Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

«Θα βοηθήσει ο ποιοτικός Κατσουράνης»

«Θα βοηθήσει ο ποιοτικός Κατσουράνης»
Ο προπονητής του «Δικέφαλου του βορρά» αναφέρθηκε και στο σύστημα που προσπαθεί να «περάσει» στους παίκτες του, με τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν για να εφαρμοστεί σωστά.

Επιπλέον, περιμένει καλό πρόσωπο από τους Θεσσαλονικείς στο τελευταίο παιχνίδι για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, ώστε ο ΠΑΟΚ να κλείσει θετικά τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις.

Αναλυτικά, όσα είπε ο Γιώργος Δώνης στην κάμερα της NOVA:

«Γενικώς είμαι ικανοποιημένος από τη σοβαρότητα και την πειθαρχία που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές μας στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που τους είπα και πριν από το παιχνίδι ήταν πως τις περισσότερες φορές τα παιχνίδια του Κυπέλλου είναι παιχνίδια που δεν έχουν επιστροφή γιατί αν θα γίνει λάθος το . 'πληρώνεις' κι ουσιαστικά χάνεις ένα θεσμό και μένεις μακριά από έναν τίτλο. Ηταν ενθαρρυντικά τα μηνύματα από πλευράς σοβαρότητας, πειθαρχίας και πήραν χρόνο κάποια παιδιά νέα σε ηλικία που κι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι που θέλω να βλέπω την πρόοδο αυτών των παιδιών».

Κατά το παρελθόν έχετε επισημάνει ότι υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές στις αλλαγές των σχηματισμών αλλά ξέρουμε ότι η σεζόν ξεκίνησε για τον ΠΑΟΚ μ' ένα 4-4-2 με μια προσπάθεια να μπει κι ο ρόμβος στη μεσαία γραμμή, πρόσφατα βλέπουμε να υιοθετείτε και το 4-3-3. Οι σκέψεις σας γύρω από αυτό το θέμα;

«Εντάξει, θεωρώ κατ' αρχήν για να γίνει μια αλλαγή συστήματος σε μια ομάδα θέλει χρόνο γιατί είναι διαφορετικές οι τοποθετήσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι ότι - ανεξάρτητα ποιο σύστημα θα χρησιμοποιούμε - η φιλοσοφία παιχνιδιού θα είναι η συγκεκριμένη ώστε να μπορούμε να είμαστε αυτοί που θα έχουμε τον έλεγχο του παιχνιδιού, να έχουμε καλή κυκλοφορία μπάλας και μέσα από την καλή κυκλοφορία μπάλας να μπορούμε να γινόμαστε απειλητικοί και να δημιουργούμε φάσεις, όπως και στο ανασταλτικό κομμάτι όπου έχει διαφορετικές τοποθετήσεις το 4-3-3. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε εδώ κι ένα μήνα γύρω από το 4-3-3, μου δόθηκε η ευκαιρία να το δοκιμάσουμε στο χτεσινό (σ.σ. προχτεσινό) παιχνίδι, γενικά η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών ήταν ικανοποιητική αλλά πρέπει . επειδή έχουμε μάθει να ζούμε γύρω από την ανάγκη του αποτελέσματος και γύρω από πολλά προβλήματα, τώρα που επιστρέφουν οι ποδοσφαιριστές μας όπως ο Λόρενς από τραυματισμό, πλέον ο Σαλπιγγίδης αρχίζει να βρίσκει ρυθμό, γίνονται κάποιες μεταγραφές, πάνω σ' αυτό να σχεδιαστεί το πλάνο που να επιλέξουμε το σύστημα ανάλογα με τους ποδοσφαιριστές που επιλέγουμε τώρα κι ανάλογα μ' αυτούς που έρχονται από τραυματισμό. Είναι μια βασική μου σκέψη, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω στην καριέρα μου το έχω κάνει και στις προηγούμενες ομάδες μου που πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους ποδοσφαιριστές που έχουμε και να ταιριάξουμε στον αγωνιστικό χώρο. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και να πάει καλά».

Μιλήσατε για το θέμα των τραυματισμών, ωστόσο έχει προκύψει κάτι νεότερο κυρίως για το πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε ως φαινόμενο;

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάναμε μια επίσκεψη χτες (σ.σ. προχτές) σ' ένα άλλο προπονητικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άρα λοιπόν καταλήγουμε στο ν' αποφύγουμε τα δυο μικρά γήπεδα από αυτά που υπάρχουν εδώ, να κάνουμε στο μισό γήπεδο στο μεγάλο που πλέον είναι έτοιμο και κάποιες προπονήσεις στο γήπεδό μας στην Τούμπα πιστεύοντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να καταλήξουμε κάπου. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς στο να έχουμε εννιά τραυματισμούς στο συγκεκριμένο σημείο και να χάνουμε παίκτες που μας δημιουργεί προβλήματα από εβδομάδα σ' εβδομάδα».

Η πρώτη μεταγραφική κίνηση στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο είναι γεγονός. Ο Κώστας Κατσουράνης παρουσιάστηκε συνεπώς μπορείτε να πείτε κάτι περισσότερο για τη συγκεκριμένη προσθήκη κι αν έχετε έστω και πρόχειρα στο μυαλό σας τον τρόπο με τον οποίο θα τον χρησιμοποιήσετε;

«Κατ' αρχήν επιλέξαμε έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος μόνον από αυτά που έχει πετύχει στην καριέρα του μέχρι τώρα δείχνει και ποιος είναι, δε χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω σ' αυτό. Ένας ποδοσφαιριστής με πολύ μεγάλη ποιότητα και πιστεύουμε ότι θα 'ρθει στην ομάδα μας και θα βοηθήσει. Το δεύτερο στοιχείο είναι να ελέγξουμε αυτή τη στιγμή με εργομετρικές εξετάσεις σε ποιο σημείο βρίσκεται και σε πόσο διάστημα θα μπορεί να είναι σ' έναν ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μας βοηθήσει από την αρχή του Ιανουαρίου. Σημαντικό επίσης για την ομάδα πλεονέκτημα είναι ότι αποκτάμε έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί ν' αγωνιστεί σε δυο ή τρεις θέσεις. Άρα λοιπόν, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ποδοσφαιριστής θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουμε από παιχνίδι σε παιχνίδι ή να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικός αμυντικός ή ως οκτάρι».

Εν όψει της εκτός έδρας αναμέτρησης στα Ιωάννινα όπου κι ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της κανονικής περιόδου για τον ΠΑΟΚ, οι σκέψεις για το συγκεκριμένο παιχνίδι, οι εντυπώσεις σας από τον επικείμενο αντίπαλο και το αναμφισβήτητο δεδομένο του δύσκολου αγωνιστικού χώρου όπως τέτοιοι ήταν τόσο στην Κατερίνη όσο και στη Βέροια.

«Πρώτα απ' όλα χαίρομαι για τον ΠΑΣ. Γιατί έχω περάσει ένα διάστημα από τα Γιάννινα και πάντα πίστευα ότι ο ΠΑΣ είναι μια ομάδα η οποία αξίζει καλύτερης πορείας στη μεγάλη κατηγορία κι έχει φτάσει η στιγμή που κάνει την καλύτερη πορεία των τελευταίων ετών. Έχει ανάγκες το ελληνικό ποδόσφαιρο ομάδες που έχουν κόσμο που έχουν καλές συνθήκες να είναι ψηλά. Θεωρώ ότι μεγάλο μερίδιο, ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο χωρίς ν' αδικώ τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ, οφείλεται στον προπονητή τους. Και χαίρομαι πάρα πολύ που ένας Έλληνας προπονητής, νέος σε ηλικία, παρουσιάζει τόσο αξιόλογο έργο, γιατί έχω παρακολουθήσει τον ΠΑΣ κι είναι μια ομάδα πολύ καλά δουλεμένη με πάρα πολύ καλή τακτική μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Στο κομμάτι τώρα το δικό μας ξέρουμε ότι για μας θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, ότι πρέπει να είμαστε πολύ καλοί. Δεν ξέρουμε πως θα είναι ο αγωνιστικός χώρος ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στη νίκη και να έχουμε μια πολύ καλή βαθμολογική συγκομιδή στον πρώτο γύρο. Περιμένω λοιπόν, καλό πρόσωπο από την ομάδα μου απέναντι σ' ένα πολύ καλό αντίπαλο ώστε να κλείσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πρώτο γύρο», κατέληξε ο τεχνικός του «Δικεφάλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: