Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Άνετο σκορ, παρότι κακός!

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει τα αρνητικά και τα θετικά που είδε από τον ΠΑΟΚ της πρεμιέρας, για τους παίκτες που ξεχώρισε, αλλά και για τις δύο μεταγραφές που θα έκανε... Ο ΠΑΟΚ κέρδισε στη πρεμιέρα με ένα σκορ που δεν θα το είχε με τίποτα στο παρελθόν με ανάλογη εμφάνιση. Το 3-0, αποτελεί είδηση σε σχέση με την εικόνα της ομάδας και οι λόγοι που κατ εμέ ο ΠΑΟΚ ήταν κακός, είναι πολλοί.
Πρώτα απ΄όλα, θεωρώ πως ήταν κακός δημιουργικά, για να είμαι σαφής. Ανασταλτικά σε καμία των περιπτώσεων δεν αντιμετώπισε πρόβλημα. Καθαρή φάση μπορεί και να θεωρηθεί εκείνη του Μαρσελίνιο στο ξεκίνημα, αλλά με το τελείωμα που έκανε υπό πίεση μάλλον δεν ανησύχησε κανέναν.
Δημιουργικά ήμασταν κακοί, γιατί αργήσαμε να βρούμε την πρώτη πάσα χωρίς τον Κατσουράνη. Ο αρχηγός της εθνικής το κάνει αυτό εξαιρετικά και ούτε ο Λόπεθ, ούτε ο Βίτορ έχουν την ποιότητα να το κάνουν σε αυτό το επίπεδο.
Τεράστιο πρόβλημα συνοχής είχαμε από τα αριστερά, όπου Λίνο και Στοχ, παίζοντας για πρώτη φορά μαζί δεν βρήκαν πατήματα. Μέτρησα μία καλή τους συνεργασία και το παράδοξο ήταν πως ο Στοχ ήταν αυτός που έβγαλε τον βραζιλιάνο στη πλάτη της άμυνας.
Από τα δεξιά, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα πως ο Λούκας δεν είναι ένας παίκτης με διάρκεια στο παιχνίδι του αλλά με ξεσπάσματα. Απλά αυτά θα αυξηθούν όσο παίρνει παιχνίδια. Ήταν εκτός αγώνων από τον Γενάρη, ας μη το ξεχνάμε.
Μέσα απ όλα τα παραπάνω, ο ΠΑΟΚ είχε να αντιμετωπίσει και μία ομάδα που αμυνόταν μαζικά και δεν έπαιρνε καθόλου επιθετικά ρίσκα, άρα το μπλοκάρισμα αν μη τι άλλο κρίνεται φυσιολογικό ως έναν βαθμό.
Κι όμως, ο ΠΑΟΚ κέρδισε 3-0 γιατί έχει πλέον παίκτες να του δώσουν στοιχεία που δεν είχε σε μέρες που δεν ήταν καλός.
Ο Λούκας για παράδειγμα, στη ροή του αγώνα μέτρησε μία εξαιρετική ενέργεια, αυτή της κάθετης πάσας στον Σαλπιγγίδη που έφερε όμως πέναλτι και αποβολή. Κάποιος θα πει ήταν, κάποιος θα πει δεν ήταν, εγώ θα πω πως είναι από τα πέναλτι που δεν θέλω να δίνονται αλλά στην Ελλάδα δίνονται κατά κόρον. Απλά ο Λούκας, πλην αυτής της ενέργειας, δεν έχει άλλη στη ροή. Έχει όμως δύο στημένες μπάλες που έφεραν δύο γκολ, έχει άλλες δύο στημένες μπάλες που έφεραν μία ευκαιρία κάτι παραπάνω από κλασική και ένα δοκάρι.
Ο άλλος παίκτης που έκανε σήμερα τη διαφορά, ήταν ο Βίτορ. Χάνει τη φάση στο 2΄, αλλά προλαβαίνει να πιέσει τον Μαρσελίνιο και στη συνέχεια δεν νικιέται μισή φορά, χάνει μία ευκαιρία μαρς και πετυχαίνει ένα γκολ. Η φάση του 2΄είναι και η μοναδική που νικήθηκε – εν μέρει – και στη συνέχεια δεν υπήρξε μονομαχία που να μην καθαρίσει. Να ξέρετε, γελάω με όσους τον συγκρίνουν με τον Σίλντεφελντ, πόσο μάλλον όταν ο Βίτορ έχει 250 χιλιάρικα συμβόλαιο και ο Κροάτης όταν μιλούσε με τον ΠΑΟΚ – άσχετα πόσο έκλεισε στον Παναθηναϊκό 1,5 μήνα μετά – ήθελε 450 χιλιάδες ευρώ.
Ο ΠΑΟΚ θέλει τον χρόνο του γιατί παίκτης σαν τον Στοχ θα κάνει διαφορά. Και κάπου εδώ νομίζω πως το βασικό μας πρόβλημα είναι στα μπακ.
Ο Κίτσιου, έχει στηριχτεί, τον πιστεύω, αλλά ίσως να χρειαστεί κι άλλο χρόνο και παραστάσεις για να ανέβει επίπεδο. Έχει ταλέντο, θράσος, επινοήσεις, αλλά το τάιμινγκ καριέρας του είναι δυσανάλογο με τους στόχους του ΠΑΟΚ. Και αυτή τη στιγμή, με τον Σκόνδρα να ανεβαίνει σταδιακά, δεν είμαι ακόμη σε θέση να αισθανθώ σίγουρος για το δεξί άκρο.
Εκεί που προβληματίζομαι περισσότερο είναι αριστερά και το είχα γράψει όταν πήραμε τον Σπυρόπουλο. Έπρεπε να πάρουμε πρώτο και όχι δεύτερο αριστερό μπακ, ο Λίνο δεν είναι καλά και είναι 37.
Αν το παιχνίδι μας υποστηριχτεί σωστά από τα μπακ, τότε μπορώ να αντέξω στη κουβέντα πως δεν θα πάρουμε δεκάρι. Αλλά δεν το βλέπω.
Και η απόκτηση δεκαριού δημιουργεί άλλα ερωτηματικά και κυρίως δυσκολεύει την διαχείριση του Στέφενς που θα πρέπει να ακυρώσει έναν από τους φορ και έναν από τους πλάγιους που κουτσοβολεύει στον άξονα καμιά φορά.
Αν ξεκινούσε σήμερα η μεταγραφική περίοδος, θα έφερνα δύο ακραίους μπακ των 500ων χιλιάδων. Όσο και να φαίνεται πως αδικώ τα παιδιά που παίζουν εκεί, αυτό πραγματικά πιστεύω.
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: