Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Το πρώτο "μπράβο" στον Μάκη Χάβο!!

Ένα πολύ πρόχειρο γκάλοπ στο twitter ήταν αρκετό για να αντιληφθεί κανείς ότι η ομάδα που κατάφερε να πάρει τον τίτλο της "έκπληξης" στην πρώτη αγωνιστική (πριν γίνει το Πανιώνιος-Αρης) ήταν η Βέροια. Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.
Το πρώτο "μπράβο" στον Μάκη Χάβο
Κυρίως επειδή ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά και επειδή λίγοι περίμεναν από αυτή ότι θα προσπαθούσε για το αποτέλεσμα κόντρα στον Ολυμπιακό παίζοντας και όχι καταστρέφοντας ποδόσφαιρο.

Ναι, κυκλοφορεί ένα αξίωμα ανάμεσα στους Ελληνες προπονητές εδώ και χρόνια, το «δεν δίνουν παραμονή οι καλές εντυπώσεις, οι βαθμοί δίνουν». Αυτό το αξίωμα – δόγμα μιας παγιωμένης παρωχημένης ποδοσφαιρικής αντίληψης ευθύνεται για ένα σωρό αδιάφορα απογεύματα που έχουμε περάσει, εδώ και δεκαετίες, παρακολουθώντας ελληνικά παιχνίδια που προκαλούν υπνηλία κι έχουν ρίξει τόσο την ποιότητα του θεάματος, που αυτό φτάνει να προσελκύει στην πρώτη του αγωνιστική μόλις 25 χιλιάδες Ελληνες στις εξέδρες του. Αυτή την αντίληψη επιχειρεί να σπάσει η νέα γενιά των Ελλήνων προπονητών. Αυτό κάνει κι ο Μάκης Χάβος στη Βέροια, όπως καλά καταλάβαμε από το προχθεσινό πρώτο δείγμα. Το καλό μαντάτο για το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ότι οι «νεαροί» προπονητές, της νέας γενιάς, παρασύρουν σε αυτό τον δρόμο τους μεγαλύτερης ηλικίας συναδέλφους τους, με συνέπεια να γίνονται όλο και λιγότερες οι ομάδες που θα προσπαθήσουν στο νέο πρωτάθλημα να πετύχουν στόχους καταστρέφοντας κι όχι δημιουργώντας ποδόσφαιρο.

Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να γκρινιάξει κανείς για το νέο πρωτάθλημα. Υπάρχουν όμως και καλά μαντάτα. Ενθαρρυντικά όχι μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο, για την προοπτική του πρωταθλήματος και του αθλήματος στην Ελλάδα. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο συναντήσαμε τουλάχιστον τρεις ενδιαφέρουσες ομάδες, την ΑΕΚ, τον Ατρόμητο, τη Βέροια, και είδαμε καλά πράγματα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Λεβαδειακό. Οχι κι άσχημα, για ένα πρωτάθλημα χαμηλών προσδοκιών. Οχι άσχημα για το πρωτάθλημα μιας αγοράς που δεν έχει καμιά σχέση με το παρελθόν της και επιχειρεί, έστω από ανάγκη, να αλλάξει αντίληψη για το χτίσιμο μιας ομάδας και την ιδανική μέθοδο για τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου που θα λειτουργεί, επιχειρηματικά, με αρχές και υγεία.

Σημαντικό σήμερα για το ελληνικό πρωτάθλημα και το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο να «ανακαλύψουμε» νέους παίκτες, ταλαντούχους πιτσιρικάδες. Σημαντικότερο είναι να ανακαλύψουμε νεαρούς Ελληνες ποδοσφαιριστές με καλή ανατροφή και εκπαίδευση. Γι' αυτό κι είναι ανάγκη να ενθαρρύνουμε τους προπονητές να προχωρήσουν δημιουργώντας, όχι καταστρέφοντας ποδόσφαιρο. Γι' αυτό είναι ανάγκη να πάρει το «μπράβο» της 1ης αγωνιστικής ο Μάκης Χάβος.
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: