Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τι θα γινόταν αν…!!

Με υποθέσεις, δουλειά δεν γίνεται. Τα μεταγραφικά σενάρια όμως που κυκλοφορούν απ’ την αρχή της καριέρας μεγάλων αστέρων, δεν μπορούν να μη σε κάνουν να αναρωτηθείς «τι θα γινόταν αν…».

Τι θα γινόταν αν…
Θα είχε προσέξει η Μπαρτσελόνα τον Ροναλντίνιο, αν είχε έρθει στην Ευρώπη για χάρη της Σεν Μίρεν ή τον Ρονάλντο, αν είχε έρθει στην... Καλαμάτα;

Θα είχε μείνει στην ιστορία ο Μαραντόνα, αν στα 17 του είχε μεταγραφεί στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ;

Μήπως η ιστορία του Ζιντάν θα ήταν εντελώς διαφορετική, αν πριν την Γιουβέντους είχε περάσει απ’ την Μπλάκμπερν;

Μεταγραφές μεγάλων αστέρων που «χάλασαν» -όταν ακόμα ήταν … μικροί- θα μπορούσαν να αλλάξουν την ροή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ιστορίας.

Μια επιβλητική εμφάνιση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, έκανε όλη την Ευρώπη να μιλάει γι’ αυτόν. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια όμως, από τότε που ο Παναθηναϊκός είπε "όχι" στον Πολωνό, παρότι ο Κριστόφ Βαζέχα επέμενε για την μεταγραφή του. Όσο για το 2010, η μεταγραφή του στην Ντόρτμουντ αποτέλεσε εναλλακτική επιλογή, αφού αρχικά είχε κλείσει στη Μπλάκμπερν. Ο αγγλικός σύλλογος, άλλαξε όμως γνώμη και ο Λεβαντόφσκι κατέληξε στην Ντόρτμουντ με τα… γνωστά αποτελέσματα.

«Άκυρο» και στον Ζινεντίν Ζιντάν έδωσε η Μπλάκμπερν, όταν ακόμα αγωνιζόταν στην Μπορντό το 1996. Ο πρόεδρος των Άγγλων στο άκουσμα του ονόματος του «Ζιζού», δεν χάρηκε ιδιαίτερα. Έτσι, έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή που την επόμενη σεζόν μεταγράφηκε στη Γιουβέντους και κέρδισε… τα πάντα στην καριέρα του.



Ένα μεγάλο αστέρι θα μπορούσε να χαθεί στα… στενά της Σκωτίας το 2001. Όταν ο Ροναλντίνιο έκανε το βήμα για Ευρώπη, είχε συμφωνήσει να αγωνιστεί για τρεις μήνες δανεικός απ’ την Παρί Σεν Ζερμέν στην Σεν Μίρεν, όμως μια υπόθεση πλαστών διαβατηρίων που ενέπλεξαν τον 21χρονο τότε Ρόνι, δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση του δανεισμού και έμεινε στο Παρίσι για τα επόμενα δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ κατέκτησε το παγκόσμιο Κύπελλο με την Βραζιλία και πήρε τη «χρυσή» μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα.

Η ομάδα όμως που πρόλαβε να… ακυρώσει τον Ροναλντίνιο, είναι η Καλαμάτα! Και όμως, φήμες που ακολουθούν την «Μαύρη Θύελλα», θέλουν τον τότε πρόεδρο, Σταύρο Παπαδόπουλο, να απορρίπτει τον Βραζιλιάνο το 1998 γιατί δεν τον έπεισε το παρουσιαστικό του.

Ο μύθος πάντως θέλει την Καλαμάτα να έχει δοκιμάσει και τους Ρονάλντο και Ζουνίνιο -όταν πρώτος ήταν 15χρονών και ο δεύτερος 23- με την διοίκηση να τους απορρίπτει, γιατί τα ποσά που ζητήθηκαν θεωρήθηκαν υπερβολικά για ποδοσφαιριστές… τέτοιας κλάσης.

Ποιος δεν θα ήθελε στην ομάδα του τον Ντιέγκο Μαραντόνα; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ αποφάσισε να μην δαπανήσει τις 350.000 λίρες για τον 17χρονο Ντιέγκο και να δώσει κάτι λιγότερο απ’ τα μισά για τον συμπατριώτη του, Άλεξ Σαμπέλα. Μετά από τέσσερα χρόνια στην Αργεντινή, ο Μαραντόνα έφτασε στην Ευρώπη για χάρη της Μπαρτσελόνα και… οι λεπτομέρειες είναι περιττές.



Εντελώς διαφορετική απ’ τις προηγούμενες είναι η εμπλοκή του Έρικ Καντονά στην υπόθεση μεταγραφών που… αλλάζουν την ιστορία. Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής –παρότι είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί απ’ τα γήπεδα το 1991- συνέχισε την καριέρα του στην Αγγλία. Αρχικά δοκιμάστηκε στην Σέφιλντ Γουένσντεϊ, όμως τα… παρατεταμένα δοκιμαστικά, τον έστειλαν στην Λιντς. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, ανέστησε την καριέρα του και αγωνίστηκε για 5 χρόνια στην Μάντσεστερ ΓιουνάιτεντΠηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: