Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Το νέο πρότζεκτ της Βόλφσμπουργκ!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την εξέλιξη του πρότζεκτ και την αλλαγή φιλοσοφίας, που φέρνει αποτελέσματα, στην Βόλφσμπουργκ. «Ο εφιάλτης του Ούλι Χένες», είχε γράψει το Stern το 2009 για την Βόλφσμπουργκ μετά την τεράστια έκπληξη και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από τότε πολλά άλλαξαν στους Λύκους, όμως ελάχιστα ήταν στη σωστή κατεύθυνση και φυσικά η παραπάνω δήλωση δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

Στη σύντομη ιστορία της στην Μπουντεσλίγκα η Βόλφσμπουργκ ήταν πολλά πράγματα. Πρωταθλήτρια, «εκπρόσωπος» των εκατομμυριούχων, αποτυχημένη, επιτυχημένη. Μία από τις ομάδες, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το περίφημο «50+1%». Πριν από 16 χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη κατηγορία οι Λύκοι και μόλις πέρυσι αποφάσισαν ότι θα πρέπει να αλλάξουν φιλοσοφία.

Πλέον, θέλουν να επενδύσουν διαφορετικά. Θέλουν επιτέλους να τους πάρουν στα σοβαρά, κάτι για το οποίο ίσως να είναι και η τελευταία τους ευκαιρία. Να λειτουργήσουν όπως και οι υπόλοιποι και να πετύχουν όχι μόνο με την οικονομική τους δύναμη, αλλά ακολουθώντας το γερμανικό μοντέλο. Οι προϋποθέσεις πάντα ήταν καλύτερες από τους περισσότερους, όμως πάντα οι λύσεις που προκρίνονταν ήταν οι - θεωρητικά - πιο εύκολες.

Τη νέα εποχή σηματοδότησε η πρόσληψη του Κλάους Άλοφς στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Ο Γερμανός παράγοντας άφησε την Βέρντερ μετά από 13 χρόνια και πριν λίγες εβδομάδες συμπλήρωσε έναν χρόνο στο Βόλφσμπουργκ. Στο διάστημα αυτό η αλλαγή έγινε συνώνυμο της φιλοσοφίας του συλλόγου και όλα δείχνουν ότι τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι κοντά.

«Έχουμε παράδοση, απλά δεν είναι τόσο μεγάλη όσων των άλλων συλλόγων», είχε πει σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις. Τι έχει αλλάξει, όμως, τόσο δραστικά; «Τον προηγούμενο χειμώνα κάναμε τη σωστή επιλογή για τον πάγκο, μειώσαμε με επιτυχία το ρόστερ, ενώ η συνεργασία ανάμεσα στα διάφορα τμήματα έχει βελτιωθεί», δήλωσε πριν λίγες ημέρες στο Spox.

«Δίνουμε μεγάλη προσοχή στους παίκτες από τις ακαδημίες μας, όπως βλέπετε με τους Άρνολντ και Κνόχε». Στους τελευταίους προσθέστε και τον Εβσέεβ. Ακόμη και το «πισωγύρισμα» με την επιλογή του Γιούλιαν Μπραντ να μην ανανεώσει και να συνεχίσει στην Λεβερκούζεν δεν πτοεί τους Λύκους. «Είναι μεγάλο ταλέντο, όμως θα βρεθούν και άλλα στο μέλλον», σχολίασε με αυτοπεποίθηση ο Άλοφς. «Αν κάποιος νεαρός αξίζει την ευκαιρία, θα του την δώσω. Αυτό, το εγγυώμαι!», είπε ο Χέκινγκ.

«Νιώθω ότι η αποδοχή της Βόλφσμπουργκ έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται μικρά-μικρά βήματα», δήλωσε ο Άλοφς στην NDR. «Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια ο σεβασμός για την Βόλφσμπουργκ έχει χαθεί. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. Στόχος μας είναι να βγούμε στην Ευρώπη. Η γρήγορη πρόοδος ενός πρότζεκτ είναι πιθανό να αποβεί εις βάρος της σταθερότητας και της συνέχειας. Θέλουμε να κάνουμε μικρά, σίγουρα βήματα», ολοκλήρωσε. Δηλώσεις ενδεικτικές της αλλαγής. Της «μεταμόρφωσης» και της νέας λογικής.

Τα τελευταία χρόνια με εξαίρεση την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και τον Μάρτιο του 2011 και τον Ντίτερ Χένες, η διοίκηση είχε αποφασίσει να δώσει τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή τους προπονητές. Μάγκατ και Φε ανέλαβαν τις μεταγραφές και τα έκαναν... μπάχαλο. Έστω και αν η Βόλφσμπουργκ χρωστάει τα μέγιστα στον πρώτο, κανένας δεν είναι σε θέση να αρνηθεί ότι «βάρυνε» πολύ τον σύλλογο οικονομικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση τη σεζόν 2004-05, το ρόστερ τα τελευταία 12 χρόνια δεν είχε ποτέ κάτω από 30 παίκτες, ενώ τη σεζόν 2011-12 είχε 43 επαγγελματικά συμβόλαια!

«Θέλουμε να ξεφύγουμε από το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι παίκτες έρχονταν στην Βόλφσμπουργκ μόνο για τα λεφτά», είχε δηλώσει ο Χέκινγκ, που σε συνεργασία με τον Άλοφς έχουν καταφέρει να μειώσουν το ρόστερ σε φυσιολογικά πλαίσια (27 παίκτες φέτος). «Έχουμε κάνει πρόοδο και συνεχίζουμε να κάνουμε σωστά πολλά πράγματα. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Ταιριάζουμε. Όποιος τον υποτιμά κάνει πολύ μεγάλο λάθος», σχολίασε ο δεύτερος.

Ακόμη και η ακριβή μεταγραφή του Λουίζ Γκουστάβο από την Μπάγερν είναι μέρος του σχεδιασμού. Δεν ήταν κάτι απρόβλεπτο, κάτι που θύμισε την παλιά εποχή και το μότο «αγοράζουμε ό,τι κινείται». Ο τεχνικός διευθυντής της Βόλφσμπουργκ ρωτήθηκε για αυτό σε συνέντευξή του στο Spox.

«Πάντα, τα χρήματα που ξοδεύει η Βόλφσμπουργκ θα είναι περισσότερα από ό,τι η πραγματική τιμή ενός παίκτη λόγω του ανταγωνισμού. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Τα νούμερα που γράφτηκαν (20 εκατ. ευρώ) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όμως μπορώ να σας πω το εξής: ποτέ δεν μιλήσαμε για λιτότητα».

Η περσινή σεζόν τελείωσε με 10 σερί ματς χωρίς ήττα (3 νίκες, 7 ισοπαλίες), ενώ στον δεύτερο γύρο οι Λύκοι γνώρισαν την ήττα μόλις 3 φορές. Φέτος, τα πράγματα ξεκίνησαν πιο δύσκολα από ό,τι υπολόγιζαν οι δύο άντρες. Μετά την 8η αγωνιστική η Βόλφσμπουργκ ήταν μόλις στην 14η θέση και μάλιστα με 5 ήττες.

«Δεν κοιτάζω ποτέ την βαθμολογία. Η κατάσταση δείχνει ότι ορθώς πράξαμε και δεν βάλαμε πολύ υψηλούς στόχους στη σεζόν. Έτσι, αν γίνει η υπέρβαση, θα είναι μία πολύ ωραία έκπληξη», δήλωνε ο Άλοφς στο Kicker στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σιγά-σιγά, όμως, και μετά την ήττα στο ντέρμπι με την Μπράουνσβαϊγκ όλα έφτιαξαν. Οι Λύκοι διανύουν ένα εξαιρετικό σερί, καθώς είναι 7 ματς αήττητοι. Ένα σερί που ξεκίνησε με 4 νίκες. «Αν ο προπονητής με τον τεχνικό διευθυντή συνεργάζονται με τέτοια αρμονία, επηρεάζονται θετικά και οι παίκτες. Μετά την ήττα από την Μπράουνσβαϊγκ, δεν περίμενα τόσο δυνατή αντίδραση από τους παίκτες», σχολίασε ο Μάρτιν Βίντερκορν, πρόεδρος της Volkswagen.

Έχουμε φτάσει στο σημείο, βαθμοί που τις περασμένες σεζόν θα θεωρούνταν επιτυχία, τώρα να αντιμετωπίζονται με κατήφεια. «Στα αποδυτήρια ένιωθες σαν να χάσαμε 4-1», αποκάλυψε ο Χέκινγκ μετά την ισοπαλία 1-1 στο Αμβούργο. «Αυτό το ματς έδειξε ότι δε θα πρέπει να ονειρευόμαστε και τόσο το Champions League. Είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα μίας ριζικής αλλαγής. Όλοι θέλουμε το κάτι παραπάνω και γρήγορα. Δεν πρέπει, όμως, να χάσουμε την υπομονή μας», ολοκλήρωσε ο 49χρονος τεχνικός, δίνοντας το στίγμα κυρίως στον Τύπο, που είχε… ξεσηκώσει τους παίκτες του. «Η ομάδα θα πρέπει να δείχνει περισσότερη ταπεινότητα. Όλοι μοιάζουν ανυπόμονοι για το επόμενο βήμα», δήλωσε ο Άλοφς.

Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό μοιάζει να είναι χαρά να είσαι στην Βόφσμπουργκ. Είτε είσαι παίκτης είτε προπονητής είτε τεχνικός διευθυντής. Οι Λύκοι βρίσκονται στην 5η θέση, έχουν κερδίσει την Ντόρτμουντ (2-1), το πάλεψαν στο Μόναχο (ήττα 1-0), ενώ το τέλος του πρώτου γύρου θα τους βρει να δοκιμάζονται στο «Μπορούσια Παρκ» απέναντι στην 4η Γκλάντμπαχ. Η ευφορία είναι κάτι που αλλάζει εύκολα και οι Λύκοι το ξέρουν από πρώτο χέρι με όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια, όμως φέτος τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά. Η... αύρα είναι διαφορετική.

Ο Άλοφς συνεχίζει την εξαιρετική δουλειά, έχοντας ανανεώσει σημαντικά συμβόλαια, ενώ το μεγάλο τεστ έρχεται με εκείνα των Ντιέγκο και Όλιτς, που λήγουν στο τέλος της σεζόν. Ειδικά, αν υπάρξει συμφωνία με τον Βραζιλιάνο, που με τον Χέκινγκ δείχνει αναγεννημένος, τότε θα φανεί ότι όντως υπάρχουν μεγάλες φιλοδοξίες και ότι κάτι επιτέλους αλλάζει δραστικά στη συνείδηση και στην αντίληψη των ίδιων των παικτών προς την Βόλφσμπουργκ. Αυτή θα είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη για το μέλλον.Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: