Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Παιδικές ασθένειες!!

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει στο gazzetta για τις... ασθένειες του ΠΑΟΚ και την έλλειψη ομαδικότητας που έδειξε και στο παιχνίδι με την Άλκμααρ. «Η ποιότητα τον οδηγεί», έγραψα πριν από λίγες ημέρες σχολιάζοντας τις νίκες του ΠΑΟΚ, που προήλθαν από προσωπικές ενέργειες κάποιων –ποιοτικών- παικτών και όχι μέσα από ομαδική προσπάθεια. Φαίνεται όμως ότι το γεγονός, εξελίσσεται σε πρόβλημα για τον Δικέφαλο.
Παρατηρώντας προσεκτικά την εξέλιξη του αγώνα και τις κινήσεις των παικτών του ΠΑΟΚ κόντρα στην Αλκμααρ από τα δημοσιογραφικά θεωρεία του “AFAS STDION”, διαπίστωσα ότι οι μέτριες εμφανίσεις της ομάδας δεν οφείλονται μόνο στην έλλειψη ομοιογένειας αλλά και στην έλλειψη ομαδικού πνεύματος.
Είναι αλήθεια ότι στο α΄ ημίχρονο ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε υποδειγματική εμφάνιση τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Θα μπορούσε να είχε σκοράρει τουλάχιστον δυο φορές ενώ η εστία του Χακόμπο κινδύνεψε μόνο σε μια περίπτωση από προσωπικό λάθος του Βίτορ και όχι από προβληματική ανασταλτική λειτουργία.
Το σκηνικό στην επανάληψη ήταν εντελώς διαφορετικό. Οι Λούκας, Στοχ και λιγότερο ο Νίνης, αποπειράθηκαν να κερδίσουν τον τίτλο του “one man show” ο καθένας για τον εαυτό του επιθετικά, ενώ ανασταλτικά –περισσότερο ο Ισπανός με τον Σλοβλακο και λιγότερο ο Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής- άφησαν τους υπόλοιπους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Δικέφαλος να καταστεί ακίνδυνος για την εστία του Εστέμπαν, να χάσει τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής ενώ λίγο έλειψε να χάσει και το παιχνίδι. Ένα καθαρά δικό του παιχνίδι. Τα προσχήματα έσωσε ο Σαλπιγγίδης αλλά η εικόνα του ΠΑΟΚ στην επανάληψη και το ξέσπασμα του Στέφενς στις δηλώσεις του, φανερώνουν ότι ο ΠΑΟΚ έχει δρόμο μπροστά του για να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα το χαρακτηρίζουν η ομοιογένεια και το ομαδικό πνεύμα.
Ας πούμε ότι περνά τις παιδικές ασθένειες αυτή την εποχή. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παιχνίδι της Πέμπτης διαπίστωσα ότι εκτός από την έλλειψη ομοιογένειας, χρειάζεται πολύ δουλειά και στην απόκτηση ομαδικού πνεύματος. Οι χειρονομίες του Στοχ στον Κίτσιου γιατί ο νεαρός άργησε σε κάποια φάση να του δώσει την μπάλα, τα εμφανή νεύρα του Λούκας όταν η ομάδα αναπτυσσόταν προς την αντίπαλη εστία χωρίς η μπάλα να περάσει από τα πόδια του και άλλα παρόμοιου τύπου περιστατικά προδίδουν τις παιδικές ασθένειες στις οποίες αναφέρομαι.
Σε μεγάλο βαθμό είναι λογική μια τέτοια εξέλιξη. Νέος προπονητής, πολλοί νέοι παίκτες -σε μια ομάδα με απαιτήσεις και πίεση- χρειάζονται χρόνο για να δημιουργήσουν ένα σύνολο αντάξιο των χρημάτων που δαπανήθηκαν. Ίσως περισσότερο χρόνο απ΄ όσο είχα εγώ προσωπικά στο μυαλό μου.
Κι αυτή είναι δουλειά του προπονητή και των συνεργατών του. Ο Στέφενς είναι αυτός που θα διαχειριστεί την κατάσταση και πότε με το καρότο, πότε με το μαστίγιο θα δημιουργήσει τις ισορροπίες που θα δώσουν το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να εμφανίζεται ως συμπαγές σύνολο στον αγωνιστικό χώρο.
Ο Ολλανδός τεχνικός έχοντας απεριόριστη στήριξη από την διοίκηση κει δεδομένη την εμπιστοσύνη του κόσμου αργά ή γρήγορα θα βρει το φάρμακο τόσο για τις παιδικές ασθένειες που έκαναν την εμφάνιση τους στον ΠΑΟΚ όσο και για όσες ασθένειες προσβάλουν την ομάδα στο μέλλον.
Έγραψα επίσης πολλές φορές ότι έχω απαιτήσεις από την ομάδα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δικαίως έχω απαιτήσεις από μια ομάδα που έχει τον Στέφενς στον πάγκο και το συγκεκριμένο υλικό στο ρόστερ της. Πλέον θεωρώ ότι θα χρειαστεί να δώσουμε όλοι μεγαλύτερη πίστωση χρόνου –που ισούται με καλόπιστη κριτική και όχι αδικαιολόγητη γκρίνια- για να δούμε τον ΠΑΟΚ όπως τον θέλουμε, στα γήπεδα εντός κι εκτός Ελλάδας.
Ο Στέφενς είναι ένας μπαρουτοκαπνισμένος προπονητής που σίγουρα, καταστάσεις όπως αυτές που δημιουργούνται στον Δικέφαλο, τις έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές στην καριέρα του με επιτυχία. Αυτό καλείται να κάνει και τώρα. Όποιο τρόπο κι αν επιλέξει, σίγουρα στο τέλος θα καταφέρει να πετύχει αυτό που έχει στο μυαλό του.
Υ. Γ. 1 Η αλήθεια είναι ότι έλειψε ο Λίνο από το παιχνίδι με τον Ολλανδούς. Ίσως αυτό έπρεπε να γίνει για να τον δούμε κεφάτο και φρέσκο την Κυριακή στην Τούμπα κόντρα στον Παναθηναϊκό.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: