Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Υπάρχει και η αξιοπρέπεια!!

Ο Βασίλης Γαλούπης γράφει αμέσως μετά την ψηφοφορία και το «Όχι» της κυπριακής βουλής.
Είναι μια ιστορική μέρα σήμερα. Αναμφισβήτητα. Όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Είναι η πρώτη φορά που οι μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες εφαρμόζονται αυστηρά και σκληρά σε χώρες του Νότου από το 2010, εισπράττουν κι ένα «Όχι». Μάλιστα, ένα ομόφωνο «Όχι», που δίνει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην κυπριακή απόφαση.
Θα ήταν διαφορετικά, δηλαδή, αν προέκυπτε αυτή η άρνηση προς την Τρόικα μέσω εσωτερικής φαγωμάρας στην Κύπρο, μικροκομματικών πολιτικών και μπόλικων τόνων χημικών από εκτεταμένα επεισόδια.
Αντίθετα, η Κύπρος επέλεξε τον δρόμο της σύμπνοιας, του ήρεμου ορθολογισμού και της ψύχραιμης αντιμετώπισης. Χωρίς υστερισμούς και παιχνίδια εντυπώσεων για τα μάτια του κόσμου. Κι όλα αυτά ενώ το σίδερο έκαιγε γύρω της, αφού όλοι οι υπόλοιποι στην Ευρώπη βρίσκονται υπό καθεστώς πανικού μετά τον εξωφρενικό αιφνιδιασμό ξημερώματα Σαββάτου με την αρπαγή στις καταθέσεις του κόσμου.
Υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αξία σ’ αυτό το «Όχι» της Κύπρου επειδή πάρθηκε χωρίς να υπάρχει προηγούμενο. Δεν ξέρει, δηλαδή, η Κύπρος αυτή τη στιγμή, όπως και κανένας, τι θα ακολουθήσει τα επόμενα 24ωρα. Τα νερά αυτά που πλέουν μαζί Κύπρος κι ευρωζώνη είναι αχαρτογράφητα. Ένα πέλαγος ανοιχτό γεμάτο μποφόρια χωρίς πυξίδα. Και για την Κύπρο και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη και για την Γερμανία και για την Ρωσία και για όλους.
Μπορεί, λοιπόν, να αποδειχθεί ακόμα και οδυνηρή η σημερινή απόφαση, πρώτα απ’ όλους για τους ίδιους τους Κύπριους. Παρά ταύτα αποφάσισαν να παίξουν σωστά. Να παίξουν αντρίκεια.
Να μην υποκύψουν, δηλαδή, σε φοβίες, απειλές από το εξωτερικό για συνέπειες (όπως είχε γίνει και με το σχέδιο Ανάν), κομματικές σκοπιμότητες, υπόνοιες για το τι θα πάθουνε και θρασύδειλα διλήμματα ή τελεσίγραφα. Και κυρίως να μην διχαστούν και να μην κωφεύσουν στην θέληση του λαού τους.
Έχοντας δει την συμπεριφορά της Τρόικας και όλο αυτό που γίνεται με χώρες όπως την Πορτογαλία, εσχάτως την Ισπανία και την Ιταλία, πιο πριν την Ιρλανδία και, φυσικά, την Ελλάδα που ξέρουμε τι συμβαίνει από πρώτο χέρι, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Κύπρος πέρασε το μήνυμα πως υπάρχει και η αξιοπρέπεια.
Δεν είναι όλα αριθμοί, δεν είναι όλα κομματικά παιχνίδια, δεν είναι όλα η πάρτη μας και η εξουσία μας, αλλά υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό. Ότι πρέπει οι πολιτικές αποφάσεις να κάνουν τον κόσμο να αισθάνεται υπερήφανος για τα κοινοβούλιά του. Κι όχι ντροπή κι αποστροφή… Και πως ακόμα κι αν χάσεις, πρέπει να φύγεις με το κεφάλι ψηλά. Όχι ταπεινωμένος και λεηλατημένος...
πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: