Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Παναγιώτης Ταχτσίδης: Ένα χαφ… γεννιέται!!

Πολλοί ποδοσφαιριστές εδώ στην Ελλάδα, όταν ξεκινούν την καριέρα τους σε μικρή ηλικία, έχουν ως στόχο την καθιέρωση σε μια ομάδα που να κάνει πρωταθλητισμό και μια μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού.
Παναγιώτης Ταχτσίδης: Ένα χαφ… γεννιέται
Ένας από αυτούς τους παίκτες που το έχει καταφέρει αυτό είναι ο Παναγιώτης Ταχτσίδης, ο οποίος ξεκινώντας να παίζει ποδόσφαιρο σε ακαδημίες της περιοχής του στο Ναύπλιο έφθασε να αγωνίζεται στην Α.Ε.Κ. και από εκεί βρέθηκε στο campionato με τις φανέλες των Τσεζένα, Γκροσσέτο, Ελλάς Βερόνα και από φέτος με αυτή της Ρόμα.
Η πορεία του μέχρι τώρα
Ο Ταχτσίδης εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ένωσης τη σεζόν 2006–07 συμμετέχοντας στις υποχρεώσεις των νέων της ομάδας κάτω από τις οδηγίες του Χριστόφορου Κόλα που ήταν ο προπονητής του τμήματος εκείνη τη σεζόν. Γρήγορα ξεχώρισε με το ταλέντο του, αλλά και με τη σωματοδομή του, διότι ήταν αρκετά ανεπτυγμένος για την ηλικία του και πολλές ήταν οι φορές που έκανε και προπονήσεις με το αντρικό τμήμα. Τη δεύτερη του χρονιά όμως, ο Ταχτσίδης ενσωματώθηκε στην ανδρική ομάδα σε ηλικία 16 ετών και κατάφερε να κάνει 2 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και playoffs. Οι δύο επόμενες σεζόν είναι σημαντικές για τον ποδοσφαιριστή, αφού θα καταφέρει να αγωνιστεί σε αρκετά παιχνίδια σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη, ενώ θα έρθει και η κλήση στις μικρές εθνικές ομάδες. Οι εμφανίσεις αυτές θα είναι το «διαβατήριο» του για τη μεταγραφή του στην Ιταλία.
Η Τζένοα θα είναι αυτή που θα τον αποκτήσει τη σεζόν 2010–11 χωρίς όμως να μπορέσει να τον εκμεταλλευθεί, αφού δεν τον εμπιστεύθηκε καθόλου, δίνοντας τον δανεικό πρώτα σε Τσεζένα και μετά σε Γκροσσέτο. Η πρώτη του χρονιά στην Ιταλία ήταν πολύ δύσκολη με τον Παναγιώτη όμως, να καταφέρνει να κάνει κάποιες συμμετοχές στη serie B δείχνοντας στοιχεία του πλούσιου ταλέντου του. Οι παρουσίες αυτές δεν του εξασφάλισαν σίγουρη θέση στο ρόστερ της Τζένοα κι έτσι η ομάδα της Γένοβας τον παραχώρησε πάλι δανεικό στην ομάδα της Ελλάς Βερόνα στην οποία ήταν προπονητής ο Αντρέα Μαντορλίνι που πίστεψε στο ταλέντο του και τον έκανε ηγέτη της μεσαίας γραμμής της ομάδας του. Τα 39 παιχνίδια – τα περισσότερα ως βασικός – που αγωνίστηκε ανάγκασαν τον Ζντένεκ Ζέμαν να τον ζητήσει με μεταγραφή στη Ρόμα, η οποία τον απέκτησε με το καθεστώς συνιδιοκτησίας με τη Τζένοα. Φέτος στη Serie A έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του έχοντας κάνει ήδη 6 συμμετοχές – 4 ενενηντάλεπτα και 2 ως αλλαγή – σε 8 αγωνιστικές.

Οι θέσεις στις οποίες αγωνίζεται ο Ταχτσίδης
Αγωνιστική ταυτότητα
Η θέση του Ταχτσίδη είναι αμυντικό – κεντρικό χαφ και μπορεί να αγωνιστεί είτε ως εσωτερικό – αριστερό – χαφ σε διάταξη 4–3–3 με 2 κεντρικά χαφ, είτε ως αμυντικό χαφ σε σχήμα με 2 αμυντικά χαφ, είτε και ως καθαρό αμυντικό χαφ σε σύστημα με 1 αμυντικό χαφ. Μπορεί να ανταποκριθεί σε διάφορους ρόλους ανάλογα και με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού κι αυτό το κάνει εξαιτίας μεγάλης αντίληψης του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δυνατό του σημείο είναι η πολύ καλή τεχνική που διαθέτει και του επιτρέπει να δημιουργεί παιχνίδι από την πίσω ζώνη του κέντρου με κοντινές ή μακρινές μεταβιβάσεις, έχει εξαιρετικό αριστερό πόδι και προσπαθεί να παίζει γρήγορα και με τη μία χωρίς να καθυστερεί την ανάπτυξη της ομάδας του.
Επίσης είναι αρκετά δυνατός για την ηλικία του και έχει όγκο ώστε να μπορεί να «γεμίσει» το χώρου του κέντρου, δε φοβάται να πάει δυνατά στις φάσεις – πράγμα που του στοιχίζει εύκολες κίτρινες – ακόμα και με πιο δυνατούς αντιπάλους και είναι αρκετά αλτικός. Χρειάζεται να δουλέψει αρκετά στο θέμα του γκολ καθώς θα πρέπει να γίνει περισσότερο απειλητικός κυρίως όταν αγωνίζεται ως μεσοεπιθετικός, να μπορεί να ελέγξει την κατανομή των δυνάμεων του μέσα στο παιχνίδι και να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα και διάρκεια.
Συμπέρασμα
Το μέλλον του Παναγιώτη Ταχτσίδη φαντάζει πολύ καλό από τη στιγμή που ανήκει στη Ρόμα και συνεργάζεται με ένα σημαντικό προπονητή, που τον πιστεύει, αλλά και έχει πολύ σπουδαίους συμπαίκτες που τον στηρίζουν. Είναι σημαντικό γι’ αυτόν να μπορέσει να αποκτήσει εμπειρίες και παραστάσεις που θα τον κάνουν καλύτερο ποδοσφαιριστή και θα του δώσουν τη δυνατότητα να καταφέρει να αγωνιστεί σύντομα και με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος υπό τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος.
Πηγή: www.overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: