Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Στο Λίβερπουλ από τα Γιάννινα, με δυο παπούτσια πάνινα!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Α.Ο. Γιάννινα για να δείξει πόσο πίσω είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο στην ανάπτυξη των υποδομών και των ακαδημιών.
Μου συμβαίνει συχνά να δυσκολεύομαι να εξηγήσω κατανοητά το γιατί δεν λειτουργούν σωστά οι υποδομές και το πώς θα έπρεπε να λειτουργούν οι υποδομές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γι' αυτό και δεν χάνω ευκαιρία να χρησιμοποιώ κάθε χαρακτηριστικό παράδειγμα που πέφτει στην αντίληψή μου, ώστε να γίνομαι όσο το δυνατόν πιο κατανοητός. Κι είναι η αποθέωση του παραδείγματος αυτό που θα σας διηγηθώ σε αυτό το κείμενο, η ιστορία του Α.Ο. Γιάννινα.

Τον θυμάσαι τον Α.Ο. Γιάννινα, τους πιτσιρικάδες που είχαν αλλάξει 20 πάσες δίχως να ακουμπήσει η μπάλα αντίπαλα πόδια μέχρι να πετύχουν ένα γκολ που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από το youtube τον Δεκέμβριο του 2012 και προκάλεσε μια πρόσκληση από την Μπαρτσελόνα για έναν αγώνα με τα δικά της πιτσιρίκια; Αυτή η ίδια ομάδα περίπου έναν χρόνο μετά, και αφού έζησε προ περίπου 9 μηνών την εμπειρία της επίσκεψης στην Βαρκελώνη και του αγώνα με την Μπαρτσελόνα, ετοιμάζεται να κάνει ακόμη ένα τέτοιο βήμα, δηλαδή να δώσει ακόμη μια εμπειρία ζωής στους πιτσιρικάδες της. Βρήκε τον τρόπο να δεχθεί μια πρόσκληση από την Λίβερπουλ για ένα ταξίδι που παρέχει μια ολοκληρωμένη ποδοσφαιρική εμπειρία. Δεν θα είναι μόνο το φιλικό με τα αντίστοιχα τμήματα των ακαδημιών της Λίβερπουλ, είναι και δύο προπονήσεις με τους προπονητές των ακαδημιών της Λίβερπουλ, και ακόμη ένας αγώνας των Γιαννιωτών με την Τσέστερ.
Οπως μάλλον καταλαβαίνεις, συζητάμε για ανήσυχους επαρχιώτες που αγαπούν το ποδόσφαιρο και έχουν καταφέρει να το κάνουν επάγγελμα και να δημιουργήσουν μια επιχείρηση που ασχολείται μόνο με την εκμάθηση του ποδοσφαίρου σε μικρά παιδιά. Αντί να κάνουν το συνηθισμένο, να κολλήσουν έξω από τα γήπεδά τους ένα πανό με ένα διάσημο ελληνικό brand name του ποδοσφαίρου και να τάξουν στους μπαμπάδες και τους πιτσιρικάδες των Ιωαννίνων το “έλα στην ακαδημία μας για να φτάσεις μέχρι την μεγάλη ομάδα” παραμύθι, είπαν να κάνουν το δύσκολο, το ποιοτικό, αυτό που έχει νόημα αλλά και πραγματική επιχειρηματική προοπτική. Να κάνουν σοβαρή δουλειά, να διδάξουν το ποδόσφαιρο σωστά και να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για μια εμπειρία στο εξωτερικό και ειδικά σε χώρες και συλλόγους που έχουν εξελίξει σε επιστήμη την ανατροφή και εκπαίδευση νέων ποδοσφαιριστών.
Σήμερα που συζητάμε, κι ενώ η προσπάθειά τους πήρε παγκόσμια προβολή (Guardian, Associated Press, B.B.C., Fox Soccer), κι ενώ κάποιοι εκ των πιτσιρικάδων έχουν ήδη καπαρωθεί από μεγάλες ελληνικές ομάδες, ο Α.Ο. Γιάννινα δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει το ταξίδι του στο Λίβερπουλ. Λογικό θα πεις εσύ, κρίση έχουμε, δεν είναι καιρός για γούστα. Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Οτι στο μυαλό της ελληνικής ποδοσφαιρικής αγοράς όλο αυτό ακούγεται σαν “γούστο”.
Αν ο Α.Ο. Γιάννινα ήταν Αγγλος, Γερμανός, Ισπανός, Ιταλός, Γάλλος θα είχε ήδη αγοραστεί από έναν μεγάλο σύλλογο, ή – το λιγότερο – θα είχε υιοθετηθεί με ένα deal του “εγώ σε χρηματοδοτώ και σε αντάλλαγμα αγοράζω το δικαίωμα του πρώτου και τελευταίου λόγου για τους πιτσιρικάδες που μεγαλώνεις” τύπου. Πιθανολογώ, δίχως να ξέρω, ότι αυτή την κουβέντα, έστω φιλολογικά, θα τους την έχουν κάνει, των επιχειρηματιών του Α.Ο. Γιάννινα, κάποιοι ξένοι, αλλά κανένας Ελληνας.
Πιθανόν ο ΠΑΣ Γιάννινα, που ζει σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον Α.Ο. Γιάννινα, να μην έχει τα λεφτά ή την επιρροή για να πείσει τους επιχειρηματίες για συνεργασία, ή εν πάση περιπτώσει να έχει άλλες προτεραιότητες, να μην του περισσεύουν λεφτά. Είναι όμως δυνατόν να μην έχουν έστω επιχειρήσει να ερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας οι μεγάλοι ελληνικοί σύλλογοι με μια ακαδημία που μαθαίνει – αποδεδειγμένα – αποτελεσματικά το “τίκι τάκα” ποδόσφαιρο σε μικρά παιδιά της επαρχίας;
Το ότι μια επαρχιακή ποδοσφαιρική ακαδημία δίνει στα πιτσιρίκια της τόσο καλή ανατροφή και εμπειρίες σαν το ταξίδι στη Βαρκελώνη και το Λίβερπουλ, το βρίσκω σπουδαίο. Το ότι καταφέρνει να ανοίγει τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόρτες και να κλείνει τέτοια φιλικά, το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Το ότι δεν μπορεί να βρει τα λεφτά για να καλύψει τα έξοδα ενός τέτοιου ταξιδιού, το βρίσκω απλώς ελληνικό. Σε οποιαδήποτε ποδοσφαιρική χώρα από αυτές που νοιάζονται για τις υποδομές και κυνηγούν τα καλά εκπαιδευμένα ταλέντα από την παιδική ηλικία, ο Α.Ο. Γιάννινα θα βρισκόταν σήμερα σε θέση να επιλέγει ανάμεσα σε πολλές την πιο συμφέρουσα προσφορά. Δεν θα την κυνηγούσε με το ντουφέκι.





Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: