Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Τονουσίδης: «Δεν υπήρξε καλός σχεδιασμός»

Ο πρώην υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Σάκης Τονουσίδης, εξέφρασε την γνώμη του αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας που θα έπρεπε να έχουν παρθεί στην αναμέτρησης με τη Ραπίντ Βιέννης, ενώ μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε τον αποτρεπτικό ρόλο που έχουν οι σεκιούριτι.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο «Αθλητικό Metropolis» και στην εκπομπή «Στη Σέντρα»:


Αρχικά είπε: Ήμουν 2,5 χρόνια, αλλά δεν θα βγω να κάνω τον καλό υπεύθυνο ασφαλείας. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Την διεξαγωγή του αγώνα και την ευθύνη για το τι θα γίνει την έχει η γηπεδούχος ομάδα. Το πρωί της ημέρας του αγώνα γίνεται μια σύσκεψη. Ο υπεύθυνος ασφαλείας μπορεί να ζητήσει σωματικό έλεγχο και οτιδήποτε. Όταν υπάρχει πληροφορία ότι υπάρχει αδελφοποίησης με άλλη ομάδα θα έπρεπε να γίνει μεγαλύτερος και αυστηρότερος έλεγχος. Επίσης θα έπρεπε να γίνει μεγάλος φραγμός ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Ο έλεγχος των οπαδών θα μπορούσε να γίνει και μέσα στο γήπεδο.

Υπεύθυνος για τον ΠΑΟΚ είναι οι σεκιούριτι του ΠΑΟΚ. Με την αστυνομία τα βάζουμε γιατί άκουσα ότι δόθηκε εντολή να μπουν γρήγορα μέσα οι οπαδοί της Ραπίντ. Ας έκαναν άλλον σχεδιασμό. Ας τους χώριζαν σε 3 γκρουπ και ας τους ήλεγχαν χωριστά. Σε άλλο παιχνίδι είχαμε πληροφορία ότι είχαν πανό άλλη ομάδας ελληνικής. Εμείς είχαμε εξονυχιστικό έλεγχο.
Στη σύσκεψη λέει η αστυνομία πόσα άτομα θα έχει και οι σεκιούριτι στα ευρωπαϊκά ματς είναι πάνω από 200. Έπρεπε να μπουν σεκιούριτι και στην κερκίδα των φιλοξενούμενων. Πρέπει να καταλάβουν οι οπαδοί ότι κάνουν κακό στην ομάδα τους».

Για ανάλογα περιστατικά που του έχουν τύχει στο παρελθόν και την πρόληψη που θα έπρεπε να υπάρχει στον αγώνα με τους Αυστριακούς: «Με τη Φενέρ μας έφεραν 15 άτομα την τελευταία στιγμή από την αστυνομία και δεν μπορούσαμε να τους ελέγξουμε. Αυτοί έβγαλαν πυρσούς. Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την αστυνομία. Όλα ξεκινούν από τον σχεδιασμό. Υπήρξε κακός σχεδιασμός. Μπορεί οι φίλαθλοι να μην είναι τόσο φανατικοί αλλά υπήρχε μια αδελφοποίηση με τον Παναθηναϊκό. Τότε θα τον ψάξω έναν έναν τον κάθε οπαδό. Οτιδήποτε επεισόδια γίνονται μέσα στο γήπεδο και στην περίμετρό του έχουμε ευθύνη σαν ομάδα».

Για τον ρόλο των σεκιούριτι: «Τα σεκιούριτι στην Ελλάδα δεν έχουν αρμοδιότητα να συλλάβουν όπως στο εξωτερικό. Όταν έχεις καλό σχεδιασμό προσπαθείς να προστατέψεις τους παίκτες και τους προπονητές. Όταν γίνεται είσοδος φιλάθλων και πάνε από τη μια πλευρά ως την άλλη θα έπρεπε να υπάρξει ένας φραγμός από τους σεκιούριτι. Δεν γίνεται να πέσει ξύλο με τους οπαδούς. Του λες μην μπαίνεις μέσα γιατί θα κάνεις κακό στην ομάδα. Αλλιώς θα υπάρξει περαιτέρω σύρραξη. Προσπαθεί ο σεκιούριτι να αποτρέψει την οπαδό. Την γενική ευθύνη βέβαια την έχει η αστυνομία. Δεν μπορώ να απαγορεύσω να μπει μια διμοιρία στο γήπεδο. Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ λεπτό. Πρέπει να περάσεις παιδεία στον οπαδό. Θέλει ενημέρωση».

Για το πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα στο μέλλον: «Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Εμείς πήραμε πέρυσι τα εύσημα από την ΟΥΕΦΑ. Σας είπα τι έκανα μέχρι τώρα. Βάζαμε φιλάθλους μέχρι και στη θύρα 1, όχι μόνο στη θύρα 8.Πιστεύω ότι πρέπει οι επικεφαλείς να έχουν διάλογο με τους οργανωμένους. Είναι οι παρεξηγημένοι και αυτοί. Δεν μπορούμε να λένε για το μεγαλείο της κερκίδας και μετά κατευθείαν να τους κατηγορούμε».

Για το γεγονός ότι ταξίδεψαν και σεκιούριτι μαζί με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στην Αυστρία: «Σεκιούριτι παίρναμε και εμείς μαζί. Ξέρω 50-100 οργανωμένους που λειτουργούν σαν σεκιούριτι. Τους δήλωνα στην ΟΥΕΦΑ με ευθύνη δικιά μου. Το θέμα είναι να πάνε όλα καλά. Να μην υπάρξει απάντηση στην πρόκληση. Αν είναι να γίνει κάτι και δεν μπορείς να το αποτρέψεις είναι άχρηστο».

Για τον έλεγχο της αστυνομίας στον λευκό Πύργο: «Δεν γίνεται να εμπιστευτείς τον έλεγχο στον Λευκό Πύργο. Θα κάνεις τον ίδιο έλεγχο που κάνουν στους οπαδούς μας στο εξωτερικό».

Για το αν θα έπαιρνε το ρίσκο να ταξιδέψουν οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Αυστρία: Μακάρι να μην γίνει τίποτα στη Βιέννη. Από τη μία τα παιδιά που είναι κοντά στην ομάδα θα είναι καλό να είναι εκεί, αλλά πρέπει να περάσουμε στους φιλάθλους την παιδία να μην γκρεμίζουν ότι χτίζουμε. Είναι δύσκολη η απάντηση για το αν έπρεπε να πάνε στην Αυστρία οπαδοί.


πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: