Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ολυμπιακός… λιγότερο σκληρός για να «ζήσει»

Ασφαλώς η ήττα του Ολυμπιακού στο άντρο της Μπαρτσελόνα είναι από αυτές που λέμε «εντός προγράμματος». Όμως κατέδειξε τη βασική του διαφορά σε σχέση με την περσινή ομάδα.

Ολυμπιακός… λιγότερο σκληρός για να «ζήσει»
Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Ο φετινός Ολυμπιακός μοιάζει και τελικά είναι-τουλάχιστον για την ώρα-λιγότερο σκληρός από τον περσινό. Απέναντι σε μια ομάδα που επιστράτευσε πολύ ξύλο για να τους περιορίσει, οι «ερυθρόλευκοι» δεν αντιπαρέταξαν τα δικά τους μούσκουλα.

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τον περσινό Ολυμπιακό, εκείνον που το Μάιο είχε νικήσει τους Καταλανούς στο δικό τους παιχνίδι, κρύβεται σε μεγάλο βαθμό στα διαφορετικά χαρακτηριστικά του Τζος Πάουελ από τον Τζόι Ντόρσεϊ. Γιατί όπως έχουμε επισημάνει την επιθετική αναβάθμιση που έχει φέρει η έλευση του πρώτου σε σχέση με τον προκάτοχό του, έτσι οφείλουμε να παραδεχτούμε και την αναμφισβήτητη υπεροχή του δεύτερου εν συγκρίσει με τον διάδοχό του. Γιατί ο Ντόρσεϊ μπορεί να ήταν ωρολογιακή βόμβα λόγω του αλλοπρόσαλλου χαρακτήρα του, αλλά προσέφερε στη ρακέτα του Ολυμπιακού θωράκιση που ο Πάουελ δεν μπορεί να παρέχει.

Ήταν οφθαλμοφανές και στα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά αναδείχτηκε πολύ περισσότερο στη Βαρκελώνη. Ο πολύ κατώτερος αμυντικά του Ντόρσεϊ Πάουελ, ο under-sized Χάινς, ο θετικός αλλά ακόμη απροσάρμοστος Σερμαντίνι και οι υπόλοιποι ψηλοί της ομάδας εκτέθηκαν από τη front line της «Μπάρτσα», που πήρε 52 πόντους με 26/46 δίποντα. Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να πάρει σκορ με παιχνίδι κοντά στο καλάθι (ως συνήθως φέτος), παρά μόνο με κάποια επιθετικά ριμπάουντ. Πήρε μόνο 30 πόντους από το «ζωγραφιστό» με 15/37 σουτ, παρά τα 15 επιθετικά του ριμπάουντ.

Η σκληρότητα που επιστρατεύει μια ομάδα είναι αυτή που στο τέλος της χρονιάς χαρίζει τίτλους. Ο Ολυμπιακός δεν κατέκτησε πέρυσι την Ευρωλίγκα επειδή ήταν πιο ποιοτικός από την Μπαρτσελόνα ή ακόμη περισσότερο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τα κατάφερε επειδή ήταν ατσάλινος στην άμυνα και κράτησε τα δύο μεγαθήρια στους 64 και 62 πόντους αντίστοιχα στο Final 4.

Ο φετινός Ολυμπιακός μοιάζει πιο ποιοτικός επιθετικά, με περισσότερες λύσεις από τον πάγκο και παίκτες με περισσή αυτοπεποίθηση μετά τον περσινό άθλο. Όμως θα πρέπει να σκληρύνει περισσότερο.

Όποιος θέλει να δει το ποτήρι μισογεμάτο, ας υπολογίσει σε τι κατάσταση ήταν ο Ολυμπιακός την αντίστοιχη χρονική στιγμή την περασμένη περίοδο, αλλά και ότι φέτος-παρά την αδυναμία του αυτή-έχασε στο τέλος ένα παιχνίδι στην έδρα της ομάδας που έχει παίξει το πιο πειστικό μπάσκετ στη φετινή Ευρωλίγκα.


πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: