Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Το πρώτο ΠΑΟΚ-Άρης της ιστορίας!!

paok aris
Διαβάστε το αφιέρωμα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ στην πρώτη επίσημη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ κόντρα στον Άρη, που χρονολογείται πίσω στο 1926 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ και είχε νικήτρια την ομάδα του “δικεφάλου”.
Αναλυτικά:
“Κυριακή 24 Οκτωβρίου 1926 στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ, στις 10.30 το πρωί. Πριν από 87 χρόνια και λίγους μόνο μήνες μετά την ίδρυση του ΠΑΟΚ, πραγματοποιήθηκε το πρώτο επίσημο παιχνίδι μπάσκετ μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Άρη. Σε εποχές πολύ διαφορετικές, σε συνθήκες που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το σήμερα, αλλά όπως αποδεικνύεται και από τις μαρτυρίες της εποχής, με την ίδια ένταση, το πάθος και τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες που πάντα χαρακτήριζαν αυτά τα παιχνίδια.
Από εκείνα τα χρόνια που σχεδόν κανείς δεν υπάρχει που να μπορεί να θυμάται, μέχρι τα μεγάλα ματς της δεκαετίας του ’80 και του ’90, που έκριναν το πρωτάθλημα και συγκλόνιζαν όλη την Ελλάδα, ως τα νεότερα χρόνια, αλλά και το σήμερα. Και το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Άρη είχε ένταση, κρίθηκε στις λεπτομέρειες και είχε νικητή τον ΠΑΟΚ με σκορ 14-12. Τις λεπτομέρειες εκείνου του αγώνα κατέγραψε ο Τύπος της εποχής και μετέφερε σε ειδικό αφιέρωμα το βιβλίο «Θεσσαλονίκη: η πόλη του μπάσκετ», που καταγράφει την ιστορία του μπάσκετ στην πόλη μας και κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο.
Στο βιβλίο αναφέρεται χαρακτηριστικά για το παιχνίδι αυτό…
«Ο αγώνας μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της ΧΑΝΘ την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 1926, θεωρείται πλέον και το πρώτο επίσημο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων! Ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Άρη με 14-12 σε ένα παιχνίδι που όπως αποδεικνύεται και από πολύ χαρακτηριστική περιγραφή της εφημερίδας «Μακεδονία», ήταν ντέρμπι και μάλιστα κρίθηκε στην τελευταία φάση. «Οι παίκτες του Άρεως με συστηματικό παιχνίδι επιτυγχάνουν με δυσκολία 6 τέρματα, έναντι μηδενός του ΠΑΟΚ. Εν συνεχεία, επιτυγχάνουν αμφότερες οι ομάδες ανά τέσσερα τέρματα κατόπιν πεισματώδους πάλης και ο Άρης έχει 10 τέρματα, έναντι 4 του ΠΑΟΚ. Οι του ΠΑΟΚ εντείνουν τις προσπάθειές τους και επιτυγχάνουν έξι ακόμη τέρματα, ισοφαρίζοντας τον αγώνα. Από τη στιγμή ταύτη, διεξάγεται μία φοβερά πάλη προς επιτυχία τερμάτων διά την τελική νίκη. Η ομάς του ΠΑΟΚ με τους σωματώδεις παίκτες της επιτυγχάνει έτερα τέσσερα τέρματα. Οι του Άρεως με το τεχνικό τους παιχνίδι επιτυγχάνουν άλλα δύο, γίνεται μία κατεβασιά προς το τέρμα του ΠΑΟΚ, η σφαίρα εισέρχεται εις το τέρμα, αλλά ο διαιτητής σφυρίζει την λήξη του αγώνος με νικήτρια την ομάδα του ΠΑΟΚ διά τερμάτων 14 έναντι 12 του Άρεως».
Χαρακτηριστικό της έντασης του αγώνα είναι και το γεγονός ότι λίγες ημέρες αργότερα η ΧΑΝΘ, έχοντας την ευθύνη της προκήρυξης και διοργάνωσης των αγώνων, αποφάσισε να τιμωρήσει τον αρχηγό της ομάδας του ΠΑΟΚ Ομουρλόγλου για… «ανάρμοστη και αντιαθλητική στάση αυτού και της ομάδας του, εναντίον της ΧΑΝΘ κατά της ομάδας του Άρεως, μετά τη λήξη του αγώνα της παρελθούσης Κυριακής».
Ο αγώνας αυτός διεξήχθη για το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και από πλευράς ΠΑΟΚ είχαν δηλωθεί οι εξής αθλητές… Γεωργιάδης Γ., Ανδρεάδης, Πάγκαλος, Παντερμαλής Χ., Μακαρονόπουλος Γ., Βλάχος Ρ., Χαλεπλιάν Γ., Δημητρίου Γ., Ομουρλόγλου Σ., Τζαφέρης και Φρυδάς.
Και για τον Άρη οι αθλητές… Ονίκ Μισκετζιάν, Παρσέλ Κουταζιάν, Θ. Στεφόπουλος, Τανιόλ Λιάν, Εμ. Αχιλλέως, Αρζαβίρ Τζαμτκιάν, Βαρτάν Ναχαμπετιάν, Ναχαμπέν Εξουζιάν και Π. Φέτσης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: