Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Και έλαβον: Ελληνες 65% - Ξένοι 35%!!

Πώς διαφοροποιήθηκε η αναλογία ημεδαπών και αλλοπαδών παικτών, συγκρίνοντας τη φετινή με την περσινή πρεμιέρα της Superleague.
Και έλαβον: Ελληνες 65% - Ξένοι 35%!
Εξαγγελίες για ελληνοποίηση των οµάδων ακούγαµε τα προηγούµενα χρόνια, «καραβιές» ξένων ποδοσφαιριστών (αµφιβόλου αξίας) βλέπαµε να έρχονται... Tο στοίχηµα λοιπόν που έβαζαν µε τον εαυτό τους οι περισσότερες ΠAE ήταν µονίµως χαµένο. Ωσπου καταγράφηκε η εξ ανάγκης στροφή κυρίως για τις έξι οµάδες που δεν εξασφάλισαν αδειοδότηση και χρειάστηκε να καταστρώσουν σχεδιασµό µε µεταγραφικούς περιορισµούς.
Eπειδή όµως δεν έχει σηµασία πόσους Eλληνες έχεις στο ρόστερ σου, αλλά πόσους εν τέλει εµπιστεύεσαι και χρησιµοποιείς, αποφασίσαµε να συγκρίνουµε τις δύο τελευταίες πρεµιέρες της Super League. Eτσι για να φανεί πόσο άλλαξε µέσα σε ένα χρόνο η αναλογία Eλλήνων • ξένων ποδοσφαιριστών. Tι προκύπτει; Πέρυσι το καρπούζι και τα σπόρια µοιράστηκαν ακριβώς στη µέση, καθώς χρησιµοποιήθηκαν 110 ηµεδαποί και ισάριθµοι αλλοδαποί (συµπεριλαµβανοµένων και των αλλαγών) στην 1η αγωνιστική του πρωταθλήµατος. Φέτος το 50%-50% διαφοροποιήθηκε σε 65%-35%. Δηλαδή 146 Eλληνες και 78 ξένοι. Aισθητή η µεταβολή εποµένως.
Aρης και Πανιώνιος (που τέθηκαν και αντίπαλοι στη φετινή πρεµιέρα) έκαναν την πιο εντυπωσιακή «µετάλλαξη». Oι «κίτρινοι» είναι η µοναδική οµάδα που έριξε στον αγωνιστικό χώρο 14 Eλληνες (συµπεριλαµβανοµένων των αλλαγών), ενώ οι «κυανέρυθροι» έπαιξαν µε 13 συν τον 21χρονο Nιγηριανό Eµάνουελ Oκόγε. Για να καταλάβετε, πέρυσι αµφότεροι είχαν εκκινήσει δίνοντας χρόνο συµµετοχής σε 8 ξένους.
Από κει και πέρα σηµαντική είναι και η µεταβολή του Παναθηναϊκού (που πάντως ξεκούρασε και παίκτες στην πρεµιέρα λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων). H περσινή αναλογία για τους «πράσινους» ήταν 6-8 (υπέρ των ξένων) και φέτος 10-4. Για την AEK -παρά τις κοσµογονικές αλλαγές- η διαφορά δεν είναι µεγάλη, αφού πέρυσι έπαιξαν στην ετεροχρονισµένη πρεµιέρα της... 23ης Nοεµβρίου (τότε διεξήχθη το µατς µε το Λεβαδειακό) 10 Eλληνες (µε µεγαλύτερο όµως µέσο όρο ηλικίας) και φέτος 11. O Oλυµπιακός από την άλλη έµεινε σταθερός στο 5 ηµαδαποί - 9 αλλοδαποί.
Tην περασµένη περίοδο οι 8 από τις 16 οµάδες χρησιµοποίησαν περισσότερους ξένους από Eλληνες στην 1η αγωνιστική. Φέτος το σκηνικό άλλαξε άρδην. Mόνο ο Oλυµπιακός και ο Aστέρας Tρίπολης επιστράτευσαν πιο πολλούς αλλοδαπούς παίκτες. Πρέπει δε να σηµειωθεί ότι µόνο η Ξάνθη και τις δύο χρονιές τήρησε το 50-50 µε 7 Eλληνες και ισάριθµους ξένους.
Στην έναρξη της προχθεσινής αναµέτρησης Πανιώνιος - Aρης παρατάχθηκαν δύο αµιγώς ελληνικές ενδεκάδες για πρώτη φορά από τις 15 Oκτωβρίου 1989, όταν συναντήθηκαν σε επίπεδο A' Eθνικης Ξάνθη και Πανιώνιος. Kαι τότε µάλιστα (όπως και την περασµένη Kυριακή) οι «κυανέρυθροι» είχαν κερδίσει 1-0 µε γκολ του Γιώργου Tόγια. Στο προ 23ετίας παιχνίδι ήταν ξένος µόνο ο τεχνικός των νικητών, ο Σουηδός Mπο Γιόχανσον, αφού χρησιµοποιήθηκαν από τις οµάδες ως αλλαγή και τέσσερις Eλληνες.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: