Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΠΑΟΚ αρκετός για πρωταθλητισμό!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το αποτέλεσμα του πρώτου “μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό;” τεστ που έδωσε η ομάδα του Στέφενς, απέναντι στην Ξάνθη. 

Η κύρια συζήτηση που αφορά την κοινωνία του ΠΑΟΚ είναι σχετική με την πρόοδό του, σε επίπεδο αγωνιστικό, και την “επάρκειά” του για να σηκώσει την “θα κάνουμε πρωταθλητισμό” ευθύνη, την οποία ο Ιβαν Σαββίδης φρόντισε να βάλει στην πλάτη της ομάδας από την ημέρα της παρουσίασης του Χουμπ Στέφενς. Το πρώτο επίσημο εγχώριο δείγμα, αυτό που έδωσε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα κόντρα στην Ξάνθη είναι μια καταφατική απάντηση στην “προοδεύει αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ;” ερώτηση. Ενα σύνολο που δείχνει καλύτερα δουλεμένο συγκριτικά με την εικόνα που παρουσίαζε η ομάδα έναν χρόνο πίσω, ένα ρόστερ στο οποίο κυκλοφορεί πολύ περισσότερη ποιότητα, περισσότερη εμπειρία και, κατά τα φαινόμενα, περισσότερη προσωπικότητα είναι καθαρά σημάδια προόδου.
Που δείχνει κερδισμένος ο νέος ΠΑΟΚ; Κυρίως μεσοεπιθετικά, χάρη στον Στοχ και τον Λούκας. Ο πρώτος είναι της “κάνω τη διαφορά” κατηγορίας ακόμη και για το υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο δεύτερος έδειξε αρκετός τουλάχιστον για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, όπως καλά καταλάβαμε στο ματς με την Ξάνθη. Χάρη στα εξαιρετικά χτυπήματά του με την μπάλα στημένη, και χάρη στη δουλειά που κάνει ο Στέφενς στις προπονήσεις για να τα αξιοποιήσει, ο ΠΑΟΚ φαίνεται ότι έχει ήδη βρει μια νέα συνταγή για “στιγμιαία ευκαιρία”, την οποία δημιουργεί από φάουλ και κόρνερ. Ο ΠΑΟΚ θα είναι κερδισμένος και επιθετικά, εκτελεστικά, εφόσον αντέξει ο “πήλινος” Νέσιντ. Και μένει να διαπιστώσουμε αν ο Μιγκέλ Βίτορ είναι, όπως μας έλεγαν οι Πορτογάλοι, αυτό που είδαμε στη ρεβάνς με την Μέταλιστ και κόντρα στην Ξάνθη και όχι αυτό που είχαμε δει στο πρώτο ματς με τους Ουκρανούς. Η καλή εκδοχή του Βίτορ είναι ένας αρκετός για τον ΠΑΟΚ, ειδικά του ελληνικού πρωταθλήματος, αμυντικός. Και την ίδια εντύπωση άφησε απέναντι στην Ξάνθη ο Ινίγκο Λόπεθ. Κι αυτή είναι μια ανακουφιστική διαπίστωση για τον Στέφενς, διότι του δίνει την ευκαιρία, ειδικά σε τέτοιας φύσης παιχνίδια, όπου ο ΠΑΟΚ θα επιδιώκει και θα πετυχαίνει την 70-30% κατοχή, να προωθεί στο κέντρο τον Κατσουράνη και να αποκτά έναν πλέι μέικερ υψηλότερων προδιαγραφών από αυτές που έχουν ο Τζιώλης και ο Λάζαρ. Διότι διαφορετικά ο ΠΑΟΚ εκεί πονάει, όπως και στα άκρα όταν ο Λίνο βρίσκεται με πεσμένη μπαταρία στο τερέν ή όταν ο Κίτσιου πληρώνει την φυσιολογικότατη απειρία του.
Στο ερώτημα σχετικά με το αν είναι ή όχι ικανός να κάνει την κούρσα του πρωταθλητισμού στην Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ απάντησε δυνατά και καθαρά στο πρώτο τεστ, μπροστά στο κοινό της Τούμπας. Στο δυσκολότερο ερώτημα, αυτό που αφορά την ικανότητά του να φτάσει στον ορισμό της υπέρβασης, την πρόκριση επί της Σάλκε στην φάση των ομίλων του Champions League, η απάντηση είναι το ίδιο καθαρή: δεν είναι έτοιμος για να φορτωθεί την ευθύνη της απαίτησης για την πρόκριση ο ΠΑΟΚ. Και δεν γινόταν να είναι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που τον έχει στα χέρια του και τον δουλεύει ο Στέφενς και με τόσο καθυστερημένη άφιξη ποιοτικών ποδοσφαιριστών σαν τον Στοχ και τον Νέσιντ. Ναι, η Σάλκε δεν είναι στα καλά της, αλλά είναι η Σάλκε. Κι ο ΠΑΟΚ, που θα υποδεχθεί τους Γερμανούς στη ρεβάνς στην άδεια Τούμπα, θα χρειαστεί πολλή τύχη και δυο βραδιές απόδοσης στο 100+%, με την ευχή η Σάλκε να βρεθεί σε κακές βραδιές, για να καταφέρει έναν ποδοσφαιρικό άθλο.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: