Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

«Ψυχρολουσία» με τους Ρώσους!!

Δραματικές εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Με την λήξη της προθεσμίας (1 μ.μ.) διέρρευσε ότι οι ρωσικές εταιρίες που είχαν εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον, αποσύρονται.

«Ψυχρολουσία» με τους Ρώσους
Ανατροπή δεδομένων το μεσημέρι της Δευτέρας στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Τόσο η ρωσική Gazprom, όσο και η, επίσης ρωσικών συμφερόντων, εταιρία Sintez, φέρονται να μην υπέβαλαν προσφορές κι ενώ η προθεσμία κατάθεσης που είχε δώσει η ελληνική κυβέρνηση έληξε στη 1 μ.μ. της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ό,τι η Gazprom δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ούτε η κοινοπραξία M+M Gaz των ομίλων Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου, υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, στη λήξη του διαγωνισμού.

Η μόνη προσφορά που κατατέθηκε στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αφορά την ΔΕΣΦΑ και προέρχεται από την εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν, αφού αποχώρησε η ρωσική Sintez.

Το διαφαινόμενο «πάγωμα» του ρωσικού επενδυτικού ενδιαφέροντος κλήθηκαν να σχολιάσουν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηρίζουν «ανεξήγητη την υπαναχώρηση των Ρώσων» και αναφέρουν ότι «σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν θα δεχτεί τίμημα κατώτερο από εκείνο που προβλέπουν οι συμφωνίες».

Στο άκουσμα των εξελίξεων η αγορά «πάγωσε». Το χρηματιστήριο της Αθήνας στις 14:52 το μεσημέρι σημείωνε μεγάλη βουτιά κοντά στο 6% με τον Γενικό Δείκτη να κατρακυλά μέχρι τις 920 μονάδες.

Πάντως, η ουσία είναι ότι σε περίπτωση που οι Ρώσοι αποσυρθούν οριστικά και οι διαγωνισμοί κηρυχθούν άγονοι, η «τρύπα» στα έσοδα που υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι μεγάλη και ένας … Θεός ξέρει τι θα σκαρφιστεί πάλι ο Γιάννης Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: