Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κόουτς, από άμυνα καλά τα πάμε

Τα θετικά στοιχεία της αμυντικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ στον πρωτο γύρο της Σούπερ Λίγκας.
1 Το παράδοξο της συνοχής

Είθισται να λέμε πως η καλή άμυνα ξεχωρίζει από τους αυτοματισμούς της, που πηγάζουν από την ομοιογένεια. Ο φετινός ΠΑΟΚ αναιρεί τη θεωρία. Διαθέτει την καλύτερη αμυντική επίδοση χωρίς σταθερά βασικό τερματοφύλακα (Χακόμπο - Γλύκος μοιράστηκαν τα ματς) και έχοντας χρησιμοποιήσει 5 διαφορετικούς στόπερ (άλλους 4 μπακ) και ατελείωτα διαφορετικά ζευγάρια! Από αυτούς (Κουμάλο, Βιβιάν, Κατσικάς, Ιντζίδης και Σταφυλίδης που έπαιξε υπηρεσιακά ως στόπερ στη Βέροια) μόνο ο Κατσικάς είχε μέχρι το καλοκαίρι εμπειρία στη Super League, έχοντας μετρημένες στα δάχτυλα συμμετοχές!

2 Τους κάνει μάγια!

Δεν είναι πως ο ΠΑΟΚ δεν δεχεται φάσεις. Τρώει ευκαιρίες και οι αντίπαλοί του έχουν κατά μέσο όρο 8,8 τελικές ανά παιχνίδι. Εκεί που γίνεται η διαφορά είναι πως ο «Δικέφαλος» δέχεται ένα γκολ ανά 14,7 τελικές προσπάθειες των αντιπάλων του (ο φυσιολογικός μέσος όρος είναι περίπου 1 γκολ ανά 9), νούμερο εντυπωσιακό που τον φέρνει στη δεύτερη θέση πίσω από τον Αστέρα Τρίπολης. Θέλετε κι άλλα; Οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ έχουν αστοχήσει και στα 2 από τα 4 πέναλτι που εκτέλεσαν εναντίον του, ενώ ο «Δικέφαλος» είναι η ομάδα που έχει σωθεί τις πιο πολλές φορές από τα δοκάρια (6) μετά τον Πανιώνιο και τον Αρη (7)!

3 Δεν χαμπαριάζει απ' τις κόκκινες

Ο ΠΑΟΚ έχει και μία άλλη πρωτιά. Μετρά τις περισσότερες αποβολές. Γνωστό! Αυτό που δεν έχει υπογραμμιστεί είναι πως ο «Δικέφαλος» έχει παίξει 180 λεπτά στο πρωτάθλημα (χοντρικά δύο γεμάτα ματς, δηλαδή) με παίκτη λιγότερο, ένεκα των 7 αποβολών. Το εντυπωσιακό είναι πως όσο ο ΠΑΟΚ έπαιξε με αριθμητικό μειονέκτημα δεν δέχθηκε γκολ (!), ενώ κανένα από τα αποτελέσματα δεν αλλοιώθηκε μετά τις αποβολές. Με άλλα λόγια, ο «Δικέφαλος» παραμένει συμπαγής τακτικά, ακόμα και όταν επηρεάζονται άμεσα και ξαφνικά οι ισορροπίες ενός ματς, δείγμα σοβαρότητας και οργάνωσης.

4 Πρόβλημα ψηλά

Το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ σε ό,τι αφορά το αμυντικό κομμάτι δεν εντοπίζεται στο τρανζίσιον, αλλά στις στημένες φάσεις και ειδικά στο παιχνίδι ψηλά. Περισσότερο το πλήρωσε στη Βιέννη όπου αποκλείστηκε από τη Ραπίντ δεχόμενος δύο γκολ από κεφαλιές. Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα, το γκολ του Ιλιτς στα Γιάννενα είναι το πρώτο που δέχεται ο «Δικέφαλος» εκτός περιοχής, υπάρχουν δύο γκολ από πέναλτι και άλλα τρία από κακή αντίδραση σε στημένη φάση (Ατρόμητος, Αρης, ΟΦΗ), όπου επιτρέπει με σχετική ευκολία φάσεις στον αντίπαλο.

5 Το ρεκόρ του Σάντος

Τα 9 γκολ παθητικό στον πρώτο γύρο δεν είναι ρεκόρ ΠΑΟΚ. Η καλύτερη αμυντική επίδοση κρατάει από τη σεζόν 2009-10, όταν η ομάδα του Φερνάντο Σάντος είδε την εστία της να παραβιάζεται μόλις 7 φορές στα πρώτα 15 παιχνίδια. Η διαφορά έγκειται πως τότε ο ΠΑΟΚ είχε στα μετόπισθεν αμυντικούς όπως οι Κοντρέρας, Μαλεζάς, Τσιρίλο και... σωματοφύλακες στα χαφ (Πάμπλο Γκαρσία, Βιτόλο) που δάγκωναν! sday gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: