Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν έχει να φοβηθεί κανένα αντίπαλο!!

Με την πρώτη αγωνιστική του Chgampions League προ των πυλών, διαβάστε την αναλυτική καταγραφή των πεπραγμένων μέχρι τώρα, των αντιπάλων του Ολυμπιακού στον όμιλο. Ένας όμιλος που μετά την κλήρωση στην Νιόν της Ελβετίας διαμορφώθηκε ως εξής : Άρσεναλ, Σάλκε, Ολυμπιακός, Μονπελιέ.
Δεν έχει να φοβηθεί κανένα αντίπαλο!
Γνωστές οι σχολές ποδοσφαίρου των χωρών που εκπροσωπούν, όπως και γνωστοί οι αντίπαλοι για όλους τους ασχολούμενους με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την σειρά κατάταξης των ομάδων , παρότι τα ονόματα των Άρσεναλ και Σάλκε φαίνονται ως φαβορί. Η απόδοση, στις έξι αγωνιστικές που ολοκληρώνουν τους αγώνες του ομίλου, είναι αυτή που θα καθορίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο της ελληνικής ομάδας. Δεν έχει να φοβηθεί κάτι που δεν γνωρίζει και τα πάντα θα εξαρτηθούν από την δική της απόδοση και την εκμετάλλευση της έδρας της. Πιθανή επιτυχία και στους τρεις αγώνες στο Καραϊσκάκη θα είναι η βάση για την συνέχεια στον θεσμό.

Άρσεναλ

Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ για ακόμα μία χρονιά λειτούργησε ως επιχείρηση που αποσκοπεί στο κέρδος , χωρίς ταυτόχρονα να αφήνει κενά στο ρόστερ της. Πούλησε τον Βαν Πέρσι στην Μαν. Γιουνάϊτεντ , για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, όπως πέρυσι είχε πουλήσει τον Φάμπρεγκας στην Μπαρτσελόνα και τον αντικατέστησε με τον πολλά υποσχόμενο Γάλλο σέντερ φορ Ζιρού, αλλά και τον Σόνγκ ο οποίος μεταγράφηκε στην Μπαρτσελόνα. Στα συν η απόκτηση του Καθόρλα , ο οποίος έχει πάρει τον ρόλο του οργανωτή του παιχνιδιού της ομάδας και ο Ποντόλσκι που από την Κολωνία και την κακή περυσινή χρονιά , αναδεικνύεται σε βασικό εργαλείο της ενδεκάδας.
Χωρίς αλλαγή στον σχηματισμό, η Άρσεναλ συνεχίζει το ίδιο τρόπο παιχνιδιού που έχει εμφυσήσει ο Βενγκέρ. Το 4-2-3-1 που εφαρμόζει έχει διακριτούς ρόλους για τους παίκτες του με μοναδική ως τώρα παραφωνία τον Ζιρού , που φαίνεται ότι χρειάζεται χρόνο προσαρμογής ειδικά στους αγώνες της Premier League.
Η μόνη θέση που προβληματίζει τον προπονητή στην ενδεκάδα είναι αυτή του δεξιού πλάγιου στο κέντρο. Έχουν παίξει ο Ζερβίνιο, ο Γουόλκοτ και ο Τσαμπερλέιν χωρίς να έχουν θέλξει με την απόδοση τους. Η άμυνα αποτελείται από τους Τζέκινσον, Μέρτεζάκερ, Βερμάλεν, Γκίμπς . Χαρακτηριστικό η μειωμένη ταχύτητα του κεντρικού δίδυμου αλλά αντιπαραβάλλουν τις σωστές τοποθετήσεις στον χώρο ώστε να «κρύψουν» αυτό το μειονέκτημα. Οι επιθετικές της πρωτοβουλίες μοιράζονται σε όλο το γήπεδο με 36% από αριστερά, 31% από τον άξονα και 33% από δεξιά.
Ομάδα που σουτάρει από μακρινές αποστάσεις , εκμεταλλεύεται εξαιρετικά τον χώρο στις αντεπιθέσεις με εκφραστή τον Καθόρλα και έχει ως τελικό αποδέκτη των προσπαθειών τον Ζιρού σε ρόλο target man. Οι αμυντικοί χαφ Αρτέτα και Ντιαμπί έχουν την δυνατότητα της οργάνωσης παιχνιδιού. Έτσι κερδίζει μέτρα στο γήπεδο ο Καθόρλα παίρνοντας την μπάλα κάτω από την μεσαία γραμμή , με μέτωπο προς την εστία.
Δύσκολη ομάδα, με πολύ τρέξιμο, δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς μπάλας από άμυνα σε επίθεση, απροσπέλαστο κέντρο, άνοιγμα του παιχνιδιού σε όλο το πλάτος του γηπέδου, εφαρμογή αυτοματισμών σε άμυνα και επίθεση. Παρουσιάζει δυσκολία στο γκολ , κάτι που με το πέρασμα του χρόνου θα το εξαλείψει και δείχνει ευάλωτη στις επιθέσεις από τον άξονα πάνω στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο.
Ο σχηματισμός της Σάλκε σε 4-2-3-1
Ο σχηματισμός της Σάλκε σε 4-2-3-1

Η Σάλκε

Ο Ολλανδός Χούμπ Στέβενς καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του Champions League με την Σάλκε. Στόχος και επιθυμία όλων είναι η ομάδα να βρεθεί στην επόμενη φάση των «16» και να κάνει ανάλογη πορεία με αυτήν του 2010/2011 όταν και είχε φτάσει στα ημιτελικά του θεσμού.
Η φυγή του Ραούλ , μετά την λήξη του συμβολαίου του, έδωσε τον χώρο στον Χούντελαρ να αναδειχθεί σε βασικό σέντερ φορ της ομάδας. Η μεταγραφή του Αφελάϊ δίνει ποιότητα στα άκρα της ομάδας, σε συνδυασμό με την παρουσία του Φαρφάν και αποτελούν εν δυνάμει παράγοντες για αλλαγή του μέχρι τώρα σχηματισμού της ομάδας.
Σε δύο αγώνες πρωταθλήματος ο προπονητής έχει παίξει με σχηματισμούς 4-4-2 σε ρόμβο και 4-2-3-1. Με τον πρώτο ήρθε ισόπαλος με το Αννόβερο(2-2) και με τον δεύτερο νίκησε την Άουγκσμπουργκ (3-1).
Ομάδα χωρίς αλλαγές στην ενδεκάδα, πέρα της χρησιμοποίησης του Νιουστούντερ, έχει χαρακτηριστικά την κατοχή μπάλας και έλεγχο του ρυθμού, επιτίθεται από δεξιά με ποσοστό 44% , ενώ από τον άξονα και από αριστερά με ποσοστά 29% και 26% αντίστοιχα. Δυναμικό παιχνίδι στην άμυνα με πολλές κερδισμένες μονομαχίες και πολλά σουτ στην επίθεση. Άριστη εκμετάλλευση του χώρου στις αντεπιθέσεις , καλές μεταβιβάσεις στο passing game.
Στα μειονεκτήματα οι λίγες ευκαιρίες σε εκτός έδρας παιχνίδια και η αδυναμία διατήρησης του προβαδίσματος στο σκορ και δυσκολία στην αμυντική αντιμετώπιση ποδοσφαιριστών με τεχνικά προσόντα.
Μια γερμανική ομάδα με ολλανδική καθοδήγηση είναι δύσκολος γρίφος που πρέπει να λυθεί από το προπονητικό team του Ολυμπιακού. Επιτυχία εις βάρος της Σάλκε θα είναι διαβατήριο για την επόμενη φάση.
Ο σχηματισμός της Μονπελιέ σε 4-2-3-1
Ο σχηματισμός της Μονπελιέ σε 4-2-3-1

Η Μονπελιέ

Η έκπληξη του περυσινού πρωταθλήματος της Γαλλίας Μονπελιέ κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην διοργάνωση του Champions Leaue. Ο προπονητής Ρενέ Ζιράρ συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας και ευελπιστεί να οδηγήσει την ομάδα του σε νέες διακρίσεις.
Το καλοκαίρι έχασε τον Ζιρού και απέκτησε στην θέση του Χερέρα. Το ξεκίνημα την φετινή περίοδο δεν είναι ιδανικό για μία πρωταθλήτρια και αυτό επέφερε αλλαγές στον σχηματισμό της ομάδας από αγώνα σε αγώνα. Μέχρι τώρα έχει παρατάξει την Μονπελιέ με 4-2-3-1 , 4-3-3 και 4-1-4-1. Με τον τελευταίο σχηματισμό πέτυχε την πρώτη νίκη στην Ligue 1.
Ομάδα με ισορροπία στην ανάπτυξη της , έχει ως δυνατό σημείο της τις αντεπιθέσεις αλλά δεν στερείται ποιότητας στο παιχνίδι απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Σουτάρει λιγότερο στην επίθεση από τις άλλες δύο αντιπάλους του Ολυμπιακού και δέχεται διψήφιο αριθμό σουτ στην άμυνα. Στον επιθετικό τομέα ξεχωρίζει η ευκολία να κάνει τις ευκαιρίες ,γκολ και να βασίζεται στις ατομικές προσπάθειες των παικτών της.
Στα αρνητικά σημεία του παιχνιδιού της καταγράφεται η αδυναμία στο ψηλό παιχνίδι, η χαμηλή άμυνα στην περιοχή με αποτέλεσμα ο αντίπαλος να έχει χώρους για μακρινά σουτ και τα offside των επιθετικών.
Η Μονπελιέ είναι ένα αίνιγμα για την ισορροπία του ομίλου. Σαν «πρωτάρα» στον θεσμό τα βασικά γνωρίσματα της θα είναι ο ενθουσιασμός και η απειρία. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει καλύτερη απ’ ότι έχει δείξει ως τώρα αλλά στο Champions League δεν υπάρχει χρόνος για προσαρμογές.

Συμπέρασμα

Με μία πρώτη καταγραφή των ομάδων φαίνεται ότι οι ελπίδες του Ολυμπιακού είναι περιορισμένες. Φυσικά κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει σε τι κατάσταση θα βρεθούν οι ομάδες στο μίνι πρωτάθλημα του Champions League που αρχίζει τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο.
Η καλή αρχή θα δώσει άλλον αέρα και αυτοπεποίθηση στον εκπρόσωπο της Ελλάδας οπότε το ζητούμενο είναι η νίκη που θα δείξει σε όλους ότι δεν είναι εύκολο για κανέναν να αντιμετώπιση τον Ολυμπιακό. Ο στόχος πρέπει να είναι η πρόκριση στους «16» κι τίποτα λιγότερο.
Η ρήση είναι ξεκάθαρη: «να κοιτάς πάντα εκεί που θέλεις να πας, αλλιώς θα πας εκεί που κοιτάς».
ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: