Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η αμφιλεγόμενη αλήθεια των αριθμών!

Η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Serie A μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν την εικόνα του Καμπιονάτο.

Η αμφιλεγόμενη αλήθεια των αριθμών
Μπορεί οι αριθμοί να μην λένε (όλη) την αλήθεια, όπως πολλοί ισχυρίζονται, είναι γεγονός, ωστόσο, πως καταφέρνουν να δώσουν μία εικόνα για την πορεία των ομάδων. Μια τέτοια εικόνα επιχειρεί να δώσει και το sport-fm.gr, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του Καμπιονάτο, η οποία βρήκε τη Γιουβέντους στην πρώτη θέση και τη Σιένα στην τελευταία.

Περισσότερες Νίκες: Γιουβέντους: 14

Η πρωτοπόροι, όπως είναι λογικό, κατάφεραν να πετύχουν τις περισσότερες νίκες, αποδεικνύοντας πως είναι, ξανά, το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος.

Περισσότερες Ισοπαλίες: Ουντινέζε, Τορίνο: 9

Η μεν Ουντινέζε με τις πολλές ισοπαλίες κατάφερε να αντιμετωπίσει το δύσκολο ξεκίνημά της και να συγκεντρώσει πολύτιμους βαθμούς, η δε Τορίνο με τις ισοπαλίες αυτές έχει απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη.

Περισσότερες Ήττες: Πεσκάρα, Μπολόνια, Κάλιαρι: 11

Από τις τρεις αυτές ομάδες, μόνο η Κάλιαρι βρίσκεται κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, αν και οι άλλες δύο δεν μπορούν να αισθάνονται ήρεμες με τη βαθμολογική συγκομιδή τους.

Λιγότερες Νίκες: Παλέρμο: 3

Η προτελευταία θέση των Σικελών – που θα ήταν τελευταίοι αν η Σιένα δεν ξεκινούσε το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς – είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να κατακτήσουν τη νίκη.

Λιγότερες Ισοπαλίες: Γιουβέντους, Ίντερ, Ρόμα, Πεσκάρα: 2

Οι τρεις πρώτες είναι λογικό να έχουν λίγες ισοπαλίες, μιας και ο στόχος τους είναι πάντα η νίκη. Η Πεσκάρα, όμως, δείχνει να ασπάζεται το δόγμα «νίκη ή τίποτα», με αποτέλεσμα να έχει φέρει μόνο 2 ισοπαλίες.

Λιγότερες Ήττες: Γιουβέντους: 3

Μπορεί η ομάδα του Αντόνιο Κόντε να μην έχει καταφέρει να επαναλάβει το περσινό επίτευγμα, όταν και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα αήττητη, ωστόσο έχει υποστεί τις λιγότερες ήττες από κάθε άλλη ομάδα.

Περισσότερα γκολ υπέρ: Ρόμα: 43

Με τον Ζντένεκ Ζέμαν στον πάγκο, μάλλον αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο Βοημός τεχνικός είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου.

Λιγότερα γκολ υπέρ: Παλέρμο: 16

Είναι μια από τις δυσάρεστες εκπλήξεις του φετινού πρωταθλήματος, η Παλέρμο και η ισχνή επιθετική της επίδοση δικαιολογεί τη βαθμολογική της θέση.

Περισσότερα γκολ κατά: Πεσκάρα, Κάλιαρι: 35

Δεν αποτελεί έκπληξη η δεινή βαθμολογική θέση των δύο ομάδων και ιδιαίτερα αυτή της ομάδας της Σαρδηνίας, με τέτοιες αμυντικές επιδόσεις.

Λιγότερα γκολ κατά: Γιουβέντους: 13

Η συμπαγής άμυνα, με έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου, τον Τζίτζι Μπουφόν, αλλά και ένας τρόπος παιχνιδιού που δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες, φέρνουν αποτελέσματα.

Μεγαλύτερο σερί νικών: Ίντερ: 7

Από την 5η ως την 11η αγωνιστική η ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι έμοιαζε με… οδοστρωτήρα, αφού κατακτούσε μόνο νίκες.

Μεγαλύτερο σερί ισοπαλιών: Παλέρμο, Ουντινέζε: 4

Η ομάδα της Σικελίας από την 7η ως τη 10η αγωνιστική μάζεψε σχεδόν το 25% των βαθμών της. Η Ουντινέζε, από την άλλη, από τη 10η ως τη 13η αγωνιστική δεν κατάφερε να νικήσει, ούτε και έχασε, όμως.

Μεγαλύτερο σερί ηττών: Σαμπντόρια: 7

Οι παίκτες της «Σαμπ» από την 6η ως τη 12η αγωνιστική έφευγαν με σκυμμένο κεφάλι από τους αγώνες τους.

Περισσότερα πέναλτι υπέρ: Φιορεντίνα, Γιουβέντους: 7
Περισσότερα πέναλτι κατά: Πάρμα, Ουντινέζε, Σιένα: 7
Λιγότερα πέναλτι υπέρ: Πεσκάρα, Παλέρμο: 1
Λιγότερα πέναλτι κατά: Κιέβο, Νάπολι: 0

Πρώτος σκόρερ: Έντινσον Καβάνι 16

Χάρη στο χατ τρικ που πέτυχε στο παιχνίδι με τη Ρόμα, ο Ουρουγουανός ξεπέρασε τον Στεφάν Ελ Σααραουί, την μεγάλη αποκάλυψη του πρώτου γύρου του Καμπιονάτο.

Πιθανώς, λοιπόν, οι αριθμοί να μην λένε όλη την αλήθεια. Είναι, προφανές, όμως, πως είναι σε θέση να δώσουν μια αποκαλυπτική εικόνα. Ιδίως σε όσους καταφέρνουν να τους ερμηνεύσουν.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: