Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Χρειάζεται διάρκεια»

soylhs
Ο προπονητής του μπασκετικού ΠΑΟΚ, Σούλης Μαρκόπουλος, μίλησε στο ραδιόφωνο του Arena 89,4 σχετικά με την πορεία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ, και τον “δικέφαλο”.
Πως θα χαρακτήριζε την πορεία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ:
«Όταν έχεις άλλους στόχους και δεν τους πετυχαίνεις αυτό δεν είναι το καλύτερο. Η ομάδα πήγε με στόχο το βάθρο αλλά ήταν δύσκολα τα πράγματα. Ήταν ένα διαφορετικό πρωτάθλημα σε σχέση με άλλες χρονιές. Ήθελε υπομονή και σκληρή δουλειά και βρεθήκαν ομάδες που ήταν πολύ δυνατές. Είδαμε ομάδες που άλλες φορές δεν έκαναν τίποτα να είναι πολύ δυνατές και αν μία μέρα δεν ήσουν σε καλή κατάσταση, σωματική και ψυχολογική μπορούσε να συμβεί οτιδήποτε. Εμάς μας έτυχε να έχουμε τραυματισμούς την στιγμή που δεν έπρεπε. Η ομάδα αποσυντονίστηκε στην ψυχολογία γιατί όταν πάς σαν φαβορί είναι στρεσαρισμένος και αυτό λειτούργησε αρνητικά και έδωσε προβάδισμα στις άλλες ομάδες»
Για τα ματς με Σλοβενία και Κροατία:
«Με την Σλοβενία σίγουρα δεν είχαμε καθαρό μυαλό. Δεν ήμασταν καλοί και δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μία ομάδα που έπαιζε εντός, είχε πάθος, και ξεκίνησε με 100% επιτυχία. Με  την Κροατία προσπάθησαν να συγκρατήσουν το σκορ και αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να μπει στο παιχνίδι»
Θα πρέπει να προσεγγίσουμε παίκτες όπως ο Διαμαντίδης για να επιστρέψουν στην Εθνική;
«Το θέμα είναι ο αθλητής να θέλει να παίξει. Και κατά πόσο τον έχει ανάγκη η Εθνική ως ομάδα. Θα καθίσουν αυτοί που είναι αρμόδιοι αλλά υπάρχει πληθώρα παικτών για να απαρτίσουν την ομάδα. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτοί που απαρτίζουν την ομάδα δεν είναι καλοί. Στην Ελλάδα όλοι πανηγυρίζουν στην νίκη στην ήττα ήμαστε διαλυμένοι. Αυτό στρεσάρει τον παίκτη γιατί όταν αισθάνεσαι την πίεση κάνεις πολλά πράγματα εντελώς διαφορετικά από όσο μπορείς»
Υπάρχει φαβορί στο φετινό Ευρωμπάσκετ;
«Δεν υπάρχει φαβορί αυτή την στιγμή. Αν δεν βρεθείς στην μέρα σου και βρεθεί η άλλη ομάδα θα το πληρώσεις. Και πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια για να αντιστρέψεις τα πράγματα. Και φυσικά υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές σε όλες τις ομάδες με παίκτες από το ΝΒΑ και τα κολέγια της Αμερικής. Σε αυτό το ευρωπαϊκό παίζει μεγάλη σημασία η δύναμη. Όσοι βγάζουν ενέργεια και δύναμη επικρατούν»
Παίζει ρόλο ότι η διοργάνωση έγινε Σεπτέμβριο αντί για το καλοκαίρι:
«Δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο αυτό. Πολλοί καλαθοσφαιριστές είναι κουρασμένοι από τους αγώνες με τις ομάδες τους και αυτή η διάρκεια τους δημιουργεί προβλήματα μέσα στο μυαλό. Η κούραση δεν είναι μόνο σωματική αλλά και του μυαλού και στο μπάσκετ χρειάζεται να έχεις καθαρό μυαλό»
Για το νέο πρωτάθλημα:
«Αν εξαιρέσω τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό που είναι πολλά επίπεδα παραπάνω νομίζω ότι για οποιαδήποτε άλλη ομάδα δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα πριν από τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Όλες οι ομάδες προσπάθησαν να δυναμώσουν και εκεί θα φανεί ποιος έχει τις αντοχές. Όλες οι ομάδες είναι ακριβώς το ίδιο. Πρέπει να μπεις στο γήπεδο και να αποδείξεις τι μπορείς να κάνεις και μάλιστα να έχεις και διάρκεια»
Πόσο δύσκολο είναι να αναδείξουμε νέους αθλητές:
«Πρέπει να παίξουν νεότεροι παίκτες που μπορούν  να σταθούν όμως πρέπει να υπάρχουν ορισμένα πράγματα που να κατοχυρώνουν τις ομάδες. Ένας πιτσιρικάς που δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο να ξέρεις ότι αφού υπογράψει συμβόλαιο θα αποδώσει όλα όσα έχεις επενδύσεις πάνω του. Το θέμα είναι οι μάνατζερ έτσι όπως έχουν γαλουχήσει τα παιδιά κοιτάνε να πάνε στον Ολυμπιακό ή στο εξωτερικό και  η προσπάθεια που κάνει η ομάδα πάει στον αέρα. Θα πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή και να μπουν ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες»

Δεν υπάρχουν σχόλια: