Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Αποκαλύψεις-φωτιά για την ντόπα Μανούσου-Λισγάρα!!

Είναι απαγορευμένες οι ουσίες που εντοπίστηκαν στους δύο αθλητές; Ποιος θα μπορούσε να τη γλιτώσει και ποιος κινδυνεύει με 2 χρόνια αποκλεισμό; Υπάρχει τύχη στη β΄ εξέταση; Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί τις τελευταίες ώρες για τα δύο κρούσματα ντόπινγκ στη Σούπερ Λίγκα, του Γιώργου Μανούσου (Καλλονή) και του Χρήστου Λισγάρα (Αστέρας Τρίπολης), ο sportdog αποφάσισε, μετά από πολύωρο ρεπορτάζ και μεγάλη έρευνα, να "γαυγίσει" τα πράγματα με το όνομά τους.
Καταρχήν θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά στις περιπτώσεις των δύο ποδοσφαιριστών που βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ που έγινε στο ίδιο παιχνίδι, Αστέρας – Καλλονή, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη, για την 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.
Στο δείγμα του Γιώργου Μανούσου εντοπίστηκε κορτιζονούχος ουσία, ενώ στο δείγμα του Χρήστου Λισγάρα διεγερτική. Έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με δύο διαφορετικές υποθέσεις ντόπινγκ. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο.
Όπως έμαθε ο σκύλος, η ουσία που ανιχνεύτηκε στο δείγμα του αρχηγού της Καλλονής είναι η μπεταμεθαζόνη. Μιλάμε για μία ουσία, που πριν από οκτώ χρόνια χαρακτηριζόταν "αθώα" και δεν ήταν καν στις απαγορευμένες.
Η ενέσιμη μπεταμεθαζόνη, λοιπόν, που χρησιμοποιήθηκε στον Μανούσο, από τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας, όπως αποκάλυψε σε χθεσινό ρεπορτάζ ο sportdog, βοηθάει έναν αθλητή να αποθεραπευτεί πιο γρήγορα και μειώνει δραστικά τον πόνο.
Ο άσος της ομάδας Μυτιλήνης αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα στον αστράγαλο κι αν δήλωνε -ακόμα και πριν τον έλεγχο ντόπινγκ!- ότι παίρνει τη συγκεκριμένη ουσία, δεν θα είχε απολύτως κανένα πρόβλημα!
Η WADA συμπεριέλαβε τη μπεταμεθαζόνη στις απαγορευμένες ουσίες, μετά από χρόνια, προκειμένου να αποφύγει τη συστηματική χρήση της από τους αθλητές, καθώς δημιουργεί ανάπλαση των κυττάρων. Και σε καμία περίπτωση δεν ντοπάρει έναν αθλητή για να του αυξήσει την αντοχή ή τη δύναμη.
Σε αυτό το σημείο, πάντως, θα πρέπει να θέσουμε το εξής ερώτημα: Αν ο Μανούσος δεν ήξερε τίποτα για τη συγκεκριμένη ουσία (όπως έλεγε και στο περιβάλλον του), ο άνθρωπος που του έκανε την ένεση της μπεταμεθαζόνης γιατί δεν γνώριζε; Κι αν γνώριζε ότι είναι πλέον απαγορευμένη, γιατί το απέκρυψε;
Όπως και να έχει, πάντως, η WADA σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αναγνωρίζει σε καμία περίπτωση ευθύνη άλλων. Η ευθύνη βαραίνει μόνο τον αθλητή, ο οποίος πήρε την ουσία, ακόμα κι αν δεν το ήξερε, όπως ισχυρίζεται ο Μανούσος, ο οποίος "τα ρίχνει" στον φυσικοθεραπευτή.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τον Λισγάρα, έχει ανιχνευτεί στο δείγμα του διεγερτική-αυξητική ουσία και όχι θεραπευτική-καταπραϋντική. Αν, μάλιστα, αυτή προέρχεται από ναρκωτική ουσία, τότε ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός κινδυνεύει με αποκλεισμό από 6 μήνες έως 2 χρόνια!
Βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουμε και την εξέταση του δεύτερου δείγματος, που έχουν ζητήσει -βάσει κανονισμών- οι δύο αθλητές. Πάντως, εδώ, να αναφέρουμε κι ένα ιστορικό-στατιστικό στοιχείο, που ανακάλυψε ο σκύλος και έχει τη σημασία του.
Από το 1986 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το ντόπινγκ κοντρόλ στο ελληνικό πρωτάθλημα, μόνο μια φορά υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ του α΄ και του β΄ δείγματος! Κάτι που συνεπάγεται ότι οι δύο αθλητές πολύ δύσκολα θα αποφύγουν τις περιπέτειες...Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: