Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Kαι του χρόνου θα 'ναι ωραία με το 4ο παρέα!!

Ο Γιώργος Μαζιάς γράφει στο sport-fm.gr για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού

Kαι του χρόνου θα 'ναι ωραία με το 4ο παρέα!
Ακόμη και η πλούσια ελληνική γλώσσα είναι φτώχη για να περιγράψει το ολυμπιακό έπος στο Λονδίνο. Μια απίστευτη, μια ακόμη, μπασκετική εποποιία, υπέγραψαν με χρυσά γράμματα οι γίγαντες του Πειραιά. Μοιάζουν επικολυρικά όλα αυτά, αλλά ο Ολυμπιακός έδωσε μάθημα - ένα ακόμη - σε όλη την Ευρώπη.

Κι όμως, όλα άρχισαν στραβά. Με 10-27 στην πρώτη περίοδο τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα. Ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να κυνηγά σαν τρελός για να προλάβει. Οχι μόνο πρόλαβε, αλλά διέσυρε τη Ρεάλ. Αμέσως έβγαλε και πλησίασε στο -4 με τη λήξη του ημιχρόνου. Είχε φάει όμως ήδη πολλούς πόντους για τελικό: 41. Κι όμως γύρισε και πάλι από την κόλαση και την έφερε και στους Ισπανούς που τον ήθελαν για αντίπαλο (ας πρόσεχαν). Από τη στιγμή που πέρασαν μπροστά στο τρίτο δεκάλεπτο ο τελικός είχε τελειώσει.

Μα πως τα κατάφεραν πάλι αυτοί οι Ελληνες; Αυτή είναι η απορία όλων. Με μυαλό, συγκέντρωση, άμυνα, πάθος και τακτική. Στοιχεία που καλύπτουν πολλές φορές τις αδυναμίες σου. Δεν τους γεμίζει το μάτι αυτός ο Ολυμπιακός. Ενας Σπανούλης είναι. Ετσι λέγανε και λένε όλοι. Ναι, αλλά όλοι τους είναι ομάδα με κεφαλαία γράμματα.

ΟΜΑΔΑ με ΚΑΡΔΙΑ και πολλά κιλά Α....Α (βαρίδια για να μην πάει μέσα το ΕΣΡ).

«Ο Ολυμπιακός έχει λιγότερο ταλέντο από τη Ρεάλ, αλλά παίζει με φυσική δύναμη και παλεύει σαν λιοντάρι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αυτό έλεγε πριν το ματς και ο Τζόρντι Βιγιακάμπα, αρχηγός της Μπανταλόνα που στέρησε το Πρωταθλητριών το '94 στο Τελ Αβίβ από τους «κόκκινους». Ετσι έγινε. Μια ακόμη επική ανατροπή και στο τέλος ακαδημαϊκό μπάσκετ. Το δοκίμασε το κρύο πιάτο της εκδίκησης και η Ρεάλ για τη Σαραγόσα το 1995.

Μια Ρεάλ που πριν τον τελικό είχε μέσο όρο 79 πόντους στην επίθεση, με 51.3% δίποντα, 33.2% τρίποντα, 75.2% βολές και σχεδόν 37 ριμπάουντ. Πρώτη στα επιθετικά με 12,5 ανά ματς. Εκεί πήρε και τον ημιτελικό με τη Μπαρτσελόνα. Πολλές ασίστ (15.1), σχεδόν επτά (6.67) κλεψίματα, παρά κάτι τέσσερα (3.64) μπλοκ, αλλά και αρκετά λάθη (11.42).

Ο Ολυμπιακός από την άλλη μετρούσε: 76.33 πόντους, 50.1% δίποντα, 35.1% τρίποντα και 72.7% βολές με σχεδόν 36 ριμπάουντ και παρά κάτι 16 ασίστ. Σχεδόν δυο κλεψίματα λιγότερο από τη Ρεάλ (5.13), μισό κλέψιμο λιγότερο (3.16) και ένα παραπάνω λάθος (12.16). Πάνω κάτω ίδια στατιστικά.

Δεν υπήρχε δραματική διαφορά στο σύνολο των 30 αγώνων που έδωσαν οι δυο φιναλίστ στη φετινή Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός όμως είναι βασιλιάς στην τακτική. Η Ρεάλ στο τρέξιμο και στο παιχνίδι πολυβόλο. Εκεί είναι αν θα σου βγουν τα σουτ. Στην αρχή, δεν βγήκαν πάλι στον Σπανούλη. Ενα από τα μεγάλα του όπλα συνέχιζε σε αφλογιστία. Στα τελευταία έξι ματς, πέντε με την Εφές και ο ημιτελικός με την ΤΣΣΚΑ, έγραψαν μόλις 3/31 και 9.67% τρίποντα για τον αρχηγό των απερχόμενων πρωταθλητών Ευρώπης. Κόντρα στη Ρεάλ, το αρνητικό σερί συνεχίστηκε στο πρώτο μέρος όπου δεν έβαλε πόντο. Με 0/3 στα δίποντα και 0/2 τρίποντα μπλοκαρίστηκε. Ετσι νόμιζαν οι Ισπανοί. Πλήρης μετάλλαξη στο β' και καπούτ οι υπερφίαλοι Μαδριλένοι.

Η Ρεάλ είναι μια ομάδα με επιθετικό ταλέντο. Μεγάλο. Βάζει πολλούς πόντους. Οποιος την κέρδισε φέτος της έβαλε από 74 πόντους και πάνω. Χωρίς άμυνα που να την κατεβάσει πολύ κάτω από αυτό τον μεσο όρο δεν γινόταν. Αν δεν την κρατούσε κάτω από 63-65, έπρεπε να βάλει εκείνος και να βάλει 80+ πόντους. Το έκανε. Εβαλε 100. Εκατό, ολογράφως!

Ο μεγάλος αρχηγός, Βασίλης Σπανούλης, το πήρε πάνω του εκτελώντας τη Ρεάλ. Σίγουρα, όταν έχεις καρδιά, πάθος και μυαλό βάζεις στην άκρη τους αριθμούς. Στον τελικό του Λονδίνου νίκησε η μαγκιά και το πάθος του Ολυμπιακού.

Πεντακάθαρα οι Πειραιώτες είναι μια υπερδύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, τους αριθμούς και τα μπάτζετ. ΟΜΑΔΑΡΑ!

Κάπου εδώ με μια μεγάλη ακόμη συγνώμη που του αμφισβητήσαμε, ολοκληρώνουμε. Ας ετοιμαστούμε σιγά σιγά για του χρόνου. Τότε που η ομάδα του Πειραιά θα ράβει το τέταρτο αστέρι στη φανέλα της και τρίτο σερί κόντρα στον μύθο της Γιουγκοπλάστικα του Κούκοτς και του Ράτζα...Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: