Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Το «φαινόμενο» Μπάουλντ οδηγεί την Άρσεναλ!!

Το «φαινόμενο» Μπάουλντ οδηγεί την Άρσεναλ
Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν χρόνια, να αλλάξουν παίκτες και συστήματα, αλλά η «χημεία» βρέθηκε. Η Άρσεναλ έχει αποκτήσει αμυντική σταθερότητα και το england365.gr αποκαλύπτει ποιος βρίσκεται πίσω από τη μεταμόρφωση των «κανονιέρηδων». Συστήματα και τακτικές, από τον άνθρωπο που έλυσε το γρίφο που ο Αρσέν Βενγκέρ χρόνια προσπαθούσε.
Το όνομά του Στιβ Μπάουλντ. Από την ημέρα που κάθισε δίπλα στον Αρσέν Βενγκέρ και ανέλαβε να γίνει το δεξί του χέρι, όλα άλλαξαν.
Πριν ένα χρόνο και κάτι ημέρες, η Άρσεναλ ταξίδευε στο Μπλάκμπερν για του ματς με τους τοπικούς Ρόβερς. Δέχθηκε σε ένα απόγευμα το 11ο, το 12ο, το 13ο και το 14ο γκολ στο πρωτάθλημα και η κατρακύλα της στην Πρέμιερ συνεχίζονταν. Λιγότερο από 400 ημέρες μετά, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η αμυντική γραμμή δεν βρίσκεται τόσο ψηλά και η εμμονή με το offside trap έχει εγκαταλειφθεί. Το κεντρικό δίδυμο, με τους Περ Μερτεζάκερ και Τόμας Βερμάελεν να βρίσκουν χημεία σταδιακά, δίνει όσο βάθος χρειάζεται η άμυνα της Άρσεναλ και προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια στον Βίτο Μανόνε, ο οποίος κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις στην ενδεκάδα της ομάδας. Με αυτό τον τρόπο κυκλοφορεί καλύτερα η μπάλα όταν οι αντίπαλοι επιθετικοί πιέζουν ψηλά, αφού οι κοντινές αποστάσεις επιτρέπουν στους αμυντικούς των Λονδρέζων να κρατούν την κατοχή.
 
Αλλαγές και στα «φτερά»
Ο Αντρέι Αρσάβιν ήταν ξεκάθαρο πως δεν ήθελε να παίξει άμυνα. Να γυρίσει και να βοηθήσει στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Ο Θίο Γουόλκοτ θέλει, αλλά δεν ξέρει πώς να το κάνει. Εξάλλου ως επιθετικός άρχισε την καριέρα του, ως εξτρέμ τη συνεχίζει και το να γίνει δεξί χαφ δεν είναι η πιο εύκολη μετατροπή που καλείται να κάνει ο Βενγκέρ. Οι Λούκας Ποντόλσκι και Άλεξ Τσάμπερλεϊν δείχνουν να μπορούν να το κάνουν καλύτερα, με το Γερμανό να ξεχειλίζει από πάθος –κάτι που φάνηκε χαρακτηριστικά στο ματς με τη Λίβερπουλ- και τον Άγγλο διεθνή από ενέργεια.
Ο Μπάουλντ στις προπονήσεις δουλεύει με τους δύο άσους, ενώ έχει καταφέρει να κάνει τον Ζερβίνιο να πάρει δεύτερη ευκαιρία από τον Βενγκέρ. Ο Ιβοριανός επιθετικός σκοράρει περισσότερο φέτος, κρατά τους αντιπάλους αμυντικούς απασχολημένους, ενώ δείχνει και πιο φρέσκος στο μαρκάρισμα.
 
Τελείως διαφορετικό κέντρο
Μπορεί η Άρσεναλ να έχει καταφέρει εδώ και μία δεκαετία να θεωρείται μία από τις πιο εντυπωσιακές ομάδες στην Ευρώπη, αυτό –όμως- οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία των κεντρικών χαφ να μαρκάρουν αποτελεσματικά. Ο Μπάουλντ έχει καταφέρει να μεταδώσει αυτό που τόσα χρόνια δεν μπορούσε ο Αρσέν Βενγκέρ. Το απολύτως φυσιολογικό.
Όταν ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ που είναι πιο κοντά στο σημείο που βρίσκεται η μπάλα μαρκάρει τον αντίπαλο, τα άλλα δύο κεντρικά χαφ δίνουν βάθος στη γραμμή, μένοντας πιο πίσω και καλύπτοντας τους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι εύκολο ο αντίπαλος να περάσει πάσες ανάμεσα στους παίκτες που απαρτίζουν τη μεσαία γραμμή των Λονδρέζων και αυτό φαίνεται στο παθητικό των «κανονιέρηδων».
Σε όσους το όνομα του Στιβ Μπάουλντ δεν λέει κάτι, τώρα σίγουρα θα πει. Εξάλλου, ο Τόνι Άνταμς το είχε πει την ημέρα της πρόσληψης του Μπάουλντ: «Ο Στιβ δεν είχε πάρει ευκαιρίες, αλλά τώρα όλα θα αλλάξουν. Τον θυμάμαι από όταν ήμασταν συμπαίκτες. Ήταν ήρεμος, δυνατός, αποφασιστικός. Δεν έχανε ποτέ κεφαλιά. Κέρδιζε την μπάλα και την έδινε αμέσως. Τόσο απλά».
Και η μεταμόρφωση της Άρσεναλ συνεχίζεται…



πηγή: england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: