Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Δεν αρκεί νίκη με Μπενφίκα!!

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει στο blog του στο  gazzetta μία πρώτη προσέγγιση του αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπενφίκα και βλέπει αρκετά ξεκάθαρα τα πράγματα.
Λογικά υπάρχει μία αίσθηση στον κόσμο ότι τα δύο παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Μπενφίκα θα καθορίσουν και τη δεύτερη ομάδα που θα προκριθεί από αυτό τον όμιλο, μαζί με την Παρί Σεν Ζερμέν, στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.
Όμως, νομίζω λάθος είναι η αντίληψη που κυριαρχεί και θέλει τις δύο ομάδες να παίξουν στα ίσα και με 50% πιθανότητες η κάθε μία την υπόθεση πρόκριση στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, αν κάνουν από μία νίκη στα μεταξύ τους παιχνίδια, κάτι που θεωρητικά είναι και το πιο λογικό. Δηλαδή, π.χ. να κερδίσει η Μπενφίκα τον Ολυμπιακό στην Πορτογαλία κι ο Ολυμπιακός την Μπενφίκα στην Ελλάδα.
Δυστυχώς για τον Ολυμπιακό δεν πιστεύω ότι του αρκεί να κερδίσει την Μπενφίκα στο ένα από  τα δύο μεταξύ τους ματς-και στο άλλο να χάσει. Η εκτίμησή μου είναι ότι για να έχει ο Ολυμπιακός σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης οφείλει αφενός μεν να πάρει το ένα από τα δύο παιχνίδια, αφετέρου δε να μη χάσει στο άλλο! Δηλαδή, να πάρει τουλάχιστον τέσσερις πόντους στις δύο αυτές προσεχείς αγωνιστικές κι έτσι να ξεφύγει κατά τρεις πόντους της Μπενφίκα.
Διότι, ας υποθέσουμε ότι μετά τα δύο μεταξύ τους παιχνίδια, Ολυμπιακός και Μπενφίκα ισοβαθμούν π.χ. στους 6 πόντους. Ποια ομάδα θα έχει τις περισσότερες ελπίδες πρόκρισης, με βάση τα παιχνίδια που θα έχουν να δώσουν στις δύο τελευταίες αγωνιστικές;  Προσέξτε, προτελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός θα έχει να παίξει στο Παρίσι κι η Μπενφίκα στις Βρυξέλλες. Και τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την Άντερλεχτ κι η Μπενφίκα την Παρί, λογικά βαθμολογικά αδιάφορη.
Για βάλτε τα λοιπόν κάτω: Ποια ομάδα είναι πιο εύκολο να μαζέψει παραπάνω πόντους: ο Ολυμπιακός με Παρί έξω και Άντερλεχτ μέσα η, η Μπενφίκα με Παρί μέσα κι Άντερλεχτ έξω; Λογικά η Μπενφίκα φίλοι μου. Η Μπενφίκα μπορεί να πάρει έξι πόντους κι ο Ολυμπιακός τρεις πόντους, άντε τέσσερις αν δεν χάσει στο Παρί. Οπότε, οι Πορτογάλοι θα περάσουν, αν ισχύσει το σενάριο για Μπενφίκα-Ολυμπιακός άσος κι Ολυμπιακός-Μπενφίκα άσος…
Που καταλήγουμε; Ο Ολυμπιακός για να περάσει, πάντα θεωρητικά βέβαια, πρέπει να τσιμπήσει τέσσερις πόντους από τα δύο ματς με την Μπενφίκα. Να αποκτήσει έτσι διαφορά τριών πόντων από την αντίπαλό του, οπότε στο τέλος να του αρκεί μία νίκη επί της Άντερλεχτ για να προκριθεί! Διότι, ακόμη κι αν η Μπενφίκα πάρει και τα δύο τελευταία παιχνίδια της, το περισσότερο που μπορεί να κάνει, θα είναι να ισοβαθμήσει με τον Ολυμπιακό, αλλά να μείνει τρίτη, λόγω των αποτελεσμάτων στα μεταξύ τους ματς…
Άρα: ο Ολυμπιακός με τέσσερις πόντους στα δύο ματς με την Μπενφίκα περνάει! Ενώ με τρεις πόντους σε αυτά τα δύο ματς θα έχει ελπίδες, αλλά σαφέστατα δεύτερο λόγο για την πρόκριση, πολύ απλά γιατί θα εξαρτάται από την Μπενφίκα κι όχι από τον ίδιο. Εκτός αν μπορεί να πάει να κάνει διπλό στο Παρν Ντε Πρενς…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: