Πέρσι στα πέναλτι. Φέτος στις καθυστερήσεις. Όταν οι άλλοι
λυγίζουν, η Τσέλσι είναι ατσάλι! Οι «μπλε» σκότωσαν σε… νεκρό χρόνο την
Μπενφίκα (2-1) κι έγραψαν ιστορία κατακτώντας (και) το Europa League!
Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Champions League, η Τσέλσι πήρε και το επόμενο ευρωπαϊκό τρόπαιο που βρέθηκε στο δρόμο της!
Το γκολ του Ιβάνοβιτς στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων άφησε στον τόπο την Μπενφίκα (είχε ισοφαρίσει με πέναλτι του Καρντόζο το προβάδισμα του Τόρες) και με το 2-1 έφερε στην τροπαιοθήκη των Λονδρέζων και το Europa League!
Άξιοι της μοίρας τους οι «αετοί», δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την ανωτερότητά τους στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και -μετά το πρωτάθλημα Πορτογαλίας το Σάββατο- έχασαν έναν ακόμα τίτλο στο τελευταίο λεπτό!
Έγραψε ιστορία και ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος (μετά το UEFA του 2004 με τη Βαλένθια και το Champions League του 2005 με τη Λίβερπουλ) κατέκτησε τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο με διαφορετική ομάδα!
Πώς έπαιξαν
Χωρίς εκπλήξεις -και με τους γνωστούς επιθετικούς προσανατολισμούς- ήταν οι ενδεκάδες που παρέταξαν οι δυο προπονητές. Την ώρα λοιπόν που ο Ράφα Μπενίτεθ χρησιμοποιούσε τους Κέιχιλ και Όσκαρ για ν’ αναπληρώσει τις σημαντικές απουσίες των Τέρι και Αζάρ αντίστοιχα, ο Ζόρζε Ζεσούς διαμόρφωνε χωρίς προβλήματα το 4-3-3 του.
Αυτό λοιπόν παρατάχθηκε ως εξής: Κάτω από τα δοκάρια ο Αρτούρ και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Μελγαρέχο, Γκαράι, Λουιζάο και Αντρέ Αλμέιδα. Σε ρόλο καθαρού αμυντικού χαφ ήταν ο Μάτιτς, μπροστά του οι Ροντρίγκο-Πέρες και στην τριάδα της επίθεσης οι Σάλβιο (αριστερά), Γκαϊτάν (δεξιά,) και Καρντόσο (κορυφή).
Το 4-2-3-1 της Τσέλσι, από την άλλη, παρατάχθηκε ως εξής: Τερματοφύλακας ο Τσεχ και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Κόουλ, Κέιχιλ, Ιβάνοβιτς και Αθπιλικουέτα. Στα χαφ ήταν οι Νταβίντ Λουίζ-Λάμπαρντ, στην τριάδα μπροστά τους οι Όσκαρ (αριστερά), Μάτα (επιτελικός), Ραμίρες (δεξιά) και στην επίθεση ξεκίνησε ο Τόρες.
Το ματς
Δεν περιμέναμε το αποψινό βράδυ για να διαπιστώσουμε ότι ο Ράφα Μπενίτεθ είναι συντηρητικός προπονητής. Έστω κι αν ελπίζαμε -για να δούμε λίγη μπαλίτσα- ότι δεν θα παρατάξει την Τσέλσι σαν να ‘χει απέναντί του την… Μπαρτσελόνα. Το κακό για τους «μπλε» ωστόσο δεν ήταν ότι τελικά το ‘κανε. Ήταν πως η Μπενφίκα (ειδικά στο πρώτο εικοσάλεπτο) έμοιαζε καλύτερη κι απ’ την Μπαρτσελόνα!
Βρίσκοντας απέναντί τους λοιπόν μια ομάδα επιφυλακτική και φοβισμένη, οι αρτίστες Πορτογάλοι δεν έχασαν την ευκαιρία να τη στριμώξουν: Με τεχνική. Ιδέες στη δημιουργία. Κίνηση χωρίς την μπάλα. Αλλά άσχημα -ή μάλλον αγχωμένα- τελειώματα. Ακόμα κι όταν η φούρια τους ξεθύμανε, δε, η Τσέλσι παρέμενε κοιμισμένη. Και ικανή ν’ απειλήσει μόνο με… περίεργα σουτ, σαν αυτό του Λάμπαρντ που δεν έπιασε τελικά «κορόιδο» τον Αρτούρ.
Ήταν συναίσθηση του Μπενίτεθ ότι «έτσι δουλειά δε γίνεται»; Ήταν απόφαση των παικτών του να σταματήσουν να παίζουν σαν την Μπέιρα Μαρ; Ό,τι κι αν ήταν, έφερε απ’ την ανάπαυλα μια Τσέλσι που σταμάτησε ν’ αντιμετωπίζει την αντίπαλη περιοχή σαν ναρκοπέδιο. Που έκανε τον αντίπαλο να την αισθανθεί. Και πού κατάφερε (με τον Τόρες αποφασισμένο να περάσει και διμοιρία ΜΑΤ αν χρειαζόταν, πριν σκοράρει) να πάρει εκείνη το πάνω χέρι.
Προσωρινά. Ή τουλάχιστον μέχρι να βάλει αναίτια το δικό του μέσα στην περιοχή ο Αθπιλικουέτα. Όσο χρειάστηκε για να δώσει πέναλτι ο διαιτητής και φιλί ζωής στην Μπενφίκα ο Καρντόζο. Και πάλι προσωρινά όμως! Διότι ξανά στο τέλος (όπως και πέρυσι στο Μόναχο) αποδείχθηκε ότι κερδίζουν οι… Λονδρέζοι! Με τον Λάμπαρντ να προειδοποιεί γι' αυτό (όταν πήγε να γκρεμίσει το τέρμα στο 88’). Και το κεφάλι του Ιβάνοβιτς να το επιβεβαιώνει πανηγυρικά στην τελευταία φάση του αγώνα!
Οι συνθέσεις των ομάδων
ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ζόρζε Ζεσούς): Αρτούρ, Μελγαρέχο (66’ Όλα Τζον), Γκαράι (78’ λ.τ. Ζαρντέλ), Λουιζάο, Αλμέιδα, Μάτιτς, Ροντρίγκο (65’ Λίμα), Πέρες, Σάλβιο, Γκαϊτάν, Καρντόζο
Στον πάγκο έμειναν οι: Λόπες, Αϊμάρ, Ουρέτα, Αντρέ Γκόμες
ΤΣΕΛΣΙ (Ράφα Μπενίτεθ): Τσεχ, Κόουλ, Κέιχιλ, Ιβάνοβιτς, Αθπιλικουέτα, Νταβίντ Λουίζ, Λάμπαρντ, Όσκαρ, Μάτα, Ραμίρες, Τόρες
Στον πάγκο έμειναν οι: Τέρνμπουλ, Μίκελ, Μόουζες, Φερέιρα, Μαρίν, Μπεναγιούν, Άκε
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)
ΓΗΠΕΔΟ: «Amsterdam Arena» Πηγή: sport-fm.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου