Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Παπασταθόπουλος: Ο σύγχρονος man-2-man αμυντικός!!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν μια αξιοπρόσεκτη παρουσία και μάλιστα σε ομάδες υψηλού επιπέδου. Ένας από αυτούς τους παίκτες είναι και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος εδώ και 5 χρόνια έχει μια σπουδαία καριέρα σε Ιταλία και Γερμανία.
Παπασταθόπουλος: Ο σύγχρονος man-2-man αμυντικός
Ο Σωκράτης ξεκίνησε από την ομάδα της περιοχής του τον Απόλλων Πεταλιδίου, γρήγορα ξεχώρισε με την παρουσία του και έπαιξε στις μικρές εθνικές ομάδες από όπου η Α.Ε.Κ τον παρακολούθησε και τον απέκτησε τη σεζόν 2005 – 06.
Στο πρώτο κομμάτι της χρονιάς αυτής έκανε προπονήσεις με την αντρική ομάδα της Ένωσης χωρίς να έχει κάποια συμμετοχή σε επίσημες υποχρεώσεις κι έτσι πάρθηκε η απόφαση να δοθεί τον Ιανουάριο δανεικός στη Νίκη Βόλου για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Στη Νίκη είχε πολύ καλή παρουσία για ένα εξάμηνο και στο τέλος της σεζόν αυτής επέστρεψε στην Α.Ε.Κ.
Η επόμενη χρονιά είναι πολύ σημαντική γι’ αυτόν, αφού ο Σέρα Φερέρ ο Ισπανός προπονητής θα διακρίνει το ταλέντο και την εργατικότητα του στις προπονήσεις και θα τον καθιερώσει στην ενδεκάδα της ομάδας σε ηλικία 18 ετών, ξεκινώντας τον μάλιστα βασικό και σε αγώνες για το Champions League, αλλά και για το Uefa Cup. Η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη για τον Παπασταθόπουλο, αφού θεωρείται από τους ειδικούς ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ηλικία του, έτσι τη σεζόν 2007 – 08 κάνει συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις 43 παιχνίδια – με σύλλογο και εθνικές ομάδες – και στο τέλος αυτής της χρονιάς έρχεται η πρόταση για μεταγραφή στην ομάδα της Τζένοα στη Serie A.
Το ξεκίνημα στην Ιταλία
Στην Ιταλία στην πρώτη του χρονιά θα πάρει φανέλα βασικού από το πέμπτο παιχνίδι της σεζόν και θα κάνει αρκετές συμμετοχές τόσο ως βασικός, όσο και ως αλλαγή. Η δεύτερη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη, αφού αγωνίζεται σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας του με πάρα πολύ καλή παρουσία που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων της Ιταλίας. Τελικά θα υπογράψει στη Μίλαν κάνοντας έτσι το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Τα πράγματα δε θα εξελιχθούν καλά όμως για το Σωκράτη, αφού δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ομάδας και το τέλος της σεζόν τον βρίσκει να έχει αγωνιστεί μόλις 7 φορές συνολικά σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Η Μίλαν στο τέλος της περιόδου τον δίνει δανεικό στη Βέρντερ Βρέμης όπου ο Παπασταθόπουλος θα μπορέσει να ξαναβρεί σιγά – σιγά το ρυθμό του με πολύ καλές παρουσίες κι αυτό αναγκάζει τη γερμανική ομάδα να τον αγοράσει με κανονική μεταγραφή από τη Μίλαν. Τη φετινή χρονιά αγωνίζεται ως βασικός στην ομάδα της Βρέμης χωρίς να έχει χάσει λεπτό συμμετοχής σε όλα τα παιχνίδια και μάλιστα είναι μέσα στους διακριθέντες της ομάδας του στα περισσότερα από αυτά.
Αγωνιστικές θέσεις
Η φυσική θέση του Παπασταθόπουλου είναι αυτή του δεξιού σέντερ μπακ σε σύστημα με 4 αμυντικούς, ενώ στη θητεία του στη Τζένοα στο 3 – 4 – 3 που έπαιζε ο προπονητής του Γκασπερίνι αγωνιζόταν ως δεξί στόπερ. Στη Βέρντερ την πρώτη χρονιά αγωνίστηκε κυρίως ως δεξί μπακ σε μια θέση καινούρια γι’ αυτόν, ενώ στο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής ο Ρεχάγκελ τον δοκίμασε και ως αμυντικό χαφ με κύριο στόχο την επιτήρηση του Μέσι. Ο Σωκράτης ξεχωρίζει για τη ταχύτητα του και τις γρήγορες επεμβάσεις του είτε με τάκλιν, είτε με το να βγαίνει πρώτος στην μπάλα, είναι πολύ καλός στο 1v1 και αρκετά καλός στο ψηλό παιχνίδι. Η τοποθέτηση του ως δεξί μπακ τον βοήθησε να αποκτήσει καλύτερες επαφές με την μπάλα και να δουλέψει καλύτερα σημεία τεχνικής τα οποία του έλειπαν, όπως το γρήγορο οδήγημα της μπάλας ή οι σέντρες.
Έχει αποκτήσει τακτική παιδεία από πολύ μικρός αγωνιζόμενος στο υψηλό επίπεδο κι αυτό τον βοηθάει στο να μπορεί να διαβάσει καλύτερα το παιχνίδι την ώρα του αγώνα και να πάρει την καλύτερη απόφαση για την ομάδα του. Ο Σωκράτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ήρεμη δύναμη δίνοντας σιγουριά στους συμπαίκτες του και τον προπονητή του με τη σταθερότητα που τον διακρίνει. Η θητεία του στη Μίλαν σίγουρα τον έκανε καλύτερο από άποψη τακτικής και προπόνησης του αφαίρεσε όμως ρυθμό αγωνιστικό, κάτι που τον πήγε λίγο πίσω, αφού δεν μπόρεσε να ανέβει ακόμα ένα επίπεδο τη στιγμή που έδειχνε ότι αυτό ήταν θέμα χρόνου να γίνει. Χρειάζεται να γίνει περισσότερο ηγέτης και να μπορεί να κατευθύνει όλη την άμυνα κι όχι απλά να είναι ένας πολύ καλός αμυντικός, διότι έχει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται για να το καταφέρει αυτό.
Συμπέρασμα
Ο Σωκράτης στην ηλικία που βρίσκεται έχει ξεχωρίσει ήδη με το ταλέντο του και δεν είναι τυχαίο, ότι ήδη μετράει συμμετοχές σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Κύπελλο μέσω της Εθνικής ομάδας έχοντας μάλιστα πολύ καλή αγωνιστική παρουσία και στις 2 διοργανώσεις. Έχει όλο το μέλλον μπροστά του να καταφέρει πάλι μια σπουδαία μεταγραφή σε ανώτερη ομάδα από τη Βέρντερ, όπου θα μπορέσει να δείξει το πλούσιο ταλέντο του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δουλεύει και να προσπαθεί συνέχεια κάτι που ο Σωκράτης κάνει από πολύ μικρή ηλικία.
ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: