Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Στα κόκκινα η ανησυχία!!

Σε μια Τουρκία καζάνι που βράζει και πνιγμένη από τόνους χημικών, ξεκινάνε δυο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ενώ «τρέχει» και η υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς. Γράφει ο Β. Γαλούπης.
«Να κατεβάσει αν χρειαστεί τον στρατό στους δρόμους απείλησε χθες, πρώτη φορά απ’ όταν άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, την ώρα που η Μέρκελ δήλωνε «σοκαρισμένη» από τις φοβερές εικόνες της αστυνομικής καταστολής στην Τουρκία», διάβασα σήμερα στην εφημερίδα.
Μάλιστα, όπως λένε τώρα τα ΜΜΕ, μετά τους τόνους χημικών, τις αντλίες νερού και τις άγριες αστυνομικές επεμβάσεις, ακόμα και μέσα σε σπίτια, κάποιοι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη έχουν αρχίσει να διαδίδουν έναν άλλο τρόπο αντίδρασης: Τη σιωπηλή διαμαρτυρία του «Όρθιου Ανθρώπου», όπως την λένε, με το να στέκονται απλά ακίνητοι και αμίλητοι σε κεντρικά σημεία.
Ταραγμένη
Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία είναι ένα καζάνι που βράζει, αποσταθεροποιώντας ακόμα περισσότερο μια ήδη ταραγμένη αυτή την εποχή περιοχή στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως πολύ καλά ξέρουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα.
Ξεκινάνε οι Μεσογειακοί
Παράλληλα, όμως, διαβάζουμε και τα εξής στην αθλητική επικαιρότητα:
«Για την Μερσίνη της Τουρκίας αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης ο κύριος όγκος των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών που θα πάρουν μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες, οι οποίοι αρχίζουν την Πέμπτη 20 Ιουνίου και θα διαρκέσουν ως τις 30 του μηνός».
Οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 (αυτούς που αρχικά είχαν αναλάβει Βόλος – Λάρισα και τελικά δεν έγιναν στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης) μπορεί να μην συγκινούν ιδιαίτερα το διεθνές κοινό, όμως συγκεντρώνουν πολλούς αθλητές. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, ότι ταξιδεύουν για την Τουρκία αυτά τα 24ωρα περισσότεροι από 3.500-4.000 αθλητές από πιο πολλές από 20 χώρες.
Επεισόδια στα εγκαίνια από Ερντογάν
Πολύς κόσμος, λοιπόν. Και, μάλιστα, στην Μερσίνη, που βρίσκεται κοντά στα Άδανα. Και για όποιους έχουν παρακολουθήσει τις εξελίξεις τις τελευταίες μέρες, στα Άδανα έχει γίνει χαμός από διαδηλώσεις και συγκρούσεις.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από λίγα 24ωρα έγιναν σοβαρά επεισόδια και στην Μερσίνη, όταν ο Ερντογάν πήγε να εγκαινιάσει αθλητικές εγκαταστάσεις για τους Μεσογειακούς. Έγιναν και συγκρούσεις με την αστυνομία, που έριξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές.   
Τα διαπιστωμένα οργανωτικά προβλήματα περνάνε σε δεύτερη μοίρα και προέχει η ασφάλεια των ξένων αποστολών. Εύλογη η ανησυχία που έχει εκφραστεί από πολλές χώρες, με έντονο τον προβληματισμό τις περασμένες μέρες και από την ΕΟΕ. Οι Τούρκοι, πάντως, είναι καθησυχαστικοί ότι δεν θα συμβεί το παραμικρό.  
Με το FIFA U-20 World Cup
Η δεύτερη διοργάνωση έχει να κάνει με το FIFA U-20 World Cup, που θα πάρει μέρος και η εθνική Ελλάδας. Οι αγώνες θα γίνουν σε εφτά διαφορετικές πόλεις, απλωμένες σε όλη την έκταση της Τουρκίας.
Η συμμετοχή 24 ομάδων, αλλά και η παρουσία δεκάδων μάνατζερ, προπονητών, σκάουτερ κλπ. σε τέτοιες παγκόσμιας εμβέλειας ποδοσφαιρικές διοργανώσεις σε μικρές ηλικίες, κάνουν το διεθνές ενδιαφέρον ακόμα μεγαλύτερο.
Και τις ανησυχίες, όμως. Οι αγώνες ξεκινάνε σε λίγα 24ωρα, στις 21 Ιουνίου, και η πολιτική – κοινωνική κατάσταση είναι πιο έκρυθμη από ποτέ στην γειτονική χώρα, αφού οι οδομαχίες δεν έχουν τελειωμό.
Και η διεκδίκηση
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πλησιάζει και η διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από την Κωνσταντινούπολη, με τις ευλογίες και της ελληνικής (συγ)κυβέρνησης. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα γίνει η ψηφοφορία από τους… αθάνατους της ΔΟΕ, με το παρασκήνιο λίγες εβδομάδες πριν την κάλπη να οργιάζει ούτως ή άλλως. Έτσι γίνεται πάντα, άλλωστε.
Τα δεδομένα αλλάζουν
Η Κωνσταντινούπολη ήταν μέχρι πρότινος το ακλόνητο φαβορί, με τον Ερντογάν να θέλει την διοργάνωση ασφαλώς και για επικοινωνιακούς λόγους. Ποιοι είναι οι… αντίπαλοι; Κατ’ αρχάς η Μαδρίτη. Με την Ισπανία, όμως, να μαστίζεται από την οικονομική – ευρωπαϊκή ύφεση. Και Νο2, το Τόκιο, που κουβαλάει την ιαπωνική σκιά από τον εφιάλτη της Φουκουσίμα. Τα δεδομένα, όμως, αλλάζουν μετά τα γεγονότα στην Τουρκία.
«Με τι αξιώσεις;»
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τομπάς έχει ήδη εκφράσει την εύλογη ανησυχία του: «Το γεγονός ότι ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί αυτά τα επεισόδια, με λυπεί. Τι εξήγηση θα δώσουμε; Με τι αξιώσεις  θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020;», αναρωτιόταν από την πρώτη στιγμή στα ξένα ΜΜΕ. Και, βέβαια, είναι λογικό, αφού με το που θα αναλάβει μια πόλη τους αγώνες, αρχίζουν ουσιαστικά αμέσως τα ολυμπιακά έργα. Κι έτσι η ΔΟΕ πάντα απαιτεί πολιτική σταθερότητα σε κάθε υποψήφια χώρα.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αστάθειας, με επικεντρωμένο το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη εδώ κι εβδομάδες σε όσα γίνονται στην Τουρκία, με μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να έχει ξεσηκωθεί και το κράτος να κάνει καταστολή με χημικά ακόμα και μέσα σε μεγάλα κεντρικά ξενοδοχεία, ενώ ήδη εκτοξεύθηκε κυβερνητική απειλή και για στρατιωτική παρέμβαση, είναι λογικό, εκτός των άλλων πράγματι σημαντικότερων προβλημάτων, να αυξάνονται και οι ανησυχίες όταν σε λίγο ξεκινάνε δυο τόσο μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Ίδωμεν.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: