Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

NBA countdown… 1!

NBA countdown… 1
Λίγες μέρες απέμειναν για το πρώτο τζάμπολ στο νέο πρωτάθλημα του ΝΒΑ και το www.sport-fm.gr φροντίζει να σας βάλει στο κλίμα. Από σήμερα και για τις επόμενες έξι μέρες, διαβάστε την αναλυτική παρουσίαση των 30 ομάδων που θα μας κάνουν πάλι… ξενύχτηδες. Αρχή με την Atlantic Division των πάντα δυνατών και φέτος ενισχυμένων Σέλτικς, των «γεμάτων» Νικς, των Νετς που… άλλαξαν, των ανανεωμένων και πλέον με Μπάινουμ Σίξερς, αλλά και των Ράπτορς με ευρωπαϊκό άρωμα.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Μπόστον Σέλτικς

Κάθε καλοκαίρι, τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, όλοι μιλούν για τους γερασμένους Σέλτικς και θέτουν χαμηλά τον πήχη. Και κάθε φορά διαψεύδονται. Η ομάδα της Βοστώνης ούτε αυτή τη φορά έκανε την αργά ή γρήγορα αναπόφευκτη ανανέωση στον κορμό της, αλλά δείχνει ικανή ακόμη και για τον τίτλο. Μπορεί να έχασε τον Ρέι Άλεν, που για μια πενταετία πρόσφερε τα μέγιστα και ήταν μέλος της ομάδας του τίτλου το 2008, αλλά τον αντικατέστησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φέρνοντας από το Ντάλας τον 35άρη μεν, αλλά πάντα αξιόπιστο σκόρερ Τζέισον Τέρι. Παράλληλα ανανέωσε με τον 36χρονο αλλά «αειθαλή» Κέβιν Γκαρνέτ για τρία χρόνια κι αυτοί οι δύο δίπλα στον κάθε χρόνο και πληρέστερο Ραζόν Ρόντο καθώς και τον εμβληματικό αρχηγό Πολ Πιρς θα συνεχίσουν να είναι οι «πυλώνες» των τριφυλλοφόρων, πάντα υπό τις οδηγίες του πανέξυπνου Ντοκ Ρίβερς.

Πολύ καλή προσθήκη για τις θέσεις «2» και «3» είναι ο Κόρτνεϊ Λι, ενώ ως μεταγραφή λογίζεται και ο Τζεφ Γκριν, που μετά την επέμβαση στην καρδιά του για ανεύρυσμα στην αορτή και μία χαμένη σεζόν επιστρέφει για να δώσει πολλές λύσεις στις δύο θέσεις των φόργουορντ. Καλή λύση για την περιφέρεια θα είναι ο Έιβερι Μπράντλεϊ, εφόσον αφήσει πίσω του τα δύο χειρουργεία στον ώμο, ενώ τελευταίος προστέθηκε στο μίγμα ο Λεάντρο Μπαρμπόσα. Οι Μπράντον Μπας, Τζέισον Κόλινς και Κρις Γουίλκοξ θα δώσουν δύναμη στη ρακέτα, ενώ αμφίβολο είναι αν ο Ντάρκο Μίλιτσιτς μπορεί να… συμμορφωθεί και να δώσει έστω και λίγες ανάσες στον Κέβιν Γκαρνέτ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσία των ρούκι Τζάρεντ Σάλιντζερ (PF, 2,06μ.) και Φαμπ Μέλο (C, 2,13μ.).

Πρόβλεψη: Μην παρασυρθεί κανείς αν οι Σέλτικς δεν εντυπωσιάσουν στην κανονική περίοδο, όπως και πέρυσι (39-27). Οι ηλικιωμένοι παίκτες του Ντοκ Ρίβερς ξέρουν να κάνουν διαχείριση δυνάμεων και να φορτσάρουν όταν χρειαστεί, δηλαδή στα play offs. Δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκαν μόλις μια νίκη μακριά από τους φετινούς τελικούς παρότι αγωνίζονταν αποδεκατισμένοι απέναντι στο Μαϊάμι. Στην post season θα είναι απειλή για όλους και ικανοί να βάλουν τα γυαλιά στα μεγάλα φαβορί φτάνοντας μέχρι και στο 18ο πρωτάθλημα.

Νιου Γιορκ Νικς

Αυτό που έκαναν οι Νικς στο ρόστερ τους… ανανέωση δεν το λες. Όχι όταν έχουν προσθέσει στο ρόστερ τους τον 40χρονο Κερτ Τόμας, τον 39χρονο Τζέισον Κιντ, τους 38χρονους Ρασίντ Ουάλας και Μάρκους Κάμπι, ενώ ακόμη κι ο ρούκι Πάμπλο Πριγκιόνι είναι 35 Μαΐων. Πάντως μπορούν ισχυρίζονται πως δεν τους λείπει η πείρα και το βάθος στον πάγκο. Ο Μάικ Γούντσον κέρδισε την εμπιστοσύνη της διοίκησης (από τη στιγμή που ο Φιλ Τζάκσον δεν δέχτηκε να επιστρέψει στις επάλξεις) χάρη στη δουλειά του ως υπηρεσιακός πέρυσι, αλλά φέτος καλείται να αποδείξει πως μπορεί να «χτίσει» την ομάδα καλύτερα από τον προκάτοχό του, Μάικ Ντ’ Αντόνι. Ο Καρμέλο Άντονι και ο Αμάρε Στούντεμαϊρ (που έκανε φροντιστήριο με τον Χακίμ Ολάζουον το καλοκαίρι) αποτελούν σταθερά τα σημεία αναφοράς στην επίθεση, ο Τάισον Τσάντλερ παραμένει ο… ρακετοφύλακας της ομάδας, ενώ σημαντική προσθήκη αποτελεί ο Ρέιμοντ Φέλτον, που καλείται να παίξει το ρόλο του αντι-Τζέρεμι Λιν, που μετακόμισε στο Χιούστον.

Ικανοί να συνεισφέρουν σημαντικά είναι ο νεοαποκτηθείς Ρόνι Μπρούερ (ως διάδοχος του Λάντρι Φιλντς) και οι «παλιοί» Τζέι Αρ Σμιθ, Στιβ Νόβακ και Ιμάν Σάμπερτ, αρκεί ο τελευταίος να έχει αφήσει πίσω του τον σοβαρό τραυματισμό του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσθήκη του Τζέιμς Γουάιτ, που μετά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στην Ευρώπη θα έχει μία νέα ευκαιρία στο ΝΒΑ.

Πρόβλεψη: Η πρόκριση στα play offs δεν θα είναι αρκετή. Ούτε καν ένα ρεκόρ αντίστοιχο του περσινού (36-30), ούτε φυσικά ο εύκολος αποκλεισμός στον πρώτο γύρο, όπως συνέβη την τελευταία διετία απέναντι σε Σέλτικς (4-0 πρόπερσι) και Χιτ (4-1 πέρσι). Οι Νικς έχουν την ποιότητα να φτάσουν τουλάχιστον στους ημιτελικούς της πολύ ανταγωνιστικής Ανατολής, ίσως και ψηλότερα. Έχουν όμως χημεία για να τα καταφέρουν;

Μπρούκλιν Νετς

Νέα πόλη, νέα ομάδα, νέο γήπεδο, νέα εποχή! Οι Νετς μετακομίζουν από το Νιου Τζέρσεϊ, αλλάζουν σήμα, χρώματα κι ελπίζουν… επίπεδο. Μπορεί η προσπάθεια απόκτησης του Ντουάιτ Χάουαρντ να έπεσε στο κενό, αλλά οι κινήσεις που έγιναν από τον ζάπλουτο Μιχαήλ Προχόροφ ενίσχυσαν σημαντικά το ρόστερ που έχει στα χέρια του ο Έιβερι Τζόνσον. «Έδεσε» με συμβόλαια δεκάδων εκατομμυρίων το Ντερόν Ουίλιαμς, τον Τζέραλντ Ουάλας και τον Μπρουκ Λόπεζ, ενώ δίπλα στον πρώτο πρόσθεσε με trade τον Τζο Τζόνσον σχηματίζοντας ένα πανίσχυρο δίδυμο στην περιφέρεια.

Συν τοις άλλοις φέτος δείχνουν να διαθέτουν βάθος στον πάγκο, με τον Σι Τζέι Ουότσον στον «άσο», τους Μαρσόν Μπρουκς, Κιθ Μπόγκανς αλλά και τον 38άρη Τζέρι Στάκχαουζ στις θέσεις «2» και «3», ενώ ο Τζος Τσίλντρες θα προσπαθήσει να… αναστήσει την καριέρα του και ο επί σειρά ετών ηγέτης της Κάχα Λαμποράλ, Μίρζα Τελέτοβιτς, να αποδείξει πως έχει θέση στο ΝΒΑ. Οι Αντρέι Μπλάτσε, Κρις Χάμφρις και Ρέτζι Έβανς αποτελούν ικανότατους «χαμάληδες» στη front line.

Πρόβλεψη: Για μια ομάδα που μετρά πέντε χρόνια εκτός play offs, ισάριθμες σερί σεζόν με αρνητικό ρεκόρ και το απογοητευτικό περσινό 22-44, ο μόνος δρόμος είναι… προς τα πάνω. Η πρόκριση στα play offs πρέπει να είναι ο μίνιμουμ στόχος, αλλά η παρουσία στα ημιτελικά της Ανατολής αποτελεί μάλλον το φετινό ταβάνι της.

Φιλαδέλφεια 76ερς

Άνεμος αλλαγής φύσηξε στη Φιλαδέλφεια. Μετά από αρκετά χρόνια οι Σίξερς προχώρησαν σε ριζική ανανέωση, αποτέλεσμα κυρίως της ανταλλαγής που έφερε στην πόλη τη μεγάλη ελπίδα για μεταμόρφωση της ομάδας σε διεκδικήτρια τίτλου, Άντριου Μπάινουμ. Μπορεί να έφυγαν αξιόλογοι παίκτες όπως οι Αντρέ Ιγκουοντάλα, Έλτον Μπραντ και Λούις Ουίλιαμς, αλλά πέραν του πρώην σέντερ των Λέικερς τέθηκαν στη διάθεση του κόουτς Νταγκ Κόλινς κι άλλες καλές μονάδες. Ο Τζέισον Ρίτσαρντσον και ο Νικ Γιανγκ είναι δύο ικανότατοι σκόρερ από τις θέσεις «2» και «3», ενώ Ντορέλ Ράιτ στη θέση του φόργουορντ και ο Κουάμε Μπράουν ως back-up center ισχυροποιεί τη ρακέτα μαζί με τον υπάρχοντα Σπένσερ Χόους. Δίπλα σε αυτούς βάλτε τους Τζρου Χόλιντεϊ, Έβαν Τέρνερ και Θαντέους Γιανγκ που έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους στο ρόστερ.

Πρόβλεψη: Αν ο Άντριου Μπάινουμ είναι υγιής (μιας και παραδοσιακά αντιμετωπίζει προβλήματα στη διάρκεια της σεζόν και ήδη έχασε την προετοιμασία με πρόβλημα στα γόνατα) και ο Νταγκ Κόλινς βρει την κατάλληλη χημεία, οι Σίξερς μπορούν να μπουν στα play offs. Πολύ ψηλότερα δεν μπορούν να φτάσουν, αλλά είναι εφικτό να βάλουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Αρκεί αυτό να περιλαμβάνει και τον Άντριου Μπάινουμ, που μένει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2013.

Τορόντο Ράπτορς

Συμβιβασμένοι με τη μετριότητα δείχνουν οι Ράπτορς. Οι κινήσεις που έκαναν δεν δείχνουν ικανές να τους βγάλουν από τη λίστα των μικρομεσαίων ομάδων του πρωταθλήματος και δεν μπορούν να έχουν μεγάλες βλέψεις. Οι Κάιλ Λόουρι και Λάντρι Φιλντς είναι καλές μονάδες, αλλά όχι ικανές να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα του Τορόντο, ενώ ο Γιόνας Βαλαντσιούνας και ο Τέρενς Ρος, νούμερο 5 στο περσινό και 8 στο φετινό ντραφτ αντίστοιχα, δεν μπορούν με το «καλημέρα» να σηκώσουν την ομάδα στις πλάτες του. Αυτό το ρόλο θα επωμιστούν ξανά οι Αντρέα Μπαρνιάνι, Ντεμάρ ΝτεΡόζαν, Λίνας Κλέιζα και Χοσέ Καλντερόν. Φτάνουν όμως;

Πρόβλεψη: Θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν είναι τελευταίοι στην Atlantic και ακόμη μεγαλύτερη αν μπουν στα play offs. Ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων, δύσκολα θα ξεφύγει από τις κακές πορείες των προηγούμενων ετών. Η πέμπτη συνεχής σεζόν μακριά από την post-season και με αρνητικό ρεκόρ (μετά το περσινό 23-43) μοιάζει κάτι αναπόφευκτο.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: