Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

«Απομακρύναμε το νέφος της χρεοκοπίας»

«Απομακρύναμε το νέφος της χρεοκοπίας»
Για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μετά την απόφαση του Eurogroup κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο υπουργός, επισημαίνει ότι «απομακρύναμε το τοξικό νέφος της χρεοκοπίας που δηλητηρίαζε την οικονομική και κοινωνική ζωή. Ο δρόμος μπροστά μας είναι ανηφορικός, αλλά τουλάχιστον έχουμε μπει στη σωστή τροχιά».

Στην ερώτηση εάν στις 13 Δεκεμβρίου θα πάρουμε σίγουρα τη δόση, ο κ. Στουρνάρας λέει: «Είμαι σίγουρος. Σύμφωνα με δήλωση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. [...] Ως χώρα γυρνάμε σελίδα. Από εμάς εξαρτάται η συγγραφή του επόμενου κεφαλαίου στην ιστορία της πατρίδας μας».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο νέων μέτρων και περικοπών, ο υπουργός σημειώνει: «Δεν θέλω να δημιουργούμε κλίμα φόβου στους πολίτες, για νέες περικοπές στις αποδοχές τους. Η αναφορά σε μελλοντικές δυσκολίες δεν αναφέρεται σε νέα μέτρα. Αυτά που έχουν συνεισφέρει είναι ήδη αρκετά. Από εδώ και στο εξής θα επιβαρυνθούν όσοι δεν κατέβαλαν όσα όφειλαν στην εθνική προσπάθεια». Σε αυτό το σημείο προσθέτει ότι θα ενταθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με την αυτηροποίηση, μεταξύ άλλων, του «πόθεν έσχες».

Ωστόσο, ο υπουργός δεν κομίζει καλές ειδήσεις σε σχέση με ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των τιμων δημοσίων αγαθών. Όπως εξηγεί, «εργαλεία όπως η μείωση των συντελεστών των έμμεσων φόρων και η μείωση των τιμών κάποιων δημόσιων αγαθών, δεν τα έχουμε στη διάθεση μας, προς το παρόν, λόγω δημοσιονομικής στενότητας».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ως «αιχμή του δόρατος» της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, την προσέλκυση ξένων επενδυτών και το «φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

Πηγή: Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: