Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η κουβέντα Μέσι-Μπαρτσελόνα!!

Ο Γιώργος Καραμάνος βλέπει τα πολλαπλά προβλήματα που θα δημιουργήσουν στη Μπάρτσα οι αξιώσεις του Αργεντινού σούπερ σταρ για ανανέωση . Ο Λιονέλ Μέσι αποτελεί τη μέγιστη ευλογία για τη Μπαρτσελόνα. Τούτο ήταν, είναι και θα είναι δεδομένο αδιαπραγμάτευτο. Ως ο σημαντικότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου λοιπόν, είναι λογικό να αξιώνει και την πλέον ιδιαίτερη υπέρ του αντιμετώπιση. Σε αυτή τη συμπεριφορά που απαιτεί από τη Μπάρτσα, εννοείται πως συμπεριλαμβάνει και το οικονομικό σκέλος. Οσοι τον γνωρίζουν καλά, από τους συμπαίκτες του έως δημοσιογράφους, ωστόσο, έχουν δηλώσει πολλάκις πως όσον αφορά τα χρήματα δεν τον απασχολεί τόσο ο τραπεζικός του λογαριασμός (σ.σ.: και μην σκεφτείτε για την ιστορία με την Εφορία, καθώς εκείνος ουδέποτε ασχολήθηκε με τα λογιστικά και πρόκειται για διαφθορά του πατέρα του) που ούτως ή άλλως είναι γεμάτος, αλλά το να υπάρχει αναγνώριση στο ότι είναι ο κορυφαίος.
Την ίδια ακριβώς εξέφραζε με τη συμπεριφορά του και ο Κριστιάνο Ρονάλντο όταν πέρσι διαπραγματευόταν την ανανέωση του δικού του συμβολαίου. Πρόκειται μάλλον για ένα είδος εύλογης και δεδομένη ματαιοδοξία που με βάση τις εξωπραγματικές ικανότητες τους, το να μην την έχουν αποκτήσει, θα ήταν πέρα από τα όρια της ανθρώπινης ψυχής. Οποιοσδήποτε στην θέση τους το ίδιο θα αισθανόταν. Σε αυτό το πλαίσιο ο Μέσι που θεωρεί τον εαυτό του ως τον καλύτερο, είναι επόμενο να θέλει να εισπράττει και τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλον και αυτό δεν έχει να κάνει με το εάν αγαπάει ή όχι τη φανέλα που φοράει. Τώρα βέβαια το εάν αξίζει αυτά που ζητάει είναι εκτός πραγματικότητας και το ποιες συνέπειες μπορεί να έχουν για τη Μπαρτσελόνα, είναι μία πολύ μεγάλη κουβέντα. Αυτό το άρθρο καταπιάνεται με το δεύτερο σκέλος, δηλαδή εκείνο των συνεπειών.
Στην τελευταία συνάντηση της πλευράς του Μέσι με τον Χαβιέρ Φάους που ως οικονομικός αντιπρόεδρος του συλλόγου είναι εκείνος που έχει στα χέρια του αυτή την «καυτή πατάτα», υπήρξε διάσταση απόψεων. Μπορεί ο ο πρόεδρος της Μπάρτσα, Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου να δήλωσε πρόσφατα πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε συμφωνήσει με τον Μέσι, αλλά η αλήθεια είναι πως το θέμα έχει αρκετό δρόμο ακόμα. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ ήθελε να παίρνει περισσότερα από τον Κριστιάνο (και το αντίθετο), ενώ τώρα σε αυτή την κουβέντα έχει μπει και ο Νεϊμάρ. Ο Πορτογάλος εισπράττει 18 εκατ. ευρώ ετησίως και ο Βραζιλιάνος μεταξύ 18-20 εκατ. (σ.σ.: αν και για την ακρίβεια κανείς δεν ξέρει πόσα ακριβώς παίρνει). Οπότε ο Μέσι ζήτησε ένα νούμερο τρελό, ώστε να να πάρει το προβάδισμα στο εν λόγω θέμα για κάμποσα χρόνια.
Το ποσό που θέλει για κάθε ένα από τα πέντε χρόνια για τα οποία συζητάνε, είναι 25 εκατ. καθαρά. Αυτό μαζί με την Εφορία που στην Ισπανία είναι στο 50% θα κοστίσει τη Μπαρτσελόνα τα διπλάσια. Οπότε για πενταετή ανανέωση η σούμα θα ανέλθει στα 250 εκατ. μεικτά! Επειδή όμως είναι ο Μέσι και η κάθε διοίκηση δεν μπορεί να του τα αρνηθεί, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις. Και εάν σε αυτό το ποσό μπορεί να δοθεί το ΟΚ, εκεί που οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι εμφανίζεται μεγάλη απόκλιση είναι στα εμπορικά δικαιώματα του ονόματος του. Αυτή τη στιγμή ο Μέσι βάζει στην τσέπη του όλα τα χρήματα από τις διαφημίσεις στις οποίες συμμετέχει, αλλά και από τις πωλήσεις της φανέλας του ή κάθε είδους μπρελόκ, στυλό που έχει τη φιγούρα του. Και αυτά είναι τόσα πολλά, με τους σχετικούς υπολογισμούς να αναφέρουν ένα νούμερο κοντά στα 20 εκατ. ετησίως! Για να του δώσει η ομάδα όσα χρήματα εκείνος αξιώνει, του ζητάει το 50% αυτών των δικαιωμάτων.
Η λογική λέει πως δεν μπορεί κανένας πρόεδρος να πάρει επάνω του μία τέτοια άρνηση στον Μέσι. Κανείς δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος και τα όσα θα ακολουθήσουν. Οπότε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η συμφωνία -υπέρ του Αργεντινού φυσικά- θα επιτευχθεί. Μόνο που τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις στα αποδυτήρια του «Καμπ Νόου». Ο Αντρές Ινιέστα, ο Σεσκ Φάμπρεγας και ο Ζεράρ Πικέ που ανήκουν πάνω κάτω στην ίδια οικονομική βαθμίδα των 8,5-10 εκατ. ευρώ δεν γίνεται να μην δυσανασχετήσουν και ειδικά ο πρώτος που είναι μία ποδοσφαιρική κλάση μόνος του.
Πάντοτε ο Μέσι έπαιρνε περισσότερα, αλλά ποτέ η ψαλίδα δεν ήταν τόσο μεγάλη και δεν είναι εύκολο να μην ενοχληθείς όταν ο διπλανός σου, με τον οποίο μοιράζεσαι τις χαρές και τις λύπες,  απολαμβάνει τόσο καλύτερης ειδικής διαχείρισης. Πιο πολύ όμως και από το θέμα του Μέσι, εκείνο που έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη γκρίνια στους πρωτοκλασάτους παίκτες της ομάδας, έσπευσε να το αποκαλύψει με δηλώσεις του την Τρίτη ο Γιόχαν Κρόιφ που έδειξε ξεκάθαρα τον  Νεϊμάρ: «Το μεγάλο πρόβλημα της Μπαρτσελόνα είναι πως ένας 21χρονος πιτσιρικάς που ακόμα δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτα, παίρνει τα πιο πολλά χρήματα!» Εάν τελικά οι Μπλαουγκράνα δώσουν στον Μέσι αυτό που ζητάει, ίσως αυτό να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη δύο άλλων σημαντικών για τον σύλλογο θεμάτων. Τα διαθέσιμα για τις μεταγραφές χρήματα που τόσο έχει ανάγκη θα είναι λιγότερα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς και το τεράστιο άνοιγμα που αναμένεται να γίνει με ό,τι αποφασιστεί (ανακαίνιση ή νέο γήπεδο) για το «Καμπ Νόου».
ΥΓ.: Φυσικά εκτός από τα προβλήματα, η επικείμενη ανανέωση θα κλειδώσει την παρουσία του ικανοποιημένου Μέσι στη Βαρκελώνη και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τα καλά που αυτό συνεπάγεται!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: