Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Με το φτωχό μου το μυαλό… λέω εγώ

Tο συμπέρασμα ποιο είναι; Ότι μάλλον ο διαιτητής Αρετόπουλος κρίνει λάθος, αλλά ότι και μόνο που το πέναλτι σηκώνει τόση κουβέντα, δεν έχουμε σκάνδαλο. Γράφει ο Αντώνης Πανούτσος.

Με το φτωχό μου το μυαλό… λέω εγώ
Σκάνδαλο θα ήταν η μπάλα να μη χτύπαγε καθόλου στο χέρι και ο Αρετόπουλος να το έδινε, αλλά τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει.

Ο ΛAΚΗΣ ΝΙΚΟΛAΟΥ είπε στον Θωμαΐδη ότι το γήπεδο της ΑΕΚ βγήκε από τόπος τέλεσης του τελικού του ποδοσφαίρου για να μπει έπειτα από κυβερνητική εντολή το Καραϊσκάκη. Επειδή ανάμεσα στο 1995 που καταθέσαμε τον πρώτο φάκελο και το 2003 που κατατέθηκε ο τελικός ελάχιστα έμειναν τα ίδια, επιφυλάσσομαι μήπως κάνω λάθος και κάποιος φάκελος να είχε τη Φιλαδέλφεια σαν γήπεδο του τελικού. Στον τελευταίο φάκελο, που είναι και εκείνος που μετράει, η Φιλαδέλφεια αναφερόταν σαν προπονητήριο. Κάτι που είναι ένα σκάνδαλο, από το οποίο όμως ευνοείτο όχι ο Ολυμπιακός, αλλά η ΑΕΚ.

ΕΥΝΟΕIΤΟ, γιατί την εποχή που μπήκε στον φάκελο και ήταν μήνες πριν από τους αγώνες, στη Φιλαδέλφεια υπήρχαν ήδη τα προβλήματα με το ΣτΕ και ούτως ή άλλως ήταν αδύνατον να υπάρξει χρόνος να κατασκευαστεί προπονητήριο. Ο λόγος που μπήκε ήταν για να μπορέσει η διοίκηση της ΑΕΚ να χρηματοδοτηθεί με χρήματα που στη θεωρία θα ήταν για τα έξοδα της κατεδάφισης και αν θυμάμαι καλά το ποσόν ήταν 600.000 ευρώ. Η εντολή της χρηματοδότησης είχε δοθεί από τον Κώστα Καρτάλη, στενό συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου.

ΑΝ ΚΑIΓΟΝΤΑΙ να βγάλουν τον Ολυμπιακό ευνοημένο με το Καραϊσκάκη υπάρχουν λόγοι, αλλά δεν είναι το γήπεδο της Φιλαδέλφειας. Από τη διοργάνωση των αγώνων ο Ολυμπιακός ξέρω να ευνοήθηκε σε τρεις περιπτώσεις. Η μία και πιο σημαντική είναι η ενοικίαση του Καραϊσκάκη.
Το Καραϊσκάκη ανήκε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που με πρόεδρο τον Λάμπη Νικολάου δεν είχε καμία διάθεση να το νοικιάσει μακροχρόνια στον Ολυμπιακό, αλλά προτιμούσε να διατηρήσει το καθεστώς που ίσχυε από προπολεμικά που έπαιρνε ποσοστό από τα εισιτήρια. Η ΕΟΕ πιέστηκε με κάθε μέσον. Γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχαν λεφτά για τη συντήρηση και το Καραϊσκάκη κατέρρεε, η κυβέρνηση σε μια εποχή που ξεφτίλιζε το χρήμα για να δίνει σε ανύπαρκτα Oλυμπιακό έργα αρνιόταν να βοηθήσει.

Τα μέλη της ΕΟΕ που ήταν στελέχη κομμάτων πιέστηκαν κομματικά, άλλοι επαγγελματικά, βρέθηκε και η λύση να λέγεται ότι θα δοθεί σε αντάλλαγμα ο ιππόδρομος και το Καραϊσκάκη πήγε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, το οποίο αμέσως το μίσθωσε στον Ολυμπιακό.

ΤΟ ΔΕYΤΕΡΟ σημείο που ο Ολυμπιακός ευνοήθηκε στο Καραϊσκάκη ήταν στο πάρκινγκ. Γράφω από μνήμης και ελπίζω τα νούμερα να είναι ακριβή. Το γεγονός όμως είναι ότι σε νορμάλ συνθήκες η θέση του πάρκινγκ θα πήγαινε περίπου ένα χιλιάρικο, αλλά λόγοι ασφαλείας επέβαλαν το πάρκινγκ να γίνει με ιδιαίτερες προδιαγραφές που ανέβαζαν το κόστος στα τρία χιλιάρικα για κάθε θέση.
Αυτά την εποχή που όποιος μίλαγε για χρήμα το μανταμοτεχνείο τον έβγαζε μίζερο.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑIΝΩ την έκπληξη για το ότι απόρρητα έγγραφα διέρρευσαν από κομπιούτερ του Υπουργείου Οικονομικών. Νόμιζα ότι εδώ και δεκαετίες έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα των εργαζομένων να καταλαμβάνουν τον χώρο της εργασίας τους. Οπότε ό,τι και αν υπάρχει μέσα δικό τους είναι. Πριν από κάτι εβδομάδες ο Φωτόπουλος της ΔΕΗ δεν ήταν αυτός που μοίραζε για όσους δεν γούσταρε πόσα έχουν πληρώσει για χαράτσι;

Μέσα τα χέρια

ΣΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ, τη χώρα που ανακάλυψε τα επαγγέλματα του διαχειριστή πτυχίου, που ένας πτυχιούχος μηχανολόγος νοικιάζει το πτυχίο του σε έναν συντηρητή ασανσέρ για να μπορεί να μπαίνει σφραγίδα μηχανολόγου μετά τους ελέγχους, είναι λογικό να εμφανιζόταν και η ιδιότητα του καθηγητή διαιτησίας, για να αποφασιστεί αν σε μία φάση έχει γίνει χέρι. Στη φάση στο Χαριλάου, ό,τι και αν είσαι, καθηγητής διαιτησίας ή μπαλέτου, ο Ψυχογιός έχει το χέρι μπροστά από το σώμα και η μπάλα πάει και χτυπάει επάνω του, πρώτα στο σώμα και μετά στο χέρι. Από εκεί και πέρα μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και πρυτάνεις της διαιτησίας μπορούν να λένε το μακρύ και το κοντό τους. Η πρότασή μου είναι να ράψουν τσέπες στα σώβρακα και οι αμυντικοί να είναι υποχρεωμένοι να βάζουν μέσα τα χέρια όταν είναι στην περιοχή ή ακόμα καλύτερα να τους κόβουν τα χέρια για να μην υπάρχουν απορίες.

ΣΤΟ AΛΛΟ ΘEΜΑ με τον τύπο στο γήπεδο του ΟΦΗ που χαστουκίζει τον Μαυρία, να πω ότι ο Παναθηναϊκός έχει όλα τα δίκια με το μέρος του. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, αφού θυμάμαι μέχρι γυμνασιάρχη στον Βόλο στα ματς της Νίκης να πηγαίνει κωλοφεράτζα τον επόπτη και να τον μαγκώνει από τον λαιμό με την ομπρέλα, αλλά οι γραφικότητες δεν δικαιολογούν τη βία οπαδού ή οπαδών σε παίκτη. Είναι θετικό ότι ο δράστης θα παρουσιαστεί σήμερα στον εισαγγελέα, γιατί σε μία φωτογραφία που δείχνει τον Μαυρία να πηγαίνει μετά το χαστούκι στον Τριτσώνη διακρίνονται έξι άτομα πίσω του, που το ένα είναι πιθανότατα ο δράστης. Και από το στυλ και τη θέση κοντά στα κάγκελα, είμαι βέβαιος ότι και οι έξι είναι γνωστοί στον χώρο των οπαδών.

ΟΙ ΕΠΙΘEΣΕΙΣ οπαδών σε παίκτες πρέπει να χτυπηθούν. Για την πάταξη του φαινομένου δεν χρειάζεται η βοήθεια των δημοσιογράφων, αλλά δεν χρειάζεται και αβάντα στους κάφρους. Το γράφω γιατί θυμήθηκα ένα ματς του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα το 2009, όπου ένας οπαδός του ΠΑΟΚ είχε μπει μέσα στο γήπεδο και όρμησε στον Νικοπολίδη. Αμυνόμενος ο Νικοπολίδης είχε ρίξει μια καρατιά, και την επόμενη δημοσιογράφοι ζητούσαν την τιμωρία του Νικοπολίδη γιατί επιτέθηκε σε οπαδό, και στράβωσαν με τον Χαλκιά γιατί προσπάθησε να προστατεύσει τον συνάδελφό του.
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: