Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Η “σάρωση” της ΑΕΚ!!

Ο Μιχάλης Τσόχος ρίχνει μία προσεκτική ματιά στους ποδοσφαιριστές που αποκτά και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο τους επιλέγει η “Ενωση”...
Το πρώτο μεταγραφικό «σκανάρισμα» της ΑΕΚ και η «σάρωση» που ακολούθησε μας δείχνει τον δρόμο πάνω στον οποίο θα βαδίσει η «Ενωση» τα επόμενα χρόνια όταν και θα μεγαλώνει ως ομάδα και όχι ως σύλλογος, γιατί ως τέτοιος, προφανώς και παραμένει μεγάλος.

Το σχέδιο είναι ίδιο με αυτό που είχε εφαρμοστεί και επί προπονητή Μπάγεβιτς. Προσεκτική ματιά πρώτα δίπλα μας, στο ελληνικό ποδόσφαιρο και απόκτηση παικτών που και παραστάσεις έχουν και περιθώρια εξέλιξης και μετά ματιές σε αγορές που γνωρίζουν καλά οι άνθρωποί της για την απόκτηση ποδοσφαιριστών από το εξωτερικό που μπορούν να εξελιχθούν, όπως ο Ζόριτς.

Αυτή η λογική και η προσέγγιση δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η σωστή. Για την ακρίβεια νομίζω ότι είναι ο μοναδικός δρόμος στον οποίο μπορεί να βαδίσει η ΑΕΚ. Και τα μέχρι τώρα δεδομένα ότι έχει κάνει και πολύ καλές επιλογές με βάση και το μειονέκτημα που έχει σε σχέση με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, ότι όποιον παίκτη παίρνει θα πρέπει να δεχτεί να παίξει και για έναν χρόνο στη Football League.

Από τις οκτώ κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και είναι πλέον βεβαιωμένο ότι του χρόνου θα παίζουν στην ΑΕΚ (προφανώς θα υπάρξουν κι’ άλλες) δεν υπάρχει κάποια με την οποία να έχεις ενστάσεις, απορίες, να αναρωτιέσαι γιατί την έκανε.

Ο Μάνταλος και ο Κολοβέτσιος είναι κατά την άποψη μου οι δύο κορυφαίες. Υπό την έννοια ότι είναι παίκτες που έχουν πολλές παραστάσεις από την Σούπερ Λίγκα, δύο χρόνια πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους, είναι νεαροί και άρα ακόμη εξελίξιμοι και η ΑΕΚ μπορεί να ποντάρει επάνω τους για να εξελιχθούν ως βασικοί και στην ομάδα της Σούπερ Λίγκας που θα κάνει πρωταθλητισμό. Δεν είχαν κάνει κάτι παραπάνω δεν είχαν δείξει κάτι περισσότερο ο Σάμαρης και ο Σιόβας πριν πάνε στον Ολυμπιακό από αυτά που μας έχουν δείξει ο Μάνταλος και ο Κολοβέτσιος.

Από τις υπόλοιπες έξι, ανάλογου επιπέδου μπορεί να αποδειχτεί και αυτή του Λαμπρόπουλου. Δεν θα τον έβαζα σήμερα στην ίδια μοίρα με τον Κολοβέτσιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υποστήριζα ότι στην πορεία αποκλείεται αυτός να αποδειχτεί ο βασικός στόπερ. Και προσόντα έχει και χαρακτήρα βγάζει. Είναι απλώς ότι τον πήγε λίγο πίσω αυτός ο σοβαρός τραυματισμός που είχε. Στην ίδια κατηγορία θα έβαζα και τον Ανέστη. Απλώς με τον γκολκίπερ του Πανιωνίου που το ταλέντο του βγάζει μάτι δεν είμαι τόσο σίγουρος γιατί το δείγμα γραφής που έχουμε είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους, προφανώς επειδή τα ματς που έχει παίξει στο υψηλό επίπεδο είναι πολύ λιγότερα από αυτά των υπολοίπων που προανέφερα.

Ο Αραβίδης είναι μία άλλη κατηγορία. Μία κατηγορία μόνος του από τις μεταγραφές που έχει κάνει η ΑΕΚ ως τώρα. Είναι ένας παίκτης έμπειρος, έτοιμος να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα της Football League που όμως είναι σε τέτοια ηλικία που δεν έχει περιθώρια εξέλιξης. Αποκτήθηκε προφανώς για να κάνει την διαφορά την επόμενη σεζόν και για να αποτελέσει μία καλή εναλλακτική λύση στην ομάδα που σε δύο χρόνια θα θέλει να κάνει πρωταθλητισμό στην Σούπερ Λίγκα. Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε να βάλει κάποιος και τον Σαρρή του Εργοτέλη μόνο που κατά την άποψη μου ο Αραβίδης έχει μεγαλύτερη ποιότητα. Παρά ταύτα και ο κεντρικός αμυντικός των Κρητικών μπορεί να είναι βασικός την επόμενη σεζόν και μία λύση για τον πάγκο στην ΑΕΚ του πρωταθλητισμού.

Οι άλλες δύο προσθήκες είναι οι δύο ξένοι που έχει κλείσει ως τώρα η ΑΕΚ. Ο Φαγιέ που παίζει στην Καλλιθέα και ο Ζόριτς. Για τον Βόσνιο προφανώς και δεν έχω κάτι να γράψω πέρα από το ότι προέρχεται από μία αγορά που οι άνθρωποι της ΑΕΚ ξέρουν καλά και ότι ο Ντέγιαν Σαβίσεβιτς μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το ταλέντο του και το περιθώριο εξέλιξής του. Οπωσδήποτε η ΑΕΚ χρειάζεται τώρα που θα παίξει στη Football League να ποντάρει σε τρεις τέσσερις ταλαντούχους ξένους τους οποίους θα προσπαθήσει να εξελίξει ώστε ένας δύο από αυτούς να αποτελέσουν βασικές μονάδες και στην ΑΕΚ του πρωταθλητισμού.

Οσο για τον Φαγιέ, η παρουσία του στην Καλλιθέα μας δείχνει ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με αγωνιστικά χαρακτηριστικά που κανείς άλλος μέσος της ΑΕΚ δεν διαθέτει. Το αν θα ταιριάξει καλά με τον Κορδέρο στο 4-2-3-1 είναι ασφαλώς κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν έπαιρνες έναν ξένο από το πρωτάθλημα της Football League (χρειάζεσαι και παίκτες που να ξέρουν την κατηγορία…) ο Φαγιέ θα ήταν αν όχι η προφανής λύση, σίγουρα μία από τις τρεις τέσσερις που υπάρχουν.

Σε αυτό το μοτίβο η ΑΕΚ θα κινηθεί για να κάνει τέσσερις πέντε ακόμη προσθήκες μέχρι το καλοκαίρι αποκτώντας τουλάχιστον δύο ακραίους αμυντικούς (αριστερό και δεξί μπακ) και φυσικά θα προχωρήσει και στην απόκτηση σέντρερ φορ και μεσοεπιθετικού που θα μπορεί να παίξει στη γραμμή και θα πλαισιώσει τον Αραβίδη, τον Ζόριτς και τον Πλατέλα.

Η ΑΕΚ στη Football League δεν θα πρωταγωνιστήσει απλώς, δεν είναι ότι θα έχει ρόστερ ομάδας που θα μπορούσε να τερματίσει στο πάνω μισό της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας και ενδεχομένως (θα εξαρτηθεί από τις τελευταίες προσθήκες που θα γίνουν) ακόμη και να μπει στα πλέι οφ, αλλά θα βάλει και τις βάσεις για την ΑΕΚ των επόμενων χρόνων. Το σχέδιο υπάρχει, η συνταγή είναι η σωστή και πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: