Ποια είναι τα θετικά δείγματα σε ελέγχους ντόπινγκ για παίκτες Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ κλπ.; Γράφει ο Β. Γαλούπης, με αφορμή την υπόθεση Αρκούδα. 
Το θετικό δείγμα στο διεγερτικό oxilofrine από τον έλεγχο ντόπινγκ στον Αρκούδα της ΑΕΚ αποτελεί την αφορμή για να ρίξουμε μια ματιά στα κρούσματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στους θεωρητικά «μεγάλους» του ποδοσφαίρου μας.
Θα δούμε, λοιπόν, ποιες υποθέσεις προέκυψαν από τα αντιντόπινγκ τεστ, αλλά και την εξέλιξή τους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις, όπως θα διαπιστώσουμε, οι παίκτες αθωώθηκαν. Είναι διαφορετικό πράγμα, άλλωστε, να υπάρχει ένα κρούσμα ή ένα ύποπτο δείγμα προς διερεύνηση κι άλλο τι θα γίνει στην πορεία της υπόθεσης στα πειθαρχικά όργανα μέχρι να τιμωρηθεί ή όχι ένας παίκτης.

Επίσης, στο τέλος μπορεί να δείτε και κάποια δημοσιεύματα από υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ στο παρελθόν.
Το διεγερτικό του Αγκίρε
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τον Ολυμπιακό. Στις 4 Μαρτίου 1988 ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ ο Ντιέγκο Αγκίρε. Ο Ουρουγουανός πιάστηκε ντοπέ στον αγώνα πρωταθλήματος με την Βέροια στο δυνατό διεγερτικό φεντερμίνη. Ήταν το τέταρτο κρούσμα εκείνη την σεζόν μετά από αυτά των Γάκη (Λεβαδειακού, αθωώθηκε), Καλαντζή (Παναιτωλικού, τιμωρήθηκε) και της πασίγνωστης υπόθεσης του Τσίγκοφ της Λάρισας.
Οι κανονισμοί εκείνα τα χρόνια ήταν διαφορετικοί απ’ ό,τι σήμερα. Τότε κινδύνευε με αφαίρεση βαθμών και η ομάδα σε περίπτωση θετικού δείγματος. Κάτι που από εκείνη συγκεκριμένα τη σεζόν άλλαξε (στην διάρκεια της περιόδου!) από την διοργανώτρια αρχή κι έτσι οι σύλλογοι δεν είχαν πια κάποια συνέπεια.
Ο Αγκίρε ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε το σκεύασμα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας: «Από 19 χρονών κάνω χρήση μόνο για να χάσω βάρος. Έμεινα και υποβλήθηκα σε κοντρόλ γιατί δεν είχα να φοβηθώ τίποτα».
Τελικά, ο παίκτης τιμωρήθηκε με δυο χρόνια αποκλεισμό. Στις 27 Μαϊου 1988 απορρίφθηκε η έφεσή του από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα στην χώρα μας και η ποινή παρέμεινε.
Στο ντέρμπι ο Ντεμπά!
Στις 13 Μαϊου 2004 ο παίκτης του Παναθηναϊκού Νιρέν Ντεμπά απολογήθηκε στον αθλητικό δικαστή. Για ποιο λόγο; Επειδή βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ στο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού. Ο Ντεμπά πιάστηκε με την ουσία σαλβουταμόλη και ο παίκτης τόνισε ότι την χρησιμοποίησε γιατί είχε αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα). Στις 14 Μαϊου το πρωτοβάθμιο όργανο της ΕΠΑΕ απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον ποδοσφαιριστή θεωρώντας ότι «η ουσία περιέχεται σε φάρμακο κοινής χρήσης και είχε χορηγηθεί με ιατρική γνωμάτευση αποκλειστικά για θεραπευτικούς λόγους και μέσα στα επιτρεπόμενα όρια».
Η ΕΠΑΕ για Σανμαρτεάν
Στις 24 Απριλίου 2005, στον αγώνα Παναθηναϊκού – Χαλκηδόνας, ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν είχε δώσει δείγμα ούρων. Από τον έλεγχο που έγινε στο ΟΑΚΑ βρέθηκε να έχει ανεβασμένη τεστοστερόνη. Επειδή ήταν πάνω από τον όριο αποφασίστηκε από τις αρμόδιες αρχές να γίνουν τρία έξτρα τεστ, όπως προβλεπόταν από τους κανονισμούς, έτσι ώστε να φανεί αν επρόκειτο για εξωγενή χρήση ή αν απλά ήταν αυξημένη η ορμόνη στον οργανισμό του.
Με ανακοίνωσή της η ΕΠΑΕ στις 11 Νοεμβρίου 2005 τόνιζε ότι «ο εν λόγω ποδοσφαιριστής δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για λήψη και ανεύρεση της τεστοστερόνης και η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο». Κι έτσι ο παίκτης απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία αφού, σύμφωνα με το πόρισμα, η τεστοστερόνη εκκρινόταν από τον οργανισμό του.

Χαμός για Βαβζίνιακ
Το πιο πρόσφατο περιστατικό έχει να κάνει με την υπόθεση Βαβζίνιακ. Στις 10 Μαϊου 2009 η ίδια η ΠΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε επίσημα ότι ο Πολωνός βρέθηκε θετικός στο ματς με την Σκόντα Ξάνθη στις 5 Απριλίου. Ποια ήταν η ουσία; Η διεγερτική μεθυλεξαναμίνη (ή γεραναμίνη), με την οποία λίγο νωρίτερα την ίδια χρονιά υπήρξε μαζικό κρούσμα ντόπινγκ στην άρση βαρών.
Η WADA εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμα κατασταλάξει πού θα καταχωρήσει στη λίστα της την ουσία έτσι ώστε να ξέρουν όλοι αν τιμωρείται με δυο χρόνια ή λιγότερο, με συνέπεια για ένα διάστημα να γίνει αλαλούμ διεθνώς.
Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο μπερδεμένη, συγκεκριμένα για τον Βαβζίνιακ, επειδή διαπιστώθηκε από τον επανέλεγχο ότι είχε στον οργανισμό του την ουσία και σε δυο ακόμα ματς (με Πανιώνιο, Αστέρα Τρίπολης). Κόλαση…
Ο Βαβζίνιακ αρχικά τιμωρήθηκε με ένα χρόνο και στη συνέχεια με δυο χρόνια από την Σούπερ Λίγκα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2009, η τιμωρία μειώθηκε πάλι στο ένα έτος. Εν τέλει ο παίκτης προσέφυγε στο CAS, και το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο της Λωζάνης απεφάνθη ότι μπορούσε πια να επιστρέψει από τις 22 Ιανουαρίου 2010 στην ενεργό δράση, αναστέλλοντας την τιμωρία.

Με Ζαγοράκη και Φερούζεμ
Το 2001 ήταν η σεζόν της ανεβασμένης τεστοστερόνης για την ΑΕΚ. Στις 24 Απριλίου εκείνης της χρονιάς ο Θοδωρής Ζαγοράκης απολογήθηκε στον αθλητικό δικαστή για την υψηλή τεστοστερόνη που είχε βρεθεί στον οργανισμό του σε έλεγχο που του έγινε σε ματς με την Καλαμάτα.
Η τεστοστερόνη του ήταν οριακά πάνω από το όριο (6.9 με όριο τότε το 6) και ο παίκτης είχε τονίσει στην απολογία του: «Είμαι 14 χρόνια ποδοσφαιριστής, έχω παίξει τρία χρόνια στο εξωτερικό, είμαι αρχηγός της εθνικής ομάδας. Δεν διανοήθηκα ποτέ να πάρω απαγορευμένα φάρμακα για να αποδώσω καλύτερα». Στο πλευρό του Ζαγοράκη κι επιστήμονες, οι οποίοι είχαν πει πως «δείγμα αυξημένης τεστοστερόνης που εκκρίνει ο οργανισμός του είναι τα σημάδια ακμής στην πλάτη του». Η απόφαση του αθλητικού δικαστή Δημήτρη Ορφανίδη ήταν αθωωτική για τον Ζαγοράκη, θεωρώντας ότι τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης οφείλονταν σε οργανικούς παράγοντες.
Λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου 2001, η ΑΕΚ είχε να αντιμετωπίσει ένα ακόμα δείγμα προς διερεύνηση από το ΟΑΚΑ. Αυτό του Βραζιλιάνου αμυντικού Ροντρίγκο Ράμος Φερούζεμ. Και σ’ αυτόν βρέθηκε ανεβασμένη τεστοστερόνη. Η εξέλιξη ήταν ανάλογη μ’ αυτή του Ζαγοράκη και ο Βραζιλιάνος αθωώθηκε.
Για τον Βρύζα
Όσο για την περίπτωση Ζήση Βρύζα, που κι αυτή ήταν με τεστοστερόνη, και τις δυο φορές που απασχόλησε η υπόθεσή του τα ΜΜΕ ήταν παίκτης της Ξάνθης, όχι του ΠΑΟΚ, όπως ίσως κάποιοι το μπερδεύουν. Άλλο ότι η καριέρα του ταυτίστηκε με τον δικέφαλο σε μεγάλο βαθμό.
Η πρώτη φορά, λοιπόν, ήταν στις 20 Ιουνίου 1993 όταν η ΕΠΟ ενημέρωσε την Ξάνθη για ανεβασμένο δείγμα (με κωδικό Α002530) σε τεστοστερόνη του Βρύζα. Ο παίκτης αθωώθηκε, όπως και το 2007, που ήταν πάλι στην ακριτική ομάδα (σε ματς με τον Ιωνικό στις 29 Απριλίου). Κι αυτή τη φορά κρίθηκε αρμοδίως πως η αυξημένη τεστοστερόνη δεν οφειλόταν σε εξωγενείς παράγοντες κι έτσι δεν υπήρξε κάτι εναντίον του. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2007, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ για να κλείσει εκεί την καριέρα του.
Πριν τον Παναθηναϊκό ο Σπυρό
Επίσης, να το επισημάνουμε κι αυτό, όσον αφορά το περιστατικό με τον Νίκο Σπυρόπουλο είχε γίνει πριν πάει στον Παναθηναϊκό. Κι αναφέρουμε κι αυτή την περίπτωση αφού είναι μια από τις ελάχιστες στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τεστοστερόνη που έχουν τιμωρηθεί. Συγκεκριμένα, είχε δεχτεί καμπάνα ως παίκτης του Πανιωνίου για τεστοστερόνη σε θετικό δείγμα του 2005. Αρχικά με δυο χρόνια, όμως η ποινή μειώθηκε σε ένα έτος, όταν ο ποδοσφαιριστής προσέφυγε στο CAS. Την 1η Νοεμβρίου 2005 η ΠΑΕ Πανιώνιος τόνισε ότι «στήριξε τον Σπυρόπουλο από την πρώτη στιγμή και γι' αυτό αισθάνεται το ίδιο δικαιωμένη με τον ποδοσφαιριστή από την απόφαση της Λωζάνης».
 

πηγή: gazzetta.gr