Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι γαλλικές... ρίζες του Ολυμπιακού!!

Οι γαλλικές... ρίζες του Ολυμπιακού
Τη Μονπελιέ αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός στη Γαλλία για το Τσάμπιονς Λιγκ, με αρκετούς από τους Πειραιώτες, να είναι... γνώστες του γαλλικού πρωταθλήματος.

Αρκετοί παίκτες των «ερυθρολεύκων» έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους ή έχουν κάνει το πέρασμά τους απο γαλλική ομάδα.

Ο Φρανσουά Μοντέστο αγωνίστηκε ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής για πρώτη φορά με τη φανέλα της Μπαστιά τη σεζόν 1997-98, ενώ από το 2004 μέχρι το 2012 ήταν μέλος της Μονακό, πριν πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, από το 2004 μέχρι το 2006 ήταν συμπαίκτης με τον Καμαρά. Ακόμα, ο Πάμπλο Κοντρέρας αγωνίστηκε στη Μονακό από το 1999 μέχρι το 2001. Με τον Εστράδα, είναι συμπαίκτες στην εθνική ομάδα της Χιλής. Υπενθυμίζουμε ότι ο τελευταίος είχε βρεθεί στο μεταγραφικό στόχαστρο του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2011.

Ο Πάουλο Μασάντο πέρασε 4 χρόνια στο πρωτάθλημα της Λιγκ 1, ξεκινώντας από το 2008, όταν η Πόρτο τον παραχώρησε με τη μορφή δανεισμού στη Σεντ Ετιέν. Το 2009, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Τουλούζ,από την οποία τον απέκτησε ο Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι. 
 
Ο Ράφικ Τζεμπούρ έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα Νέων της Οσέρ το 1998. Στην ομάδα έμεινε μέχρι το 2004. 
 
Ο Τζαμέλ Αμπντούν φόρεσε τη φανέλα των Αζαξιό, Σεντάν και Ναντ στα 6 χρόνια που έμεινε στη Γαλλία από το 2004.  Μάλιστα, έχει παίξει με προπονητή τον Ρενέ Ζιράρ, σε φιλικό αγώνα της εθνικής ομάδας της Γαλλίας U-21 κόντρα στην αντίστοιχη της Γερμανίας τον Ιούνιο του 2007 (4-1), στον οποίο σημείωσε το πρώτο γκολ της αναμέτρησης.  
 
Ο Μάρκο Πάντελιτς αγωνίστηκε μία χρονιά στην Παρί Σεν Ζερμέν (1997-98), αλλά μέτρησε μόλις 3 συμμετοχές στο εγχώριο πρωτάθλημα. 
 
Ο Ρομάν Πίτο θα βρει ξανά στον δρόμο του τον Ολυμπιακό, μετά το 2005 και τον αγώνα με τη Σοσό στους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Αγωνίστηκε καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, με τους «ερυθρολεύκους» να φεύγουν με το «διπλό» από τη Γαλλία. 
 
Τα «ερυθρόλευκα» διπλά 
 
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μονπελιέ συναντά σε επίσημη διοργάνωση ελληνική ομάδα. 
 
Ύστερα από τρεις συνεχόμενες ήττες επί γαλλικού εδάφους, ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα στην τελευταία του επίσκεψη, καθώς επικράτησε της Μαρσέιγ με 1-0 στη Μασσαλία για το Τσάμπιονς Λιγκ, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Γιάννης Φετφατζίδης. 
 
Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν εντός έδρας από τους Μασσαλούς στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, και η νίκη τους στον επόμενο μεταξύ τους αγώνα έβαλε «ΣΤΟΠ» στο αρνητικό σερί που είχαν απέναντι σε γαλλικές ομάδες τόσο εντός όσο κι εκτός έδρας. 
 
Οι Πειραιώτες έχουν χάσει 8 από τα 12 παιχνίδια που έχουν δώσει στη Γαλλία, ενώ σε 3 από αυτά έχουν φύγει πανηγυρίζοντας από το γήπεδο. Μάλιστα, έχουν σκοράρει  και στις τελευταίες τους 7 επισκέψεις στη χώρα. Ωστόσο, δεν είχαν όλες το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
 
Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού απέναντι σε Γάλλους ήταν κόντρα στη Μονακό στο Πριγκιπάτο πριν από 20 χρόνια, στις 21 Οκτωβρίου του 1992 για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Τότε, είχε επικρατήσει με 1-0 στο 88', με σκόρερ τον Γιώργο Βαΐτση.
 
Μονακό(Αρσέν Βενγκέρ): Ετορί, Βαλερί, Τιμάς, Σονό, Τιράμ, Ντιμπ (62’ Σέμπουε), Κλίνσμαν, Γκνακό, Λουίς Ενρίκε, Τζοργκαέφ, Πέρεζ
 
Ολυμπιακός(Ολέγκ Μπλαχίν): Μίρτσος, Παχατουρίδης, Καραταϊδης, Μητσιμπόνας, Βλάχος (62’ Σαββίδης), Τσαλουχίδης, Λιτόφτσενκο, Χαντζίδης, Τσιαντάκης, Καραπιάλης (40’ Μπατίστα), Βαΐτση


 
Μετά, ήρθε εκείνη απέναντι στη Σοσό το 2005 για τους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Μοναδικός σκόρερ της αναμέτρησης ο Ιεροκλής Στολτίδης, ο οποίος βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στο 67ο λεπτό, χαρίζοντας την πρόκριση στους «ερυθρολεύκους». 
 
Σοσό(Γκι Λακόμπ): Ρισέρ, Μονσορό, Ποτιγιόν (61' Νταφ), Ντιαβαρά, Ματιέ, Μπουνταρέν (88’ Λονφάτ), Ιζαμπέ, Πίτο, Ντος Σάντος, Μενέ, Ζαϊρί (74' Ρενιέ)
 
Ολυμπιακός(Ντούσαν Μπάγεβιτς): Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Σούρερ, Κωστούλας, Ανατολάκης, Στολτίδης, Μάριτς (90' Καφές), Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος,  Ριβάλντο (86' Ζιοβάνι), Οκκάς (80' Καστίγιο)
 
 

 
Η τελευταία ήταν πέρσι στη Μασσαλία, με τους «ερυθρολεύκους» να φεύγουν νικητές από το γήπεδο, μια και το γκολ του «Φέτφα» στο 82' ήταν αρκετό για να τους χαρίσει τη νίκη. Μάλιστα, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε θα μπορούσε να πάρει το «διπλό» με ευρύτερο σκορ, αν ο Μανταντά, ο τερματοφύλακας της Μαρσέιγ, δεν βρισκόταν σε εξαιρετική βραδιά. 
 
Μαρσέιγ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Μανταντά, Ντιαβαρά, Ενκουλού, Τραορέ, Ντιαρά, Σεϊρού (61' Μπιά), Ρεμί, Βαλμπουενά (73' Γκονσάλες), Α. Αγιού, Τζ. Αγιού (61' Ζινιάκ).
 
Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Μοδέστο, Μανιάτης, Μιραλάς, Φουστέρ (54' Γέστε), Χολέμπας (75' Φετφατζίδης), Τζιμπούρ (89' Ποτουρίδης).




πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: