας!

Λένε ότι οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν την αμέσως επόμενη κιόλας μέρα της τελετής λήξης της προηγούμενης διοργάνωσης. Γράφει ο Τάσος Παπαχρήστου.
Το κυνήγι του χρόνου έχει αρχίσει σε ρυθμούς σάμπας
Κυρίως βέβαια όσον αφορά το κομμάτι της ολυμπιακής προετοιμασίας των αθλητών, αθλητριών και ομάδων.
Φυσικά αμέσως ανοίγεται και η πελώρια αγορά σε θέματα μάρκετινγκ με το δικαίωμα στην επόμενη ολυμπιακή πόλη να διαχειρίζεται εμπορικά και οικονομικά το σήμα των Αγώνων, τη μασκότ και κάθε είδους εμπορική συμφωνία.
Για παράδειγμα, το σήμα διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων από την πόλη που έχει αναλάβει την επόμενη διοργάνωση πρέπει, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, υποχρεωτικά να αλλάξει και να αντικατασταθεί από ένα νέο, επίσημο σύμβολο, χαρακτηριστικό της επερχόμενης διοργάνωσης.
Με βάση αυτό θα αρχίσουν οι συμφωνίες, οι συζητήσεις και οι πωλήσεις τόσο με τους επίσημους χορηγούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής όσο και με υποψήφιους διεθνείς ή τοπικούς σπόνσορες και υποστηρικτές.
Το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας ετοιμάζεται, αλλά μόνο επί χάρτου.
Ολόκληρο το οργανωτικό εγχείρημα βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά και όχι στα σκαριά. Τίποτα δεν είναι έτοιμο, ούτε καλά καλά σε έναν πρώτο σχεδιασμό.
Βλέπετε, βασική και κύρια προτεραιότητα των Βραζιλιάνων σήμερα αποτελεί η φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, που προηγείται χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Το Μουντιάλ του 2014. Εκεί βρίσκονται το άγχος τους, το στοίχημα και ο φόβος τους προς το παρόν. Το κυνήγι του χρόνου έχει αρχίσει σε ρυθμούς σάμπα.
Ενας ικανός αριθμός έργων, σχεδίων και αποφάσεων ίσως επιτρέψει στη χώρα του καφέ να συνδυάσει αρμονικά και με κοινή ωφέλεια τους δυο τόσο μα τόσο σημαντικούς αθλητικούς θεσμούς.
Η Βραζιλία κρατάει στα χέρια της το παγκόσμιο αθλητικό ενδιαφέρον για τα επόμενα πέντε χρόνια που με λίγη σοβαρότητα μπορεί να της προσφέρει πολλαπλά τουριστικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη.
Φυσικά και αθλητικά κέρδη, σε μια χώρα όπου τα ομαδικά αθλήματα υπερνικούν σε ενδιαφέρον και διακρίσεις τα ατομικά.
Η άνοδος της Βραζιλίας το 2016 στον πίνακα μεταλλίων μπορεί να θεωρείται από σήμερα κιόλας δεδομένη και πιθανολογείται μάλιστα και ως απόλυτα σημαντική.
Το 2008 στο Πεκίνο οι αθλητές της κέρδισαν 15 μετάλλια (3 χρυσά, 4 ασημένια, 8 χάλκινα), ενώ φέτος στο Λονδίνο υπήρξε μια μικρή αύξηση κατά δύο στο σύνολο, με 3 χρυσά, 5 ασημένια και 9 χάλκινα.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: