Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Long live the King!!

Ο βασιλιάς παρέμεινε στο θρόνο! Ο Ολυμπιακός ανάγκασε τη «βασίλισσα» Ρεάλ να υποκλιθεί στην ανωτερότητά του και νικώντας τη με 100-88 στο Λονδίνο κατέκτησε για τρίτη φορά στην ιστορία του την Ευρώπη.

Long live the King!
Το πήρε πέρσι επιστρέφοντας από το -19. Το επανέλαβε και φέτος ανατρέποντας το -17 της πρώτης περιόδου. Ο Ολυμπιακός παρέμεινε στο θρόνο του νικώντας στον τελικό του Λονδίνου τη Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88 και απέδειξε πως χτίζει μία αυτοκρατορία που… αντεπιτίθεται.

Το εφιαλτικό πρώτο δεκάλεπτο, που τον βρήκε πίσω με 27-10, δεν πτόησε τους Πειραιώτες. Με όπλο την άμυνα χρειάστηκαν μόλις ένα δεκάλεπτο για να ισορροπήσει και με διαδοχικές «βόμβες» του Σπανούλη κάθισε στη θέση του οδηγού στις αρχές της τρίτης περιόδου, μένοντας εκεί ως το τέλος. Έτσι διατήρησαν το στέμμα τους και έγιναν η πρώτη ομάδα μετά τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (2004-2005) που κατακτά δεύτερη συνεχή Ευρωλίγκα.

Το ματς

Η δοκιμασμένη πεντάδα των Σπανούλη, Λο, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Πάουελ άρχισε το ματς για τον Ολυμπιακό, ενώ από πλευράς Ρεάλ ξεκίνησαν οι Γιουλ, Ρούντι, Σουάρεθ, Μίροτιτς και Μπέγκιτς.

Εφιαλτικό ξεκίνημα

Ο Ολυμπιακός μπήκε αποφασιστικά στις πρώτες φάσεις του τελικού και έδειχνε να προβληματίζει τη Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι, ωστόσο, με τον Μπέγκιτς να μοιράζει τάπες, εκμεταλλευόμενη τα λάθη και την αστοχία των Πειραιωτών, καθώς επίσης και τα μακρινά σουτ των Ρούντι, Μίροτιτς και Γιουλ, κατάφερε να πάρει γρήγορα τα ηνία του ματς (5-11) και να ελέγξει πλήρως το ρυθμό. Ένα τρελό τρίποντο του Φερνάντεθ έφερε τη «βασίλισσα» στο +13 (7-20) μετά από μόλις επτά αγωνιστικά λεπτά. Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε ως το τέλος του δεκαλέπτου, με τη Ρεάλ να το ολοκληρώνει με διαφορά 17 πόντων (10-27), έχοντας πετύχει 27 πόντους απέναντι στην ίδια άμυνα που δύο μέρες πριν είχε κρατήσει στους 52 πόντους την ΤΣΣΚΑ.

Ο Ολυμπιακός είναι εδώ!

Βελτιώνοντας αισθητά την άμυνά του, τον Σπανούλη στον πάγκο και τους Σλούκα-Κατσίβελη να πιέζουν καλά στην περιφέρεια, ο Ολυμπιακός έκανε την αντεπίθεσή του στη δεύτερη περίοδο. Το τρίποντο του Άντιτς στη λήξη της επίθεσης έκανε την αρχή για ένα σερί 8-0 (18-27, 7:17 πριν το ημίχρονο) που ανάγκασε τον Πάμπλο Λάσο να καλέσει τάιμ άουτ. Ο Περπέρογλου έδωσε λύσεις από τον πάγκο στο σκοράρισμα κατεβάζοντας τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή (22-29), την ώρα που τα ποσοστά της Ρεάλ έπαιρναν την κατιούσα. Η αντεπίθεση συνεχίστηκε με μπροστάρη τον Λο και ο Ολυμπιακός πλησίασε στους τρεις (34-37), ενώ παρότι η Ρεάλ πήρε ανάσες από Ροντρίγκεθ και Σλότερ, το ημίχρονο έκλεισε με 3/3 βολές του Σλούκα και τη ζημιά που είχε γίνει στο πρώτο δεκάλεπτο να περιορίζεται στο ελάχιστο (37-41).

Η ώρα του Σπανούλη και της προσπέρασης

Με κεκτημένη ταχύτητα από τη δεύτερη περίοδο επέστρεψε από τα αποδυτήρια ο Ολυμπιακός. Ο άποντος στο πρώτο μέρος Σπανούλης πέτυχε τρία συνεχή τρίποντα (48-45), η άμυνα τσάκιζε κόκκαλα, οι παίκτες της Ρεάλ έμοιαζαν πανικόβλητοι και οι «ερυθρόλευκοι» ξέφυγαν με έξι (52-46), την ώρα που Μπέγκιτς, Μίροτιτς και Γιουλ χρεώνονταν με τρίτο φάουλ. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα μάλλον παρασύρθηκαν και είδαν τη Ρεάλ να περνά με τρίποντο του Ρούντι (55-56) αναγκάζοντας τον πάγκο να ζητήσει τάιμ άουτ. Μία λανθασμένη τεχνική ποινή στον Σλούκα για «θέατρο» (!) ξεσήκωσε την κερκίδα και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε σε απόλυτη ισορροπία, 61-61.

Στο θρόνο του!

Η άμυνα του Ολυμπιακού συνέχιζε να κάνει καταπληκτική δουλειά, ο εξαιρετικός Λο πάτησε γκάζι και το τρίποντο του Σπανούλη εκτόξευσε τη διαφορά στο 70-62 επτά λεπτά πριν το τέλος. Δύο βολές του Ρούντι κι ένα τρίποντο του εξαφανισμένου ως τότε Κάρολ ροκάνισαν τη διαφορά στους τρεις (70-67), δύο μακρινά σουτ από Περπέρογλου και Σλούκα έδωσαν ανάσες, ενώ το γκολ-φάουλ του Σερμαντίνι αποκατέστησε το +8 (78-70). Το flopping που χρεώθηκε σωστά κατά του Σλότερ επέτρεψε στον Ολυμπιακό να ξεφύγει με +12 (82-70) στα μισά της περιόδου. Το νερό πλέον είχε μπει στο αυλάκι και οι πρωταθλητές ήταν σαφές πως δεν θα έχαναν το στέμμα τους. Ακόμη κι όταν η Ρεάλ πλησίασε στους οκτώ (87-77) ο Σπανούλης φρόντισε να της κόψει τη φόρα (90-79). Τα… νευράκια του προκλητικού Ρούντι ήταν ό,τι πιο ενδιαφέρον υπήρχε στα τελευταία δευτερόλεπτα, τα οποία κύλησαν για να επισφραγίσουν το θρίαμβο του Ολυμπιακού.







Δεκάλεπτα: 10-27, 37-41, 61-61, 100-88.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 13, Λο 20, Άντιτς 10, Σπανούλης 22, Περπέρογλου 10, Σερμαντίνι 3, Σλούκας 11, Πάουελ 2, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ, Ρούντι 21, Σουάρεθ 5, Ρέγες 4, Μίροτιτς 7, Ροντρίγκεθ 17, Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5, Γιουλ 14, Σλότερ 9.

Διαιτητές: Τσέρεμπουχ (Ιταλία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρίζικ (Ουκρανία).
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: