Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΟΚ!

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή που μπορεί να κάνει ο Ιβάν Σαββίδης, σύμφωνα με τον Βασίλη Σαμπράκο, που διαπιστώνει μεγάλο διοικητικό κενό.
Είναι φανερό, φωνάζει από μακριά, ότι αν ο Ιβάν Σαββίδης είχε την άνεση χρόνου για να αφοσιωθεί στον ΠΑΟΚ, να μελετήσει την ανθρωπογεωγραφία της κοινωνίας του και να αντιληφθεί στο απαιτούμενο βάθος την πραγματικότητά του, θα έφτανε πολύ σύντομα στην εποχή που θα είχε θέσει την κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο και θα μπορούσε να επιβάλει δίχως κραδασμούς και αναταράξεις το καθεστώς του.
Είναι όμως το ίδιο φανερό, πασιφανές ότι ο Ιβάν δεν τον έχει αυτό το χρόνο. Δεν έχει καν τον χρόνο να αφοσιωθεί στις ελληνικές μπίζνες του, μολονότι αυτές μεγαλώνουν, έως και πολλαπλασιάζονται. Κι αν έχει κάποιο διαθέσιμο “ελληνικό” χρόνο, τον δίνει για να ακούσει προσεκτικά κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζουν για επένδυση στις ελληνικές επιχειρήσεις που σήμερα πωλούνται για ένα κομμάτι ψωμί. Πότε το “Μακεδονία Παλάς”, πότε η ΣΕΚΑΠ, πότε μια άλλη από τις τόσες εταιρείες που του προξενεύουν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας.
Οχι, ο ΠΑΟΚ δεν είναι αμελητέα ποσότητα στη συνείδηση του Σαββίδη, το αντίθετο, είναι το σημαντικότερο ελληνικό απόκτημά του. Επιχειρηματικά όμως δεν είναι το core business της ελληνικής δράσης του. Είναι η σημαία του, το έμβλημά του, πιθανόν να είναι και ο τρόπος του για να επικοινωνήσει την άφιξή του στην Ελλάδα. Τον ΠΑΟΚ τον έχει πάρει πολύ στα σοβαρά. Την ΠΑΕ όμως δεν την πήρε για να την διοικήσει ο ίδιος. Κι εκεί ακριβώς είναι το μεγάλο σημερινό πρόβλημα του Σαββίδη. Και του ΠΑΟΚ.
Οσοι παρατηρούν στενά την ΠΑΕ ΠΑΟΚ τους τελευταίους μήνες μένουν με την εντύπωση ότι πρώτα από όλα, τώρα που βρήκε λεφτά και δυνατό αφεντικό με όραμα και πλάτη για το στηρίξει, έχει ανάγκη από έναν πρόεδρο, ή, για να το διατυπώσω όπως το ακούω, από έναν άνθρωπο που θα πείσει τον Σαββίδη για τις ιδέες, τις αντιλήψεις, την εμπειρία και την πυγμή του, έναν τύπο που θα ξέρει, θα νιώθει και θα παρουσιάζεται μπροστά στον Ιβάν μέσω Skype ή δια ζώσης για να του παρουσιάζει την αλήθεια του ΠΑΟΚ και να του δείχνει τον δρόμο.
Ο Βρύζας, αν την έκανε ποτέ αυτή τη δουλειά, έχει πάψει να την κάνει. Ο Τσιστιακόφ δεν μπορεί να την κάνει, επειδή δεν είναι Ελληνας, δεν ήταν ΠΑΟΚ, δεν θα μπορέσει να αντιληφθεί ποτέ την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα στην ολότητά της, ούτε την παοτσήδικη πραγματικότητα σε όλο της το εύρος. Ο Σαββίδης τα έχει αντιληφθεί πλήρως όλα αυτά. Πιθανόν γι' αυτό να συναντά συχνά και να ακούει συχνότερα τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Η αναζήτηση του νέου μάνατζερ του ΠΑΟΚ δεν είναι εύκολη δουλειά, διότι ο Σαββίδης πολύ δύσκολα θα βρει έναν ικανό, έμπειρο, σύγχρονο διοικητή που θα έχει όραμα και δεν θα εμφανίζεται μπροστά του με διάθεση να κάνει επικύψεις αλλά για να πει μόνο την αλήθεια και αυτό που πρέπει να γίνει για το καλό του ΠΑΟΚ και όχι του εαυτού του.
Οσα έχουν μέχρι σήμερα συμβεί στην υπόθεση Γκαρσία – Δώνη και σε ένα σωρό άλλες εσωτερικές υποθέσεις πείθουν ότι ο Σαββίδης δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στον ΠΑΟΚ όσο δεν υπάρχει κάποιος ικανός, ο οποίος θα λειτουργεί με βασικό κίνητρο την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ και όχι την εξυπηρέτηση του ατομικού μικροσυμφέροντός του. Ο Σαββίδης και οι συνεργάτες του περιτριγυρίζονται από ανθρώπους που μάχονται για να πάρουν ή να κρατήσουν μια καρέκλα, μια ιδιότητα, ένα μεροκάματο στον ΠΑΟΚ. Οχι από ανθρώπους που κοιμούνται και ξυπνούν με την ανησυχία και το όραμα να κάνουν τον ΠΑΟΚ αυτό που μπορεί να γίνει, ένας μεγάλος διεκδικητής τίτλων.πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: