Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Αποκάλυψη:"Colpo grosso" για στεγαστικά και πλειστηριασμούς!

Εδώ και πολλούς μήνες στελέχη μεγάλων distress funds, έχουν «οργώσει» την Αθήνα και κλείνουν τακτικά ραντεβού με τραπεζίτες.Σκοπός τους να αγοράσουν τα προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων που τους ενδιαφέρουν αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια ιδιωτών από τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.
Η αρχή έγινε με την εξαγορά των "κόκκινων" δανείων αξίας πάνω από 350 εκατ. ευρώ της τράπεζας Citibank, σε τιμή «ευκαιρίας» προς 85 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό Fund Baupost, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά. Αν και αρχικά το τίμημα που ζήταγε η Citibank ήταν πολύ ψηλότερο, τελικά και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, υποχώρησε και τα «άδειασε» στο 25% περίπου της αξία τους. Η κίνηση αυτή δεν ήταν κάτι που ξάφνιασε την αγορά, αφού εδώ και καιρό η αμερικανική Τράπεζα έχει αποφασίσει την αποχώρηση από την Ευρώπη και ήδη στην Ελλάδα έχει κλείσει αρκετά καταστήματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων αφορά κυρίως καταναλωτικά δάνεια με μέσο όρο καθυστέρησης τις 120 ημέρες.
Το νέο σχέδιο και η παγίδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σχεδιασμός πώλησης των προβληματικών δανείων των τραπεζών σε distress funds, ο οποίος δεν θα περιορίζεται σε καταναλωτικά και προσωπικά, αλλά θα ακουμπά και τα στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Δηλαδή ακόμη και «κόκκινα» δάνεια που έχουν χορηγηθεί για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Το νέο αυτό σχέδιο που εξετάζεται από όλους τους «εμπλεκόμενους», κυβέρνηση, τράπεζες, funds και Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέπει την εξαγορά αυτών των χαρτοφυλακίων από τα funds σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις αρχικές, όπως έγινε και στην περίπτωση της Citibank και ανάλογα με τον βαθμό καθυστέρησης και δυσκολίας είσπραξής τους.
Στην συνέχεια ο νέος ιδιοκτήτης αυτών των δανείων, τα funds, θα έρχονται σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τον δανειολήπτη προκειμένου να του προτείνει έναν νέο, ευνοϊκότερο διακανονισμό αποπληρωμής του οφειλόμενου ποσού. Για παράδειγμα υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ, αν αγοραστεί από το fund στο 40% της αξίας του, δηλαδή 40.000 ευρώ, μπορεί να προταθεί στον δανειολήπτη κούρεμα της τάξης του 30 με 40% με καλύτερο επιτόκιο και ενδεχομένως με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.
Ο δανειολήπτης έχει κάθε λόγο να μπει σε μία τέτοια διαδικασία, διότι αυτόματα θα γλυτώσει ένα ποσό της τάξης των 30 έως 40.000 ευρώ και παράλληλα θα πετύχει καλύτερους όρους αποπληρωμής. Όμως σε αυτή τη νέα σύμβαση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, θα προστεθεί μία ακόμη παράγραφος στη σύμβαση που θα προβλέπει ότι στην περίπτωση που παρατηρηθεί εκ νέου καθυστέρηση καταβολής των δόσεων 3 ή 4 μηνών το ακίνητο θα περιέρχεται αυτόματα στην κατοχή του fund.
Δηλαδή δεν θα τίθεται θέμα ακολουθίας της χρονοβόρας διαδικασίας που ξεκινά από την διαταγή πληρωμής, την κατάσχεση και στη συνέχεια τον πλειστηριασμό. Η μεταβίβαση του ακινήτου θα γίνεται αυτόματα. Και εδώ είναι που η κυβέρνηση ψάχνει νομική φόρμουλα ώστε να διασφαλίσει την συγκεκριμένη διαδικασία.
Βέβαια ο κίνδυνος για όσους τελικά συνάψουν μια τέτοια συμφωνια με τα funds, αν και εφόσον προχωρήσει, είναι πολύ μεγάλος διότι σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν θα χάνουν αυτόματα το σπίτι τους, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να "αμυνθούν".
Πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: