Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Η συγνώμη στον Ζέλικο και το ...σεξ του «Ξανθού»!

Ο Oλυμπιακός υποδέχεται την Αναντολού Εφές (του Βαγγέλη Αγγέλου και του Κώστα Βασιλειάδη), ο Παναθηναϊκός εκστρατεύει στη Μάλαγα και ο Βασίλης Σκουντής ανακαλεί από τη μνήμη του μια ιστορία από τα αποδυτήρια και μια από τη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου...
Τους είχε που τους είχε άχτι (για καθαρά πατριωτικούς λόγος) τους Τούρκους ο Γιάννης Ιωαννίδης, τους έβρισκε κιόλας συχνά στο δρόμο του και δεν τους άφηνε σε χλωρό κλαδί, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια νικηφόρα παράδοση απέναντι τους και να κολακεύεται ιδιαιτέρως κάθε φορά που τον αποκαλούσαν «Τουρκοφάγο»!
Παρεμπιπτόντως, εκτός από τους Τούρκους, ο «Ξανθός» είχε άχτι και τους Γερμανούς, οι οποίοι μάλιστα μπήκαν πρώτοι (από τις βραδιές με του Αρη) στο... πελατολόγιο του και κάθε φορά που τους νικούσε δήλωνε ότι «επιτέλους αύριο τα Ελληνόπουλα θα πάνε στο σχολείο και θα μπορούν να κάνουν καζούρα στα Γερμανάκια»!
Ήταν 27 Οκτωβρίου του 1994 όταν στην πρεμιέρα των ομίλων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και στο δρόμο προς τη Σαραγόσα ο Ολυμπιακός πέρασε σαν σίφουνας από το «Αμπντί Ιπεκτσί» της Πόλης, συντρίβοντας την Εφές Πίλσεν με το εκπληκτικό σκορ 77-42!
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων (διαιτητές Βιρόβνικ-Κολούτσι)
ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Τουρκσάν, Κορτσιάνι 6, Αϊντίν, Γκιργκίν, Γκιουνέι, Μπιτίμ 6, Γκρος 12, Οϊγκούτς 5, Μπεσόκ, Σαρίτσα 13.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς 3, Σιγάλας, Σταμάτης, Καμπούρης, Τζόνσον 13, Νάκιτς 9 (10ρ.), Φασούλας 13 (7ρ.), Τόμιτς 6, Τάρλατς 15 (5ρ.), Βολκόφ 18 (4ρ.)
Τον θυμάμαι πολύ έντονα εκείνο τον αγώνα, όχι μόνο για τη σαρωτική εμφάνιση των (τότε) πρωταθλητών Ελλάδος, αλλά κι επειδή έτυχε να διεξαχθεί την παραμονή της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ανόρθωση του πατριωτικού φρονήματος και της εθνικής υπερηφάνειας!
Κατά παράδοση εκείνη την ημέρα οι ελληνικές εφημερίδες έχουν αργία και μπορεί οι φιναλίστ της προηγούμενης χρονιάς να αδικήθηκαν από τη χρονική συγκυρία και να απόλαυσαν με καθυστέρηση 24 ωρών τη δημοσιότητα και την προβολή του θριάμβου τους, αλλά ωφελήθηκαν σε πρεστίζ από τις εντυπώσεις και τον θόρυβο τον οποίο προκάλεσε σε όλη την Ευρώπη η σαρωτική εμφάνιση τους. Ο στραγγαλισμός τον οποίο επιφύλαξαν στους πρωταθλητές Τουρκίας ήταν όντως άνευ προηγουμένου, κυρίως σε ό,τι αφορά την αμυντική επίδοση τους, που «έγραψε» ένα ανυπέρβλητο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή ιστορία τους.
Ο Ολυμπιακός έπαιξε με λύσσα στην άμυνα, στρίμωξε από την πρώτη στιγμή τους Τούρκους στα σχοινιά, δεν τους άφησε να πάρουν ανάσα και τους ανάγκασε να σκοράρουν με το... σταγονόμετρο: στο πρώτο ημίχρονο σημείωσαν 29 πόντους και στο δεύτερο μόλις 13 κι αυτούς με το ζόρι. Η Εφές σούταρε με ποσοστό ευστοχίας μόλις 22.7% (15/66, εκ των οποίων 13/43 δίποντα και 2/23 τρίποντα), ενώ οι πρωταθλητές Ελλάδος αντιπαρέβαλαν 25/45 σουτ, «κατέβασαν» 17 παραπάνω ριμπάουντ και δεν πληγώθηκαν καθόλου από τα εννέα περισσότερα λάθη στα οποία υπέπεσαν (16 έναντι 7).
Στη λήξη του αγώνα ο Ιωαννίδης ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου και δεν είχε κανέναν λόγο να το κρύψει. Αφού λοιπόν μάζεψε τους παίκτες στα αποδυτήρια για τα καθιερωμένα σχόλια (που ήταν αρκούντως εγκωμιαστικά), βγήκε στον διάδρομο και άναψε ένα τσιγάρο ρουφώντας με ηδονή τον καπνό μέχρι τα... παπούτσια του. Δεν είχε προλάβει να τραβήξει τη δεύτερη ρουφηξιά από τα «Καρέλια Σπέσιαλ που κάπνιζε τότε και εμφανίστηκε φάντης μπαστούνι μπροστά του ο Υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου ο οποίος του έκανε παρατηρήσεις σε αυστηρό ύφος και του ζήτησε να σβήσει αμέσως το τσιγάρο.
Ο Ιωαννίδης που ως γνωστόν είναι αγύριστο κεφάλι όχι μόνο δεν ακολούθησε την εντολή, αλλά συνέχισε το βιολί του, σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό, με αποτέλεσμα ο Τούρκος να γίνει έξω φρενών και να του ζητάει με πολύ εντονότερο ύφος να σβήσει το τσιγάρο, αλλιώς θα τον πήγαινε, λέει στη φυλακή!
Τότε ο Ιωαννίδης απηυδισμένος από την επιμονή του συνομιλητή του, τράβηξε άλλη μια ρουφηξιά κι ενώ ο Υπεύθυνος Ασφαλείας του γηπέδου είχε γίνει (πιο πολύ απ΄ό,τι ήταν) Τούρκος από το κακό του, τον κοίταξε, γέλασε ειρωνικά και του είπε με εκείνα τα ιδιότυπα αγγλικά του...
«Εγώ μετά το σεξ, θέλω πάντοτε ένα τσιγάρο»!
Ο Τούρκος που είχε γίνει κατακόκκινος από τα νεύρα του, κατάλαβε ότι δεν θα έβγαζε άκρη με τον Ιωαννίδη κι αμέσως έκανε μεταβολή και γύρισε στο γραφείο του, ενώ ο προπονητής του Ολυμπιακού συνέχισε να καπνίζει αρειμανίως χωρίς πλέον να δίνει λογαριασμό σε κανέναν!
<a href="http://gazzetta.adman.gr/click?webspace=284&id=872361" target="_top" rel="nofollow"><img alt="" src="http://gazzetta.adman.gr/banner?webspace=284&id=872361&js=yes&sc=1280x960x24&ref=undefined&p1=&p2=&p3=&p4=&p5=&p6=&p7=&p8=&kw=" border="0" width="426" height="120" /></a><br />
Η αποβολή του Σκαριόλο και το ιδιόχειρο σημείωμα
Το περιστατικό που σχετίζεται με τον αγώνα του Παναθηναϊκού στη Μάλαγα συνέβη σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια στο «Παλάθιο ντε λος ντεπόρτες Μάρτιν Καρπένα» της πόλης της Ανδαλουσίας και επιβεβαιώνει τον άγραφο κώδικα δεοντολογίας και το unfair, που (πρέπει να) διέπουν τους παίκτες, τους προπονητές και τους παράγοντες...
Ήταν λοιπόν 12 Φεβρουαρίου του 2004, όταν στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της Α’ φάσης της Ευρωλίγκας η Ουνικάχα επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού με 83-78, αλλά η νίκη αυτή δεν της έφτασε για να προκριθεί στο Τop 16. Οι «πράσινοι» πήραν από την αρχή του αγώνα το προβάδισμα και προηγήθηκαν με διαφορά 15 πόντων, τόσο στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου (43-28), όσο και στο 25ο λεπτό (54-39), αλλά η αποβολή του Σέρτζιο Σκαριόλο άλλαξε άρδην το σκηνικό. Οταν ο Ιταλός προπονητής είδε τα σκούρα άρχισε να διαμαρτύρεται και ουσιαστικά προκάλεσε την αποβολή του με στόχο να αφυπνίσει τους παίκτες και να ξεσηκώσει το κοινό!
Οι διαιτητές δεν του χαρίστηκαν και τον έστειλαν στα αποδυτήρια, ο κόσμος φώναζε και οι παίκτες της Ουνικάχα ξύπνησαν και αντέδρασαν με αποτέλεσμα να πιέσουν τον Παναθηναϊκό: με ένα σερί 12-0 μείωσαν σε 51-54, πέρασαν μπροστά (για πρώτη φορά μετά το 2-0) με 58-57, άνοιξαν τη διαφορά στο +7 (74-67) και εντέλει άρπαξαν τη νίκη.
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων (διαιτητές Μπραζάουσκας – Ρέσερ Εσκομπάρ):
ΟΥΝΙΚΑΧΑ: Μπαλτάνας 3, Ροντρίγκεθ 13, Φίλιπ, Καμπέθας 8, Μπούλοκ 7 (5ρ.,6ας.), Γκάμπριελ, Λιούις 20 (10ρ., 4ασ.), Ρισασέ 15 (5ασ.), Κορνεγκέι 17 (5ρ.)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 12, Καλαϊτζής 5, Παπανικολάου 3, Λάκοβιτς 13, Μπαρτίστ 2, Χατζηβρέττας 10, Μίντλετον 8, Τσαρτσαρής 11, Μακ Ντόναλντ 8, Μουγεζίνοβιτς 6
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς σχολίασε αρνητικά τη συμπεριφορά του Σκαριόλο λέγοντας ότι «αυτό που έκανε ο συνάδελφος μου δεν ήταν σωστό». Εκείνη τη στιγμή ο προπονητής της Ουνικάχα δεν απάντησε, αλλά επειδή (ήξερε ότι) είχε λερωμένη τη φωλιά του, αργά το βράδυ πέρασε από το ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει η αποστολή του Παναθηναϊκού και άφησε έναν κλειστό φάκελο, με την παράκληση να δοθεί το πρωί της επόμενης μέρας στον Ομπράντοβιτς.
Πράγματι την επόμενη μέρα, όταν οι «πράσινοι» αναχωρούσαν από το ξενοδοχείο για να επιστρέψουν στην Αθήνα, ο ρεσεψιονίστ παρέδωσε τον φάκελο στον Ζοτς που τον άνοιξε και αμέσως γούρλωσαν τα μάτια του: μέσα στον φάκελο υπήρχε ένα ιδιόχειρο σημείωμα του Σκαριόλο ο οποίος αφού του εξηγούσε ότι φέρθηκε επίτηδες με αυτόν τον τρόπο ώστε να αφυπνίσει την ομάδα του και την εξέδρα, στο τέλος του ζητούσε συγνώμη για την αντισυναδελφική συμπεριφορά του και τον παρακαλούσε να θεωρήσει το θέμα λήξαν!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: