Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Γιατί δεν περνάς καλά με την ομάδα σου;

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαπιστώνει ότι ο ένας στους δύο Ελληνες ποδοσφαιρόφιλους φτάνει να δηλώνει ότι δεν περνά καλά με την ομάδα του, και ψάχνει τις αιτίες.   Διαβάζοντας τις τελευταίες μέρες μια σειρά από κείμενα που αναφέρονταν στην εκκίνηση της Premier League πήρα μια δεύτερη δόση της γεύσης που σου αφήνει η παρατήρηση όσων συμβαίνουν στο Νησί σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Σε μια προσπάθεια να μετρήσω τη διάθεση του μέσου Ελληνα ποδοσφαιρόφιλου, έβαλα την “περνάς καλά με την ομάδα σου;” ερώτηση στο twitter και το facebook (πάτα εδώ αν θέλεις να δεις). Δεδομένου ότι συζητάμε για την αρχή της σεζόν, μια εποχή εξ ορισμού γεμάτη από αισιοδοξία, δεν περίμενα ότι θα διαπίστωνα ότι περίπου ο ένας στους δύο, εξ αυτών που μου απάντησαν θα δήλωναν ότι δεν περνούν καθόλου καλά με την αγαπημένη τους ομάδα και ότι παύουν να ασχολούνται μαζί της.
Ναι, δεν περίμενα απαντήσεις σαν αυτές που έδωσαν οι Αγγλοι ποδοσφαιρόφιλοι στην έρευνα της FA, όπου το 53% απάντησε ότι η εκκίνηση της ποδοσφαιρικής σεζόν είναι το γεγονός για το οποίο ανυπομονεί περισσότερο κάθε χρόνο, άλλο ένα 50% ότι η αρχή του πρωταθλήματος είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή του χρόνου, και το 53% ότι αυτή είναι η πιο αισιόδοξη στιγμή της χρονιάς. Αλλά δεν περίμενα και ότι το 33% θα δήλωνε ότι δεν περνά καθόλου καλά με την ομάδα του και το 9% ότι παύει να ασχολείται μαζί της.
Σκεφθείτε ότι την ερώτηση την υπέβαλα σε μια στιγμή που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ζουν στον ενθουσιασμό της ιδέας περί του ενδεχομένου να δουν την ομάδα τους στο Champions League, ο Παναθηναϊκός έχει ξεκινήσει με νίκη στο πρωτάθλημα και οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν την προσμονή του Champions League, δηλαδή ότι δεν ρωτώ, πλειοψηφικά, σε “κακή στιγμή”.
Προφανώς δεν επιχειρώ απόλυτη σύγκριση ανάμεσα σε δύο κόσμους που απέχουν πολύ, αυτόν του λαμπερού αγγλικού πρωταθλήματος, του πιο εμπορικού στον πλανήτη, με τον ελληνικό. Είναι όμως εξαιρετικά ανησυχητικό να μην βρίσκει ο Ελληνας ποδοσφαιρόφιλος τη χαρά του και το κέφι του με την αγαπημένη του ομάδα ούτε καν τώρα, στην αρχή της σεζόν. Κι είναι μια σαφής ένδειξη που οδηγεί στην εκτίμηση ότι περίπου 5 χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, ο Ελληνας ποδοσφαιρόφιλος, όπως ο Ελληνας γενικότερα, αρνείται να συμβιβαστεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Είναι πολλοί οι οπαδοί των ομάδων που ζουν ακόμη με την ψευδαίσθηση ότι είναι πιθανό να ξαναζήσουν σύντομα την εποχή των λαμπερών ακριβών μεταγραφών του αεροδρομίου, είναι αρκετοί αυτοί που είχαν μάθει να περνούν καλά με την ομάδα τους μόνο στις “εύκολες” εποχές, που δεν τις είχαν γνωρίσει σε εποχή “δοκιμασίας”. Είναι πολλοί οι οπαδοί της επιτυχίας, του αποτελέσματος, της νίκης, των τίτλων, του πανηγυριού και μόνο, οι οποίοι σήμερα επιλέγουν είτε να δηλώσουν ότι δεν περνούν καθόλου καλά με την αγαπημένη τους ομάδα, είτε ότι παύουν να ασχολούνται μαζί της.
Είναι, τελικώς, εποχή για να αναρωτηθείς για ποιους λόγους αγάπησες την ομάδα σου, ώστε να κατανοήσεις για ποιους λόγους φτάνεις να μην περνάς καλά μαζί της. Και να ψάξεις να δεις, όπως συμβαίνει σε κάθε σχέση, ποιες είναι οι ευθύνες της ομάδας σου και ποιες οι δικές σου που δεν περνάτε καλά μαζί.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: