Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

«Χρόνια πολλά Μίρο»

Τα 24 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Μίροσλαβ Στοχ και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στέλνει τις καλύτερες ευχές της στον Σλοβάκο διεθνή μεσοεπιθετικό.

«Χρόνια πολλά Μίρο»
Το έχει καθιερώσει και το συνεχίζει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τα γενέθλια των ποδοσφαιριστών. Η σημερινή μέρα ανήκει στον Μίροσλαβ Στοχ, που κλείνει τα 24 του χρόνια και ο σύλλογος στέλνει τις ευχές του μέσα από ένα αφιέρωμα στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Αναλυτικά αναφέρει:

O Μίροσλαβ Στοχ κλείνει σήμερα τα 24 του χρόνια και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ του εύχεται ολόθερμα Χρόνια Πολλά, με στιγμές γεμάτες ευτυχία, πολλές ακόμη επιτυχίες στην προσωπική και ποδοσφαιρική του ζωή και φυσικά υγεία!

Ο Στοχ είναι “φρέσκο” μέλος στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, είναι όμως από τις περιπτώσεις που φαίνεται πως υπάρχει εξαιρετική “χημεία”! Είναι γεννημένος στις 19.10.1989 στη Νίτρα της Σλοβακίας. Ο «Μίνο» (όπως είναι το παρατσούκλι που του κόλλησε η αδερφή του, λόγω της μικροκαμωμένης σωματοδομής του) άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο από τα έξι του στις Ακαδημίες της Νίτρα.

Ο νόμος στη Σλοβακία δεν επιτρέπει ποδοσφαιριστές που δεν έχουν κλείσει τα 16 τους να έχουν επαγγελματικό συμβόλαιο με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες της ομάδας να περιμένουν με το ημερολόγιο στο χέρι, για το πότε ο θαυματουργός πιτσιρικάς θα βοηθήσει τους «μεγάλους».

Περίπου 15 μέρες μετά τα 16α γενέθλιά του, στις 5.11.2005 περνάει αλλαγή στο ματς Νίτρα – Σπάρτακ Τρνάβα και παράλληλα το κατώφλι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Στους Σλοβάκους δεν θα μείνει πολύ, καθώς τα κατορθώματά του τον στέλνουν στην Τσέλσι.

Στην αγγλική ομάδα κάνει πάταγο στην Κ18 ομάδα όπου παρέμενε για ένα χρόνο και την επόμενη χρονιά του κάνει ντεμπούτο (30.112008, προπονητής ο Σκολάρι) εναντίον της Άρσεναλ, σε ηλικία 19 ετών. Εκείνη τη χρονιά θα μετρήσει 4 συμμετοχές με την Τσέλσι και το καλοκαίρι θα δοθεί δανεικός στην Τβέντε.

Στους Ολλανδούς θα εκτιναχθεί η χρηματιστηριακή του αξία, καθώς θα μετρήσει 32 συμμετοχές, 10 γκολ και 5 ασίστ και η ομάδα του – θα κατακτήσει με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP – το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της!

Η Φενέρμπαχτσε δεν μένει ασυγκίνητη από το ταλέντο του Στοχ και δαπανά περίπου 5,5 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Στην τουρκική ομάδα ο Στοχ αναλαμβάνει κατευθείαν πρωταγωνιστικό ρόλο και την πρώτη χρονιά (2010-11) κατακτά μαζί το πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας 5 γκολ και δίνοντας 7 ασίστ.

Νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2010, είχε πάρει μια γεύση από τον ΠΑΟΚ, αφού αγωνίστηκε στον επαναληπτικό των play-off του Γιουρόπα Λιγκ στην Κωνσταντινούπολη. Στην Τούμπα δεν είχε αγωνιστεί, καθώς εξέτιε ποινή από την κόκκινη που δέχτηκε εναντίον της Γιουνγκ Μπόις στον προηγούμενο γύρο.

Η σεζόν 2011-12 μπορεί να μην έφερε τίτλο στην ομάδα του, αλλά σ’ εκείνον ίσως την πιο πετυχημένη χρονιά στην καριέρα του, με 12 γκολ και 10 ασίστ, ενώ το γκολ του εναντίον της Γκεντσλερμπιρλιγκί του χάρισε το βραβείο «Ferenc Puskas» της FIFA για το ομορφότερο γκολ της χρονιάς.

Η Φενέρ τον δένει με υψηλό συμβόλαιο μέχρι το 2016, όμως η περίοδος 2012-13, που περιλάμβανε και αλλαγή προπονητή, τον βρίσκει να ξεκινάει από τον πάγκο. Ο ίδιος αναζήτησε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του και η απόφασή του αυτή τον έφερε με συνοπτικές διαδικασίες στην Τούμπα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: