Ο Θανάσης Ασπρούλιας γράφει για τις παραδόσεις που υπάρχουν για να σπάνε κι ο Σπύρος Καβαλιεράτος για τον Ολυμπιακό που δείχνει... Άγγλος στα ραντεβού του.
Σπύρος Καβαλιεράτος
Ο Ολυμπιακός έκανε το 2-0 κόντρα στην Αναντολού Εφές και θα πρέπει να γίνουν πολλά… μπασκετικά θαύματα για να μην βρεθεί στο Final Four του Λονδίνου. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν ισοπεδωτική στο δεύτερο παιχνίδι με την τουρκική ομάδα και έδειξε για ακόμη ένα ματς να λειτουργεί ως Λερναία Ύδρα. Στην πρώτη αναμέτρηση ο Πρίντεζης έκανε τη διαφορά. Μαζί με τον Χάινς, αλλά για τον Αμερικανό έχουμε πει πως πάντα είναι στους διακριθέντες.
Ο Βασίλης Σπανούλης βγήκε μπροστά και έδειξε τον δρόμο για το 2-0. Οργάνωσε, δημιούργησε, εκτέλεσε, έκανε τα πάντα. Ήταν αρχηγός σε όλα του. Ο Άντιτς, μετά από καιρό αφλογιστίας, έβαλε τη… σπίθα για να μετατραπεί το 2-12 σε 23-18 και στη συνέχεια βγήκε ακόμη ένα κεφάλι. Ο Κώστας Σλούκας έπαιξε σπουδαία άμυνα, ήταν ήρεμος και έβγαζε σιγουριά στην οργάνωση και με το τρίποντο του στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου «καθάρισε» για την παρέα του.
Παπανικολάου, Πρίντεζης και Περπέρογλου αλληλοσυμπληρώνονταν σε κάθε τομέα μέσα στο παιχνίδι. Τρίποντο ο ένας, άμυνα ο άλλος, ασίστ ο τρίτος και ανάποδα. Έκαναν πάρα πολύ δουλειά και στις δύο μεριές του παρκέ. Τις δικές του «πινελιές» έβαλε και ο Τζος Πάουελ και κάπως έτσι ήρθε το 2-0.
Υ.Γ. Θα απορήσει κανείς γιατί μόλις μια πρόταση για τον Χάινς. Ο Αμερικανός έχει… τερματίσει την τιμιότητα πλέον. Δεν υπάρχουν άλλα λόγια.
Υ.Γ. (1) Εξαιρετικός για ακόμη μια φορά ο κόσμος. Έδωσε ώθηση, ειδικά όταν το σκορ ήταν 2-12 και οι παίκτες του Ολυμπιακού έχαναν ακόμη και… τετ α τετ.
Θανάσης Ασπρούλιας
Πριν το τζάμπολ του αγώνα στο ΣΕΦ και όλες τις ώρες που προηγήθηκαν άκουγα ανθρώπους τριγύρω να εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τον αγώνα του Ολυμπιακού... "Σήμερα χάνουμε" έλεγαν, "Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα με τους Τούρκους στο δεύτερο ματς" ομολογούσαν. Κάτι η κατάσταση της ομάδας τους, όπως εμφανίστηκε στον πρώτο αγώνα και κάτι οι προκαταλήψεις, προκαλούσαν ανησυχία στους φίλους του Ολυμπιακού.
Ε, αυτήν ακριβώς την ανησυχία, φαίνεται ότι όχι μόνο συμμερίστηκαν, αλλά (πιθανώς να) ένιωσαν και οι παίκτες του Ολυμπιακού, που στον δεύτερο αγώνα με την Εφές, έκαναν ό,τι έπρεπε για να πάρουν τη ...μισή πρόκριση απέναντι στους Τούρκους. Τη στιγμή που ο Γιώργος Μπαρτζώκας απέσυρε τον Τζος Πάουερ από την πεντάδα στο δεύτερο ημίχρονο ενώ η Εφές είχε επιστρέψει στο ματς από διαφορά άνω τω δέκα πόντων, ο Ολυμπιακός ξεμπούκωσε.
Ο Χάινς, έδωσε ρεαλιστικούς πόντους, αλλά και πάρα πολλούς που δεν γράφει καμία επίσημη στατιστική. Χτύπησε σωστά πικ εν ρολ με τον Σπανούλη, που αν δεν το άνοιγαν το χώρο στον αρχηγό, δημιουργούσαν στον ίδιο. Κι επιπλέον βρισκόταν παντού για να κερδίσει μία χαμένη φάση, ένα επιθετικό ριμπάουντ, οτιδήποτε εκινείτο ή πετούσε. Με αυτόν τον τρόπο και με δεδομένο ότι το αμυντικό πλάνο του Ολυμπιακού (για ακόμα μία φορά) λειτουργούσε σχεδόν ιδανικά, ήταν θέμα χρόνου να τελειώσει το ματς.
Τα τρίποντα βρήκαν στόχο, ο Αντιτς θυμήθηκε τον καλό εαυτό του, αφήνοντας στα αποδυτήρια τον συγχυσμένο εγκέφαλο που τον ταλαιπωρούσε στο προηγούμενο παιχνίδι της Τρίτης. Κι αν υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πολλά από τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στη φάση των "16" ήταν οι πόντοι στο transition.
Ο Μπαρτζώκας έχει βρει τα σχήματα που τον ευνοούν και ματσάρουν καλά απέναντι στους Τούρκους, που είναι αδύνατον στα δύο πρώτα ματς να βρουν επιθετικές λύσεις, ενώ τα τρίποντα και πάλι κατέληγαν στον γάμο του καραγκιόζη. Μετά τους 62 πόντους του πρώτου αγώνα, ο Ολυμπιακός κράτησε ακόμα πιο χαμηλά τους Τούρκους επιτρέποντας μόλις 53, που σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες που είχαν για εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό, ολοκληρώνουν την εικόνα ενός αγώνα που κύλησε όπως ακριβώς επιδίωξαν οι ερυθρόλευκοι.
Τώρα πλέον, αυτό που χρειάζεται είναι ένα ματς στην Τουρκία, έτσι ώστε να μην επιτρέψουν οι ερυθρόλευκοι στους Τούρκους να επιστρέψουν στο ΣΕΦ για ένα πέμπτο παιχνίδι Χρειάζεται διάρκεια, συγκέντρωση και καλό πλάνο (όπου οι Τούρκοι πάντα παρουσιάζονται θεαματικά βελτιωμένοι). Είναι σώφρων να αντιληφθούν οι παίκτες του Μπαρτζώκα ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει απολύτως τίποτα, κι αν η σειρά επιστρέψει στο Πειραιά, το προβάδισμα θα παραμένει μεν στον Ολυμπιακό, στην πλευρά του οποίου όμως θα είναι και το άγχος. Και στο κάτω κάτω ήρθε η ώρα να ανατραπούν και οι παραδόσεις που τον θέλουν να μην κερδίζει ποτέ σε τρίτο αγώνα τέτοια σειράς που γίνεται εκτός έδρας. Οι παραδόσεις άλλωστε υπάρχουν για να σπάνε.
πηγή: gazzetta.gr