Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

«Φιλοδοξία μας να γίνουμε καλύτεροι στην Ευρώπη»

Νούμερο ένα στόχος για τον Ολυμπιακό είναι η διατήρηση των κεκτημένων στην Ελλάδα. Για τον Μίτσελ, ωστόσο, η φιλοδοξία της ομάδας είναι να γίνει καλύτερη στην Ευρώπη.

«Φιλοδοξία μας να γίνουμε καλύτεροι στην Ευρώπη»
Να γίνει καλύτερος ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη είναι η φιλοδοξία του Μίτσελ ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν.

Ο Ισπανός τεχνικός μιλώντας στην κάμερα της Nova τόνισε ότι πρώτος στόχος παραμένει η διατήρηση των κεκτημένων, ωστόσο, θέλει και το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη.

Επιπλέον στάθηκε και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες και οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τις υποχρεώσεις τους, παρά τι πολλές αλλαγές που έγιναν.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Μίτσελ στην κάμερα της Nova:

Κύριε Μίτσελ, καλή σεζόν. Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας αναφορικά με τη νέα σεζόν. Εκτός απ' τη διατήρηση των κεκτημένων, πρωταθλήματος και κυπέλλου, τι άλλο περιμένετε απ' την ομάδα σας στη νέα περίοδο;

«Το να διατηρήσουμε τους δύο τίτλους είναι μία πρόκληση. Το να γίνουμε καλύτεροι στην Ευρώπη είναι πραγματικά μία φιλοδοξία.Το γεγονός πως πρέπει να διατηρήσουμε τους δύο τίτλους, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μέσα από αυτή διαδικασία θα μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι στην Ευρώπη. Για αυτό είναι πραγματικά μία πρόκληση να κερδίσουμε ξανά τους δύο τίτλους. Αυτό θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Στο δρόμο προς τον τίτλο, ποιες ομάδες θεωρείτε πως θα είναι οι βασικοί αντίπαλοι;

«Πιστεύω πως όλοι είναι εξίσου σημαντικοί αντίπαλοι. Ξεκινώντας απ' την πρώτη αγωνιστική και το ματς με την Καλλονή, γιατί όλες οι ομάδες θα θέλουν να νικήσουν τον πρωταθλητή. Γι' αυτό εμείς θα πρέπει να είμαστε σοβαροί, αλλά και ταπεινοί.Έχει, λοιπόν, πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κερδίσουμε τις ομάδες που θέλουμε πάντα νικάμε, αλλά να προσπαθήσουμε να γίνουμε ξανά πρωταθλητές Ελλάδας, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς».

Το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει ανανεωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, προκειμένου να διορθωθούν οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί απ' την περσινή σεζόν. Απ' την πλευρά του ο προπονητής χρειάζεται χρόνο προκειμένου να «δέσει» παλιούς και νέους στην ομάδα;

«Στο ποδόσφαιρο ζητάμε πάντα χρόνο σα δικαιολογία, σα να θέλουμε να απαλλαγούμε απ' τις ευθύνες μας. Στο ποδόσφαιρο χρόνος δεν υπάρχει. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι όσο πιο γρήγορα γίνεται.Έχουμε, λοιπόν, ανανεώσει αρκετά την ομάδα. Δε θα θέλαμε να πούμε πως την έχουμε αλλάξει, γιατί αυτό θα σήμαινε πως είχαμε σημαντικά προβλήματα από πέρυσι που έπρεπε να διορθώσουμε. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Έχουμε προσαρμόσει κάποιες καταστάσεις εσωτερικά μέσα στην ομάδα. Και αυτό θέλουμε να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι. Για παράδειγμα, όσο καλύτεροι είμαστε σαν σύνολο, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εμάς να κατακτήσουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει. Όμως, πρωταρχικός στόχος μας είναι να είμαστε ένα καλό σύνολο. Γιατί στην Ελλάδα σαν μονάδες, σίγουρα είμαστε αρκετά καλά. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, μας περισσεύουν οι καλές μονάδες. Όμως για να είμαστε καλύτεροι στην Ευρώπη, πρέπει να γίνουμε ένα καλό σύνολο».

Οι καλές εναλλακτικές λύσεις για κάθε θέση, πόσο εύκολη ή δύσκολη κάνουν τη ζωή σας; Γιατί θα πρέπει να βρίσκεται τον τρόπο ώστε να κρατάτε σε εγρήγορση και όσους παίκτες μένουν στον πάγκο ή εκτός αποστολής.

«Σίγουρα είναι πολύ θετικό το γεγονός πως έχουμε εναλλακτικές λύσεις για κάθε θέση. Σε σχέση με την περσινή χρονιά πρέπει να αλλάξει ο ανταγωνισμός. Γιατί οι παίκτες που δεν παίζουν, σίγουρα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να είναι έτοιμοι όταν τους ζητηθεί να παίξουν».

Έχετε καταλήξει στις επιλογές σας για κάποιες θέσεις όπου για εμάς τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα όπως για παράδειγμα του τερματοφύλακα ή των στόπερ; Και αν ναι, θα θέλατε να τις μοιραστείτε μαζί μας;

«Ναι, έχω καταλήξει, έχω αποφασίσει. Θα ήθελα πολύ να σας τις πω, αλλά πρέπει πρώτα θα τα πω στους παίκτες. Όπως και να ΄χει, είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση. Επομένως, όποια επιλογή μας θα πρέπει να είναι πετυχημένη. Έπειτα, όλοι οι παίκτες μας βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο. Σίγουρα, οποιαδήποτέ απόφασή μας θα είναι τόσο άδικη, όσο και πετυχημένη».

Θα θέλατε να κάνετε μία ειδική αναφορά για τον Ολαϊτάν; Είναι παράδειγμα για παίκτες οι οποίοι δεν βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες σας επιλογές;

«Δεν ήταν μόνο θέμα του Ολαϊτάν, αλλά ήταν και στρατηγικό θέμα του συλλόγου. Είχαμε πάρα πολλές προσφορές για αυτόν. Πάρα πολλές ομάδες ζήτησαν να διαπραγματευτούν για αυτόν τον παίκτη. Δεν περιμέναμε το παιχνίδι στην Βαλένθια για να μας δείξει τι άξιζε. Αλλά και στις προπονήσεις, όπως και στα προηγούμενα ματς είδαμε πως είναι ένας παίκτης με πολλές δυνατότητες. Και για αυτό και θα μείνει. Καμία φορά για τον Τύπο ή για τον κόσμο, δεν είναι ξεκάθαρες οι αποφάσεις μας. Δεν έχουν εξήγηση. Αλλά πρέπει να σκέφτονται πως είναι και στρατηγική του συλλόγου. Και για αυτό το λόγο οι δημοσιογράφοι δε θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με το τι συμβαίνει στα φιλικά παιχνίδια. Αλλά να λαμβάνουν υπόψη τους και τη δουλειά που κάνουμε στις προπονήσεις. Αυτό θα ήταν καλό ώστε να έχει ο κόσμος την καλύτερη πληροφόρηση. Και για αυτό αν ο κόσμος παρακολουθούσε καθημερινά τις προπονήσεις μας, θα έβλεπε πως αυτό που κάνουμε τελικά στον αγώνα, είναι η εφαρμογή όλων όσων δουλεύουμε στη διάρκεια της εβδομάδας μέσα στις προπονήσεις. Αυτό θα κάνουμε και τη Δευτέρα. Δε θα αλλάξουμε τελευταία στιγμή αυτά που δουλεύουμε»

Απ' την πληροφόρηση που έχουμε, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η μορφή του δυναμικού, Ενδεχομένως να αποχωρήσουν κάποιοι ποδοσφαιριστές, ή και να αποκτηθούν ορισμένοι στο υπόλοιπο της μεταγραφικής περιόδου. Μία διευκρίνιση θα θέλαμε: πόσους ποδοσφαιριστές θα έχει το ρόστερ της ομάδας σας μόλις οριστικοποιηθεί η μορφή του;

«Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη. Ήταν μία δουλειά πάρα πολύ κουραστική για τον προπονητή. Αλλά ακόμη πιο πολύ για τους τεχνικούς και τη διοίκηση του συλλόγου. Έπρεπε να πάρουν πολύ δύσκολες αποφάσεις. Και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, γιατί στο 95% των αποφάσεων, ήμουν ο ίδιος παρών. Και αυτό είναι πάρα πολύ καλό για τον προπονητή. Νιώθω ότι έχω κερδίσει το σεβασμό, αλλά και τη στήριξη της διοίκησης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω οι αποφάσεις μας να μας δικαιώσουν. Και επίσης ξέρουν πολύ καλά τόσο η διοίκηση, όσο και οι υπεύθυνοι για αυτές τις αποφάσεις πως είμαι λίγο ιδιότροπος».

Ξέρετε, στις δύο προηγούμενες περιόδου, ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς καλά - καλά να έχει δώσει ματς πρωταθλήματος. Τώρα, πριν απ' την πρεμιέρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, θα έχετε δώσει τέσσερις αγώνες στη Σούπερ Λίγκα. Αυτή η αλλαγή δεδομένων εξυπηρετεί τα σχέδιά σας;

«Είναι πάρα πολύ καλό το γεγονός πως θα έχουν παίξει οι περισσότεροι παίκτες τέσσερα επίσημα παιχνίδια πρωταθλήματος. Οι περισσότεροι θα έχουν παίξει έξι παιχνίδια, αφού θα έχουν αγωνιστεί και με τις Εθνικές ομάδες τους. Είναι καλή είδηση αυτή και για το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και την ομάδα μας».

Το φιλικό της Καλλονής στην Τούμπα, σας έδειξε κάποια πράγματα για τις δυνατότητες του πρώτου σας αντιπάλου;

«Παρακολουθήσαμε την Καλλονή σε όλα τα φιλικά παιχνίδια της. Και με την Τζένοα και την Λιβόρνο και την Μπολόνια και όχι μόνο με τον ΠΑΟΚ. Όλα όσα έχει δώσει στην προετοιμασία της. Δε θα πούμε πως δεν εκπλαγήκαμε απ' το αποτέλεσμα της Καλλονής με τον ΠΑΟΚ στην έδρα του ΠΑΟΚ. Παρόλα αυτά την υπολογίζουμε σαν μία ομάδα της Σούπερ Λίγκας και δε θα τη σκεφτούμε διαφορετικά, επειδή είναι η πρώτη της χρονιάς στην κατηγορία. Θα την αντιμετωπίσουμε όπως κάθε αντίπαλο».

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα προς τον κόσμο της Ολυμπιακού, αλλά και γενικότερα προς τους Έλληνες φιλάθλους ενόψει της έναρξης της νέας περιόδου;

«Πιστεύω πως το μήνυμα το στείλαμε ξεκάθαρα στο φιλικό με την Άντερλεχτ. Γιατί γενικότερα φάνηκε πως ο κόσμος ήταν ευχαριστημένος με την ομάδα μας. Παίξαμε καλά. Παίξαμε επιθετικά. Και η πρόθεσή μας είναι να παίζουμε έτσι σε όλη τη χρονιά. Πιστεύω πως οι παίκτες μας είναι συγκεντρωμένοι. Είναι στην κατάλληλη ψυχολογία και είναι έτοιμοι να συνεχίσουν και να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους. Όλη αυτή η διαδικασία δε θα μας σταματήσει να γινόμαστε καλύτεροι κάθε ημέρα. Υπενθυμίζουμε τη σημαντικότερη εντολή που δίνουμε κάθε ημέρα στους παίκτες μας: το να παίζεις σε αυτήν την ομάδα δεν είναι κάτι απλό. Ο πρωταθλητής πρέπει να είναι πρωταθλητής αλλά και να φέρεται σαν πρωταθλητής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: