Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Εσπάρθα: «Μπορούμε πλέι οφ»

Αισιόδοξος ότι ο Παναθηναϊκός θα προλάβει το… τρένο των πλέι οφ, εμφανίστηκε ο Χοκίν Εσπάρθα.

Εσπάρθα: «Μπορούμε πλέι οφ»
Τις πρώτες του εντυπώσεις από την παραμονή του στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό μοιράστηκε ο Χοκίν Εσπάρθα, που μίλησε στην ισπανική ιστοσελίδα vavel.com. Ο Ισπανός άσος δήλωσε ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε, χαρακτήρισε απίστευτο το συναίσθημα να αγωνίζεται κάποιος στο Ολυμπιακό Στάδιο και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την είσοδο των «πράσινων» στα πλέι οφ.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πρώτα από όλα, πως ήταν η πρώτη εβδομάδα στην Ελλάδα;

«Δεν μπορώ να παραπονεθώ. Η συμπεριφορά είναι εντυπωσιακή από την ώρα που ήρθα ανακαλύπτω σιγά την χώρα. Κάθε μέρα είναι και μια περιπέτεια».

Έχεις καταφέρει τίποτα με την γλώσσα;

«Μόνο τις βασικές ελληνικές λέξεις. Είναι πολύ περίπλοκη γλώσσα και στην καθημερινότητα μου χρησιμοποιώ συνέχεια τα Αγγλικά. Επίσης είμαι τυχερός που έχω έναν μεταφραστή για τα σημαντικά πράγματα και είναι πάντα μαζί μου».

Από ότι έγραψες τις προάλλες στο twitter φαίνεται ότι ο μεταφραστής δεν σε ακολούθησε στο κομμωτήριο;

«Ναι η αλήθεια είναι ότι έγιναν όλα πολύ γρήγορα και όταν έφτασα έπρεπε οπωσδήποτε να πάω στο κομμωτήριο. Έτσι μπήκα σε ένα τυχαίο και βγήκα με τα μαλλιά κομμένα όπως δεν τα είχα κόψει ποτέ στην ζωή μου (γέλια). Αλλά τις επόμενες φορές θα έχω τις οδηγίες γραμμένες».

Η μεταγραφή σου στον Παναθηναϊκό έπιασε πολύ κόσμο απροετοίμαστο. Πες μας τι έγινε;

«Κυριολεκτικά ήταν θέμα κάποιων ωρών και δεν το σκέφτηκα το ελάχιστο. Πήρα ένα ταξί για την Βαρκελώνη ώστε να προλάβω την πρωινή πτήση για Αθήνα και... να ‘μαι».

Άφησες την Ουέσκα. Μια πόλη που έζησες για πολλά χρόνια. Σου στοίχισε περισσότερο το ότι έφυγες από την πόλη σου ή ότι άφησες την ομάδα σου στην κατάσταση που βρίσκεται;

«Η Ουέσκα ουσιαστικά είναι το σπίτι μου. Άφησα εκεί πολλούς φίλους και εμπειρίες που θα θυμάμαι πάντα. Ήταν στενάχωρο να πω αντίο αλλά ήταν απαραίτητο για την προσωπική και επαγγελματική μου βελτίωση. Πήρα μια απόφαση και θα την υποστηρίξω μέχρι τέλους. Θεωρώ ότι η ομάδα έχει καλούς παίκτες για να πάει μπροστά».

Να επιστρέψουμε στην τωρινή σου ομάδα. Ήσουν εισήγηση του Φάμπρι. Πως είναι η σχέση σου μαζί του;

«Είναι καλή. Είναι μια σχέση που έχει ένας παίκτης με το... αφεντικό του. Είμαι ευγνώμων με την ευκαιρία που μου δόθηκε».

Ήθελε να σε πάρει μαζί του και στην Ρασίνγκ Σανταντέρ;

«Αυτό έγινε το καλοκαίρι αλλά στο τέλος δεν ξέρω τι απέγινε ενδιαφέρον που υπήρξε».

Στο πρώτο σου παιχνίδι έπαιξες σε όλο το δεύτερο μέρος, έχοντας καλή απόδοση αλλά η ομάδα σου έχασε. Τι εντυπώσεις σου άφησε το ντεμπούτο σου;

«Ένιωσα ευτυχισμένος και στεναχωρημένος την ίδια στιγμή. Δίνουμε μια συνεχή μάχη για να μπούμε στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη. Το συναίσθημα του να παίζεις στο Ολυμπιακό στάδιο με μια ιστορική φανέλα στην Ευρώπη όπως αυτή του Παναθηναϊκού δεν περιγράφεται».

Τι διαφορές εντόπισες ανάμεσα στο ισπανικό και το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Το τακτικό και το τεχνικό κομμάτι είναι πολύ διαφορετικά. Υπάρχουν πράγματα που δεν τα έχει το Ισπανικό πρωτάθλημα και το αντίστροφο».

Και οι φίλαθλοι;

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει σύγκριση. Το πάθος των οπαδών και των ανθρώπων που πηγαίνουν στο γήπεδο είναι εντυπωσιακό. Είναι σαν τρόπος ζωής. Ενώ στην Ισπανία δεν είναι τόσο πολύ θεωρώ».

Ο Παναθηναϊκός δεν τα πηγαίνει καλά. Μας είπες ότι παλεύει για να μπεις στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη;

«Ο στόχος είναι να μπούμε στα πλέι οφ και απομένουν αρκετές αγωνιστικές και αρκετοί πόντοι για να το καταφέρουμε το οποίο είναι καλό. Θεωρώ ότι με την καθημερινή δουλειά θα τα καταφέρουμε».

Πως είναι μια καθημερινή μέρα του Χοκίν Εσπράθα;

«Δεν βρίσκομαι εδώ περισσότερο από μια εβδομάδα για να έχω συνηθίσω. Όλα είναι καινούρια για μένα. Η αλήθεια είναι ότι έχω μείνει έκπληκτος από την περιοχή όπου μένω. Είναι πολύ όμορφη ξυπνάω κάθε πρωί και βλέπω την θάλασσα. Μου αρέσει».

Μας προκαλεί έκπληξη το ότι δεν μπόρεσες να διακριθείς ούτε στην Οσασούνα, ούτε στην Ουέσκα και τώρα είσαι στον Παναθηναϊκό. Ένα σύλλογο ανώτερο από τους άλλους δυο. Το ποδόσφαιρο τα έχει αυτά έτσι;

«Το ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις που θα σε πάει. Τώρα είμαι εδώ και θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία. Όλα τα άλλα είναι παρελθόν».

Μιλώντας για την Οσασούνα πως βλέπεις την κατάσταση;

«Πιστεύω και ελπίζω να σωθεί».

Μετά από αυτό το σημαντικό βήμα στην καριέρα σου ποιος είναι ο στόχος σου πλέον στον κόσμο του ποδόσφαιρου;

«Να απολαύσω όλα αυτά που βρίσκονται γύρω μου και να μαθαίνω τα πάντα μέρα με την μέρα. Ότι έρθει καλώς να έρθει. Είμαι ανοιχτός σε όλα. Αν είσαι χαρούμενος εκεί που βρίσκεσαι όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν εύκολα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: