Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Το κατά… Τσαουσέσκου Κύπελλο!!

Υπάρχουν τελικοί στο ποδόσφαιρο που οι τίτλοι έχουν κριθεί στις παρατάσεις, στη διαδικασία των πέναλτι, στις αίθουσες των δικαστηρίων, ακόμα και στο… στρίψιμο της δεκάρας. Μόνο που ο Βαλεντίν Τσαουσέσκου είχε διαφορετική άποψη επί του θέματος…
Το κατά… Τσαουσέσκου Κύπελλο
Πρωτότοκος γιος (σ.σ φήμες τον ήθελαν να είναι νόθος) του διαβόητου Νικολάε Τσαουσέσκου, του ανθρώπου που κυβέρνησε τη Ρουμανία από το 1967 ως τον θάνατο του το 1989, ο Βαλεντίν είχε πάθος με το ποδόσφαιρο και ειδικότερα με τη Στεάουα Βουκουρεστίου.
Στη δεκαετία του `80 ο υιός Τσαουσέσκου ήταν κάτι… παραπάνω από πρόεδρος της ομάδας και επί εποχής του η Στεάουα μεγαλούργησε.
Για τρία χρόνια και τρεις μήνες, από τον Ιούνιο του 1986 ως τον Σεπτέμβριο του 1989, η ομάδα του Στρατού ήταν αήττητη στο πρωτάθλημα για 104 αγώνες, ρεκόρ το οποίο στην Ευρώπη είναι ακόμα ακατάρριπτο, εξ ου και τα πέντε σερί πρωταθλήματα (1985-89).
Το πλέον βέβαιο σπουδαίο επίτευγμα της τότε ομάδας ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1986 στον τελικό με την Μπαρτσελόνα, που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι χάρη στις αποκρούσεις του Ντουκαντάμ. Το 1989 η Στέαουα πήγε και πάλι στον τελικό, αλλά τότε συνετρίβη από τη Μίλαν με 4-0.
Ο τελικός λοιπόν του Κυπέλλου το 1988 ήταν αυτός που όλοι περίμεναν… Αντίπαλοι η Στεάουα Βουκουρεστίου με την «αιώνια εχθρό» και συμπολίτισσα Ντιναμό, με την οποία εκείνη τη σεζόν είχαν μονομαχήσει ως το τέλος για το πρωτάθλημα, με τη Στεάουα (πρωτότυπο!) να κατακτά τελικά τον τίτλο με ένα βαθμό διαφορά (64-63β.).
Στο 27` ο σπουδαίος Μάριους Λάκατους είχε κάνει το 1-0 για τη Στεάουα, αλλά στο 87` ο 18χρονος τότε Φλορίν Ραντουτσόιου ισοφάρισε σε 1-1! Στο 90` ο Γκάβριλ Μπάλιντ σημείωσε το 2-1 για τη Στεάουα και οι χιλιάδες οπαδοί των «μιλιτάρι» παραληρούσαν στις εξέδρες.
Όμως, ο διαιτητής Πετρέσκου δεν μέτρησε το γκολ ως οφσάιντ και το κακό δεν άργησε να γίνει… Με εντολή του Βαλεντίν Τσαουσέσκου η Στεάουα αποχώρησε από το γήπεδο προς ένδειξη διαμαρτυρίας για τον μη καταλογισμό του γκολ!
Το τρόπαιο απονεμήθηκε στην Ντιναμό, αλλά ο Βαλεντίν είχε διαφορετική άποψη… Καταστρατηγώντας κάθε έννοια ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου, κάθε νόμο και λογική αποφάσισε πως το γκολ έπρεπε να μετρήσει (!), καταφέρνοντας έτσι να «πείσει» την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ρουμανίας να δώσει το Κύπελλο στην αγαπημένη του Στεάουα…
Μόλις δύο χρόνια μετά, το 1990, το καθεστώς Τσαουσέσκου αποτελούσε παρελθόν για τη Ρουμανία και η Στεάουα σε ένα γενικότερο πνεύμα συναίνεσης πρότεινε στην Ντιναμό να της επιστρέψει τον Κύπελλο, αλλά αυτοί αρνήθηκαν.
Σε κατοπινές του συνεντεύξεις, ο Βαλεντίν Τσαουσέσκου, όποτε τον ρωτούσαν για εκείνον τον τελικό, απαντούσε μονότονα: «Έκανα αυτό που έπρεπε για να προστατέψω την ομάδα από την Ντιναμό»…
ΠΗΓΗ: othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: