Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Του ‘κλεψαν το όνειρο!!

Ο Δημοσθένης Καρμοίρης γράφει για την έλλειψη ρέντας, τον Ολλανδό διαιτητή, τις στημένες φάσεις και το χορό των χαμένων ευκαιριών, που έκοψαν άδικα, άχαρα και απότομα τον ομφάλιο λώρο της ευρωπαϊκής πορείας του Ολυμπιακού Το πνεύμα του γεννημένου στο Ιστ Εντ του Λονδίνου, Άλφρεντ Χίτσκοκ, επέλεξε να πάρει το δρόμο κατά πάνω, να ανηφορίσει κάμποσα χιλιόμετρα βόρεια, με κατεύθυνση το Μάντσεστερ και να πλανηθεί για 90’+5’ λεπτά πάνω από το «Ολντ Τράφορντ», σκηνοθετώντας το λυπηρότερο, αυτό με το πιο άδοξο φινάλε, θρίλερ, στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού.
Τα σφιγμένα πρόσωπα των γηπεδούχων θεατών στις κερκίδες, που παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα και ανεβασμένους τους καρδιακούς παλμούς σε όρια συναγερμού ώσπου να σφυρίξει για τελευταία
φορά o («σύμμαχος» της Γιουνάιτεντ στην πρόκριση) Ολλανδός διαιτητής…
Τα έξαλλα πανηγύρια του λυτρωμένου Μόγιες που κράτησε το κεφάλι στους ώμους του, σώζοντας τη θεσούλα του στον πάγκο, του «ήρωα» Ντε Χέα και των υπόλοιπων «διαβόλων» για τη… διαβολική συγκυρία να προκριθούν…
Καθώς και τα δάκρυα του Μανιάτη και του Τσόρι για τον άδικο αποκλεισμό των πρωταθλητών Ελλάδος από τα προημιτελικά του Champions League, υπογράφουν με ανάγλυφο τρόπο, με τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές αυτή την ελάχιστη διαφορά που χωρίζει το θρίαμβο από την τραγωδία.
Αυτή η ποδοσφαιρική παράσταση φιλοξενήθηκε στο «Θέατρο των Ονείρων», για να λήξει άδικα η καταπληκτική φετινή ευρωπαϊκή περιπέτεια των «ερυθρολεύκων».
Το καταληκτικό σκέλος σφραγίζει την τρέχουσα περίοδο, αφού το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στην ομάδα και το λαό της, χαράζει τις σταθερές γραμμές της επόμενης και μελλοντικής πορείας του Ολυμπιακού στην κορυφαία διοργάνωση: «Όλοι μαζί συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε! Συγχαρητήρια σε όλους!».
Ενάντια σε έναν μυθικό σύλλογο, με μια φανέλα και μια ιστορία που ζυγίζουν ακόμα πιο βαριά κι από… τους τόνους χρυσάφι του προϋπολογισμού του, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που επέβαλε «κατηφόρα» στο «Ολντ Τράφορντ», υποχρεώνοντας την Μάντσεστερ να υποχωρήσει άτακτα στο τελευταίο ημίωρο, να κλειστεί στο καβούκι της, να διώχνει όπως-όπως και να στηρίζεται στα σίγουρα χέρια του τερματοφύλακα της, για να κρατήσει το αποτέλεσμα, την ανατροπή του 2-0 του Καραϊσκάκη και «κάθιδρη» να κλέψει το εισιτήριο για την 8άδα από τον Ολυμπιακό.
Πολυσύνθετη κλοπή
Ναι, ασφαλώς, για «κλοπή» μιλάμε. Από το πέναλτι που με παρατραβηγμένο τρόπο στο («ατσούμπαλο», απρόσεκτο είναι αλήθεια) μαρκάρισμα του Χολέβα στον Φαν Πέρσι, υπέδειξε ο Ολλανδός Κάιπερς, αλλά και για το φάουλ από το οποίο προήλθε το τρίτο γκολ-φάουλ, το οποίο καταλόγισε – προφανώς με ανθελληνική διάθεση – ο ρέφερι, όταν ο Μανωλάς μάρκαρε, απλά ακουμπώντας τον αντίπαλό του λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή.
Τη μια ο Κάιπερς – που χαρίστηκε τρεις φορές στον Βαλέντσια στην κάρτα (!) και έπαιξε πολύ παραπάνω από έδρα και τον «μεγάλο» της βραδιάς - στήνει την μπάλα στην άσπρη βούλα, την άλλη σε σημείο-βούτυρο στο ψωμί του Φαν Πέρσι, δύο στημένες φάσεις (και πού έτσι;) εν ολίγοις, έρχεται και ένα ακόμα τέρμα σε μια τόσο άτυχη στιγμή στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου, για να… δέσει το γλυκό για τους Εγγλέζους και να στεγνώσει από πετιμέζι για την ελληνική ομάδα.
Το άκρο άωτο της γκίνιας για τον Ολυμπιακό, ήταν επίσης ότι και στις τρεις περιπτώσεις που ο Ρομπέρτο μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του, ισοδυναμούσαν με… τιμωρία της μπάλας.
Με την απόλυτη έκφραση του άγραφου νόμου του ποδοσφαίρου. Αφού λίγο πριν, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ακουμπήσει εκείνοι τους πανηγυρισμούς του σκοραρίσματος! Απίστευτη ειρωνεία! Από αυτές που ούτε ο Χίτσκοκ δεν θα είχε συμπεριλάβει, ως εξέλιξη, στο σενάριο μιας από της πιο επιτυχημένες ταινίες του: «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά»!
Προτού ανοίξει το σκορ η Μάντσεστερ, με τη συμπλήρωση του πρώτου 15άλεπτου, ο Πέρες δεν υλοποιεί την θαυμάσια μεταβίβαση του Κάμπελ στο ύψος του πέναλτι.
Ένα πεντάλεπτο προτού γίνει το 2-0, ο Ντε Χέα αναδεικνύεται σε από μηχανής Θεό, αποσοβώντας με τα πόδια, δύο διαδοχικές προσπάθειες (Φουστέρ κεφαλιά, Τσόρι πλασέ) στην ίδια φάση (παράλληλη σέντρα Πέρες).
Ενώ πάλι, πριν οι πρωταθλητές Αγγλίας φθάσουν στην ανατροπή του πρώτου αποτελέσματος, 4 μόλις λεπτά πριν, ο Ολυμπιακός είναι πάλι αυτός που χάνει (από τον Πέρες η κοντινή κεφαλιά άουτ) την πρώτη ευκαιρία στην επιστροφή από την ανάπαυλα στη δράση.
Το χτίσιμο συνεχίζεται
Από το 60’ και μετά παίζεται επιθετικός μονόλογος από τον Ολυμπιακό, που χάνει ευκαιρίες, που κάνει παραπάνω τελικές από τη Γιουνάιτεντ, που έχει κόψει το καρπούζι της υπεροχής-κατοχής μπάλας στη μέση, που μόχθησε, ίδρωσε, αγωνίστηκε σκληρά, ανάγκασε τη θρυλική γηπεδούχο να βλέπει ένα δεύτερο «πακέτο» από εφιάλτες, σε συνέχεια του Καραϊσκάκη, αλλά δεν διέθετε καν τα απαραίτητα ψήγματα τύχης.
Κάπως έτσι γράφτηκε ο φετινός ευρωπαϊκός επίλογος του Ολυμπιακού απέναντι σε μια τεράστια ομάδα που δεν αποχωρίστηκε ποτέ τον τίτλο του φαβορί – ακόμα και στον αντίποδα του 2-0 του 1ου ματς όπως έγραφα και πριν τη ρεβάνς – ο οποίος θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη συνέχεια.
Την ευρωπαϊκή καταξίωση η ομάδα του Μίτσελ την έχει κερδίσει με το σπαθί της. Θα επιδιώξει από του χρόνου την ιστορική της υπέρβαση.
Αυτή, της οποίας το «χτίσιμο» άφησε στη μέση. Για τους λόγους που αναλύθηκαν πιο πάνω και ήταν απλά και μόνο στις λεπτομέρειες.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: