Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Το λάθος του Στέφενς με τους “Πόζογλου”

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναρωτιέται πώς την “πάτησε” και τι είχε να χάσει ο Ολλανδός αν έβαζε 3-4 μικρούς στην 11αδα κόντρα στην Αλκμααρ.   
Δεν την περιμένεις μια τόσο κακή εκτίμηση από έναν προπονητή με την εμπειρία, με την πορεία της ζωής που έχει ο Χουμπ Στέφενς στο ποδόσφαιρο. Το παιχνίδι αυτό φώναζε ότι κρύβει για τον ΠΑΟΚ του τον κίνδυνο να βρεθεί εκτεθειμένος λόγω της επιλογής που έκανε η αδιάφορη συμπατριώτισσά του, η Αλκμάαρ να κατεβεί στο ματς με τα μικρά της, με τα δεύτερά της. Αυτή η επιλογή του Αντβοκαατ δημιουργούσε σημαντικές πιθανότητες για μια εξέλιξη και μια κατάληξη παιχνιδιού σαν αυτή που πήρε το ματς. Αν έπαιρνε νωρίς το προβάδισμα ο ΠΑΟΚ, θα τα βόλευε. Αν βρισκόταν πίσω στο σκορ όμως, ο συνδυασμός του ενθουσιασμού, της άγνοιας κινδύνου, του θράσους και της ενέργειας των πιτσιρικάδων της ΑΖ θα μπορούσε να βάλει σε περιπέτεια και κυρίως να αδειάσει από ενέργεια έναν ΠΑΟΚ που θα έπαιζε με τους βασικούς του, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές που τραβούν όλο το κουπί στη σεζόν. Ο Στέφενς όμως δεν το διάβασε έτσι το παιχνίδι, ή για την ακρίβεια αυτή η ανάγνωση δεν του άλλαξε τη σκέψη και τις επιλογές. Δεν έβαλε δύο - τρεις - τέσσερις πιτσιρικάδες σε ένα σχήμα με κορμό των επτά - οκτώ έμπειρων, βασικών. Δεν έβαλε ενέργεια και ενθουσιασμό στην ενδεκάδα του, με εξαίρεση τον Κωνσταντινίδη. Και κάπως έτσι τα έχασε σχεδόν όλα: την πρωτιά, τις εντυπώσεις, μια νίκη, τους βαθμούς μιας νίκης του ΠΑΟΚ.
Ο ΠΑΟΚ δεν τα έχασε όλα κυρίως επειδή ο Στέφενς έβαλε στο τερέν τον Πόζογλου. Χάρη στην αύρα, την ποιότητα και το θράσος που έδειξε ο σχεδόν 18χρονος μέσος, ο ΠΑΟΚ κράτησε το αήττητο, πήρε έναν βαθμό, έδωσε ένα μικρό χαμόγελο στον κόσμο, γλίτωσε ένα μέρος εκνευρισμού και - κυρίως - βγαίνει ωφελημένος από την προοπτική που δημιουργήθηκε για ένα νέο παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα και να δοκιμαστεί, για να κριθεί αν μπορεί ή όχι να σηκώσει τη φανέλα.
Αυτό το κέρδος του Στέφενς, ο Πόζογλου, τον οποίο ο Ολλανδός ήταν που επέλεξε και έβαλε στην αποστολή είναι και που αναδεικνύει το λάθος που έκανε ο προπονητής σ’ αυτό το ματς. Απέναντι στους πιτσιρικάδες της Αλκμάαρ ο Στέφενς είχε την ευκαιρία να βάλει κι εκείνος περισσότερους πιτσιρικάδες. Η κοινωνία του ΠΑΟΚ δεν θα του ζητούσε τα ρέστα, δεν θα αποδοκίμαζε, δεν θα προβληματιζόταν αν έβλεπε πιτσιρικάδες να χάνουν από πιτσιρικάδες. Αντιθέτως, προβληματίστηκε, εκνευρίστηκε, βαρέθηκε, δυσανασχέτησε, χάλασε τη βραδιά της η Τούμπα με αυτό που είδε. Κι αυτό ένας προπονητής με την εμπειρία του Στέφενς, που έχει δει αμέτρητα αντίστοιχα έργα θα περίμενε κανείς να το έχει προβλέψει και προλάβει.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: